De Dracaena marginata is een van mijn oudste kamerplanten. Ik kreeg ‘m toen ik op kamers ging en ik nog niet veel wist van de verzorging van deze drakenbloedboom. Gelukkig is het een gemakkelijke plant en heeft hij dapper volgehouden. Natuurlijk verschenen er wel eens bruine puntjes of gele bladeren, maar inmiddels is mijn Dracaena uitgegroeid tot een mooie, volwassen plant.

In de natuur kan de Dracaena zelfs uitgroeien tot een flinke boom. Van oorsprong komt de Dracaena marginata voor in regenwouden van Azië, Afrika en Midden-Amerika. De naam drakenbloedboom komt van het rode sap dat in de stam van de plant sommige soorten voorkomt. De naam marginata (‘gerande’) verwijst naar de rode randen om de langwerpige, groene bladeren.

Standplaats

Mijn drakenbloedboom is sinds mijn studententijd al meerdere keren mee verhuisd en heeft op verschillende plekken in huis gestaan. Van een zonnige vensterbank op het westen tot een schaduwrijke plek: hij vond het allemaal prima. Alleen van te veel direct zonlicht of een temperatuur onder 12°C wordt de plant minder blij.

Water geven

Hoeveel water je Dracaena nodig heeft, is vooral afhankelijk van de standplaats. Hou als stelregel aan dat je je drakenbloedboom sneller te veel dan te weinig water geeft. Tussen de gietbeurten door mag de grond volledig opdrogen. Je kunt dit testen door even met je vinger in de aarde te voelen.

Giftig

De drakenbloedboom is giftig voor honden en katten omdat de plant saponinen produceert. Deze zeepstoffen beschermen de plant tegen insecten, bacteriën en schimmels. Je huisdier kan erdoor gaan braken en zijn eetlust verliezen.

Drakenbloedboom verliest blad

Het is heel normaal dat de onderste bladeren van de plant bruin of geel worden en afvallen. Aan de bovenkant komen er als het goed is weer jonge bladeren bij. Op deze manier verjongt en groeit je Dracaena en vormt zich een smalle stam.

Gele en bruine bladeren

Zoals ik hierboven schreef, kunnen gele en bruine bladeren onderdeel zijn van de natuurlijke groei van je drakenbloedboom. Als je plant veel gele of bruine bladeren krijgt, kan dit ook te maken hebben met te weinig of te veel water geven. In mijn geval is het vaak een teken dat mijn Dracaena meer water nodig heeft.

Bruine punten

Krijgt je Dracaena, ondanks je goede verzorging, toch bruine punten? Controleer dan of de plant niet op de tocht of boven een loeiende verwarming staat. Ook te veel water of een temperatuur onder 12°C kunnen tot bruine bladpunten leiden.

Drakenbloedboom stekken

Je kunt je drakenbloedboom stekken door de top, vlak onder het blad af te snijden. Haal de onderste bladeren weg en zet de stek op water. Je kunt ook alleen een stuk van de stam gebruiken. Snij hiervoor een stuk van ongeveer twintig centimeter af en plaats deze in het water. Als je stekje wortels van ongeveer tien centimeter heeft, kun je hem in de aarde zetten. De moederplant zal aan de zijkant van het snijvlak naar meerdere kanten opnieuw uitlopen.

close

Meld je aan voor de nieuwsbrief met tips van Plantleven

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten