Trips bestrijden met roofwantsen en roofmijten
Trips, kleine beestjes die desalniettemin grote schade kunnen aanrichten aan je kamerplanten. Op het moment dat de bladeren van mijn Alocasia een voor een het loodje legden, besloot ik dat het tijd was om in te grijpen. Op internet zie je de meest milieu-onvriendelijke oplossingen langskomen, maar ik gebruik liever geen chemische bestrijdingsmiddelen. Roofwantsen en roofmijten zijn een natuurlijke manier om trips te bestrijden. Bovendien kun je ze ook preventief inzetten.
Ik had op mijn andere planten al eerder wat trips zien rondkruipen, maar door de bladeren af te nemen met een natte doek en de beestjes dood te drukken kon ik dat aardig onder controle houden. Na drie weken vakantie bleken de bladeren van mijn Alocasia echter vol te zitten met zowel volwassen tripsen als larven en was het tijd voor grondiger maatregelen.
Trips herkennen
Trips zijn kleine, langwerpige insecten die schade aanbrengen aan je plant door plantencellen leeg te zuigen. Als je zilverkleurige vlekken op het blad ziet verschijnen of bladeren worden plotseling geel of bruin, dan doe je er goed aan om zowel de boven- als onderkant van de bladeren te controleren. Tripslarven zijn langwerpige, witte staafjes die bewegen als je ze aanraakt. Volwassen tripsen zijn zwart, oranje of gestreept en ongeveer een tot twee millimeter lang. Soms zie je ook zwarte, glanzende bolletjes op de bladeren liggen. Dit zijn uitwerpselen van trips.
Trips bestrijden met roofwantsen en roofmijten
Een natuurlijke manier om trips te bestrijden is door het inzetten van roofmijten (Neoseiulus Cucumeris) en roofwantsen (Orius Laevigatus). Roofmijten eten de uitkomende eitjes en jonge larven van trips, door ze aan te prikken en leeg te zuigen. Roofwantsen hebben oudere larven en volwassen trips op hun menu, maar voeden zich ook met bladluizen en spint.
Hoeveel roofwantsen en -mijten nodig?
Roofmijten worden verkocht per 5.000, 25.000 of 125.000 stuks en je hebt tussen de 200 en 1000 roofmijten per m² nodig. Ik had tien aangetaste planten, dus voor mij waren 5.000 roofmijten ruim voldoende. Roofwantsen hebben veel voeding nodig, anders sterven ze na enkele dagen. Zie je weinig volwassen trips, druk deze dan dood en gebruik roofmijten om de uitkomende eitjes en jonge larven te bestrijden. Heb je een grote plaag, dan is dat waarschijnlijk voldoende voor honderd roofwantsen.
Hoe gebruik je roofwantsen en roofmijten?
Roofmijten en roofwantsen worden geleverd in strooikokers en zijn vermengd met zemelen. Bij de kokers zit ook een handleiding waarin wordt uitgelegd hoe je de beestjes het beste kunt uitzetten.
- Zet de insecten zo snel mogelijk uit: De eerste keer dat ik roofmijten gebruikte, had ik niet zo snel door dat ik de beestjes het best op dezelfde dag kon uitzetten. Ik heb toen meerdere dagen gewacht voordat ik met de behandeling begon en dat kwam de effectiviteit niet ten goede.
- Bewaar de strooikokers horizontaal (en in de koelkast): Kun je de insecten niet op dezelfde dag uitzetten, dan kun je ze een tot twee dagen bewaren op een koele en donkere plaats. Roofmijten overleven het best op kamertemperatuur (10-15°C), roofwantsen bewaar je in de koelkast (8-10°C). Het is belangrijk dat je de koker altijd liggend bewaart.
- Plaats aangetaste planten bij elkaar: Vooral bij het gebruik van roofwantsen is het belangrijk dat je je planten bij elkaar zet, zodat de wantsen gemakkelijk van de ene naar de andere plant kunnen verplaatsen.
- Zet de beestjes altijd ‘s avonds uit: Als je roofmijten of roofwantsen overdag uitzet, willen ze nog wel eens gaan vliegen voordat ze aan hun feestmaal zijn begonnen. Daarom kun je ze het beste ‘s avonds uitzetten.
- Strooi de insecten in hoopjes uit op de bladeren of in koffiefilters: Op bladeren die groot genoeg zijn, strooi je de insecten in hoopjes uit. In planten met kleinere bladeren hang je koffiefilters op. Deze laat je minstens een week hangen, omdat de beestjes moeten paren voordat ze zich over je planten verspreiden.
Na twee weken zou je resultaat moeten zien van je inspanningen. Zie je nog losse trips lopen, druk deze dan dood of neem de bladeren af met een natte doek.
Trips voorkomen
Waar planten zijn, zijn beestjes. Maar je wil voorkomen dat deze beestjes uitgroeien tot een plaag. Zie je een klein aantal trips op je planten, probeer deze dan dood te drukken en neem de bladeren af met een vochtige doek. Je kunt aangetaste planten ook in een aparte kamer zetten om verspreiding te voorkomen.
Als je trips op je kamerplant wil vooromen, kun je na het afwassen van de bladeren kweekzakjes met roofmijten uithangen. Deze kweekzakjes bevatten ook meelmijten en zemelen. De meelmijten voeden zich met de zemelen en zijn op hun beurt weer voedsel voor de roofmijten. Zo kunnen de roofmijten bijna vijf tot zes weken blijven leven de uitkomende eitjes opruimen. Zelf heb ik kweekzakjes opgehangen aan mijn tripsgevoelige planten, zoals mijn Monstera, Ficus, Tradescantia, Alocasia en Calathea. Aan elke plant hangt minstens een kweekzakje, en aan de grootste planten hangen er twee of drie.