Geen producten in de winkelwagen.

Dracaena (drakenbloedboom) stekken op water

De Dracaena marginata is een van mijn oudste kamerplanten. Ik kreeg hem toen ik op kamers ging en sindsdien heeft hij dapper volgehouden. Ik vond het daarom best spannend om de snoeischaar erin te zetten en hem te stekken. Inmiddels is het een aantal maanden geleden dat ik de stekjes op water heb gezet en gelukkig zijn er stevige wortels verschenen. Je kunt de Dracaena marginata stekken op water.

Mijn Dracaena marginata (drakenbloedboom) is in de afgelopen jaren flink gegroeid, met als gevolg dat er drie lange, kale stengels zijn ontstaan. Ik had ergens gelezen dat de moederplant op twee plekken uitloopt op het moment dat je hem snoeit, dus in de hoop op een vollere plant heb ik een van de stengels een kopje kleiner gemaakt.

Dracaena stekken

Je kunt een Dracaena stekken door de stam af te knippen met een scherpe snoeischaar. Zorg dat je altijd werkt met schoon materiaal, zodat je geen ziektes van de ene naar de andere plant overbrengt. Je kunt zowel de kop als de kale stengel stekken door ze in water te zetten. De stam moet dan wel rond de twintig centimeter zijn. Uit de kopstek en stengel zullen nieuwe wortels groeien en de bij de moederplant en stam verschijnen twee uitlopers aan de zijkant van het snijvlak. Verwijder van de kopstek de onderste bladeren, zodat de verdeling tussen stam en blad ongeveer gelijk is. Zet de stek daarna diep onder water, want over de gehele lengte van de stam kunnen wortels groeien.

Wanneer stekken

Ik maak het hele jaar door stekken, maar de meeste kans op succes heb je in het voorjaar. De plant zit dan vol energie. Ik heb mijn drakenbloedboom halverwege april gekortwiekt en een paar maanden later hebben de stekken een stevig wortelstelsel. De moederplant is na een half jaar nog niet opnieuw uitgelopen, daarvoor zal ik meer geduld moeten hebben.

Tip bij het stekken

Let goed op dat je de kale stam rechtop in het water zet, en niet ondersteboven. De wortels groeien namelijk alleen uit de onderkant.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

  1. Dankjewel voor de heldere uitleg en de foto’s! Nu durf ik het ook aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close