Verhuizen, wat doe ik met mijn kamerplanten?

Zoals je misschien al hebt gelezen zijn wij verhuisd van ons appartement op driehoog naar een huis met tuin. En niet alleen wij, ook de meer dan zestig kamerplanten gingen mee. Al onze groene huisgenoten zijn gelukkig ongeschonden op hun nieuwe stek terecht gekomen. Hier vind je mijn acht tips je kamerplanten te verhuizen.

Wij hebben een eigen auto en zijn op de verhuisdag een aantal keer op en neer gereden tussen onze twee huizen. Dat maakte het gemakkelijker om de planten in etappes te vervoeren en bovendien konden we ze beter in de gaten houden dan achterin een verhuisbus of verhuiswagen. Heb je een auto of kun je er een lenen, dan is dat sowieso handig.

Wanneer verhuis je je planten?

Verhuis je kamerplanten pas op het laatste moment. Planten houden niet van stof, verflucht en tocht, dus wacht tot na een eventuele verbouwing voor je je planten naar hun nieuwe plek brengt. Ook van urenlang koukleumen op de stoep, bakken in de brandende zon of vergeten achterblijven in een donkere doos worden je planten niet vrolijk. Probeer ze dus zo snel mogelijk op een geschikte staanplaats te zetten.

Tips voor verhuizen met planten

1. Stop op tijd met water geven

Deze tip is vooral vriendelijk voor je eigen rug. Door je planten kort van tevoren water te geven verhuis je alleen maar extra gewicht. Stop daarom op tijd met water geven, afhankelijk van de hoeveelheid water die je planten nodig hebben.

2. Controleer je planten op beestjes

Dit is misschien wel een van de belangrijkste tips uit dit rijtje. Controleer je planten grondig op plagen en ziektes voordat je ze bij elkaar in een doos zet. Je wil niet dat de verhuiswagen of je auto een groot luilekkerland wordt voor rouwvliegjes, trips of spint. Vind je beestjes op een plant? Behandel deze dan en vervoer hem apart van je andere planten.

3. Bind bladeren samen

Door planten compact te vervoeren hou je meer ruimte over en heb je minder kans dat bladeren verstrikt raken tussen je andere spullen. Gebruik bijvoorbeeld wol om de bladeren bij elkaar te binden of wikkel krantenpapier of een doek om de plant en bind hier het touw omheen. Maak de bladeren niet te strak vast, om breken te voorkomen.

4. Verhuis kleine planten in een doos

Kleine planten kun je bij elkaar zetten in een stevige verhuisdoos of een boodschappenkrat. Is de verhuisdoos niet helemaal vol? Vul hem dan op met kranten of handdoeken, zodat de planten niet gaan schuiven.

5. Zet grote planten stevig vast

Grote planten kun je los vervoeren of klemzetten in een doos. Snij hiervoor bijvoorbeeld een gat in de onderkant van een grote doos of gebruik een bananendoos om de pot in vast te zetten. In de verhuiswagen kun je ze eventueel vastzetten met spanbanden. Wil je grote planten liggend vervoeren, bind dan een vuilniszak om de pot, zodat de aarde er niet uitvalt.

6. Voorkom koukleumen of zonnebaden

Veel planten worden niet vrolijk van een temperatuur onder de 15 °C. Inpakken met noppenfolie is niet nodig, al dat plastic is slecht voor het milieu. Wil je je kamerplant toch van een jasje voorzien, kies dan voor een deken of krantenpapier. Je kunt er ook gewoon voor zorgen dat je planten geen uren buiten staan te koukleumen, of ‘s zomers in de brandende hitte op de stoep blijven staan. Breng je planten zo snel mogelijk naar binnen en zet ze op een geschikte plaats.

7. Kies een vergelijkbare staanplaats

Probeer van tevoren al uit te vinden of je vensterbanken op het noorden, oosten, zuiden of westen zijn gericht en op welke plekken weinig daglicht komt. Zet je planten in het nieuwe huis vervolgens op een plek die lijkt op hun oude staanplaats. Wil je je plant toch op een andere plaats zetten, laat hem dan in etappes wennen door hem steeds iets dichter naar de gewenste plek te schuiven.

8. Laat je planten wennen

Waarschijnlijk moeten je planten even wennen aan hun nieuwe stek, net als jij. Wees geduldig en raak niet in paniek als ze hun blad even laten hangen, ze zijn waarschijnlijk veerkrachtiger dan je denkt. Zelfs die ficus die misschien ineens al zijn blad verliest, komt er vast weer bovenop. Geef je planten gerust een paar weken tot een maand de tijd om te wennen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

  1. Marie Sanders says:

    Hele goede tips, vooral om ze heel even geen water te geven om het dragen makkelijker te maken. Daar zou ik helemaal niet aan gedacht hebben! Ik heb best veel planten en wil ze uiteraard zo veilig en makkelijk mogelijk verhuizen. Dus ik zal de tips zeker onthouden zodat ik het beste voor mijn plantjes kan zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close