De dagen worden kouder, maar niet binnenshuis: de verwarming gaat aan en de chocolademelk wordt op tafel gezet. Met lippenbalsem en gezichtscrème beschermen we onze huid tegen het gure weer buiten. Maar wist niet alleen mensen last hebben van droge lucht? Met een loeiende verwarming binnenshuis kunnen ook je kamerplanten kunnen wel wat verzorging gebruiken. Met deze tips overleven ze een winter op de vensterbank.

Je kent ze misschien nog wel van vroeger: witte, langwerpige bakjes gevuld met water. Mijn moeder had ze op verschillende plekken in huis aan de verwarming hangen. Wat hun functie was, ontging me destijds volledig. Maar sinds ik een huis vol kamerplanten heb, weet ik hoe belangrijk het is om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden.

Lagere luchtvochtigheid en warmte

Naast aangename warmte zorgt de verwarming in huis ook voor een lagere luchtvochtigheid. Veel van onze kamerplanten, die van oorsprong in de vochtige tropen groeien, zijn daar niet zo blij mee. Ze zullen hun bladeren gaan krullen om meer warmte vast te houden en op een gegeven moment zie je waarschijnlijk bruine randjes verschijnen.

Wie juist wel van een lage luchtvochtigheid houden, zijn beestjes zoals trips en spint. Om een plaag te voorkomen is het dus verstandig om trips- en spintgevoelige planten, zoals Monstera, Ficus, Alocasia, Anthurium en Tradescantia, niet boven de verwarming te zetten of goed vochtig te houden.

Luchtvochtigheid verhogen

In de winter is het dus belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Dat kun je doen door een luchtbevochtiger aan te schaffen. Er is inmiddels een groot aanbod, met ontwerpen die niet misstaan naast je designmeubels. Vind je zo’n dure luchtbevochtiger iets te veel van het goede, dan kun je ook voor een low budget-optie kiezen. Denk aan de eerder genoemde luchtbevochtigers voor aan je radiator of een bakje water op de verwarming. Heb je niet zoveel planten, dan kun je overwegen om alle planten in een kweekkas of op een schotel gevuld met hydrokorrels en water te zetten.

In een grote ruimte heeft het niet zoveel zin om aan de slag te gaan met een plantenspuit: het water verdampt zo snel dat sproeien weinig bijdraagt aan een hogere luchtvochtigheid.

Planten verplaatsen

Heb je geen zin om aan de slag te gaan met luchtbevochtigers, dan kun je je planten in de winter ook verplaatsen. Zet ander planten, die wel tegen de verwarming kunnen, in hun plaats terug. Heb je vloerverwarming? Zorg er dan voor dat je planten geen direct contact maken met de vloer, maar zet ze bijvoorbeeld op een kruk of kastje.

Planten die de verwarming overleven

Voorbeelden van planten die je gerust boven de verwarming kunt zetten zijn:

  1. Hoya
  2. Cactussen
  3. Vetplanten
  4. Sanseveria
  5. ZZ-plant

Tips

  • Hou tijdens de wintermaanden de potgrond van je planten goed in de gaten. De meeste planten hebben minder water nodig omdat ze in rust zijn, maar je wil niet dat ze uitdrogen door te droge lucht.
  • Voor een frisse geur kun je wat druppeltjes eucalyptus- of lavendelolie toevoegen aan de bakjes met water boven de verwarming.
  • Trek je warme trui uit de kast en zet de verwarming eens wat lager. Goed voor je portemonnee, het milieu én je kamerplanten: win-win-win!
close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten