Verzorging van je Ficus benjamina (Treurvijg)

De Treurvijg (Ficus benjamina) is de huismus onder de kamerplanten: als hij eenmaal een fijne plek heeft gevonden, vind hij het niet fijn om te verhuizen. Wil je de plant toch verplaatsen, reken er dan op dat hij een groot deel van zijn blad verliest. Ook in de winter kan er bladval optreden. De Ficus benjamina lijkt daardoor een moeilijke plant om te verzorgen, maar eigenlijk vraagt hij niet zoveel verzorging.

Ficus is Latijn voor ‘vijg’, de vijgenboom (Ficus carica) valt ook onder dit geslacht. Helaas produceert de Ficus in je woonkamer geen vruchten. Je houdt ze vanwege hun leuke blad of de soms kunstig gevlochten stammen. De Ficus benjamina heeft, in tegenstelling tot andere Ficussoorten, klein blad. Bij grotere exemplaren gaan de takken naar beneden hangen. Hier komt de naam ‘Treurvijg’ vandaan.

Standplaats

Wist je dat er wel achthonderd soorten zijn binnen de Ficus-familie? Veel van de soorten die in onze huiskamers staan, komen uit tropisch Afrika en Azië. Daar groeien ze als jonge planten vaak als liaanachtige. Vanuit de schaduw onder andere bomen klauteren ze omhoog, tot ze boven hun gastheer uitgroeien. Ze kunnen dus prima toe met een plek in de halfschaduw, maar hoe lichter en bonter het blad, hoe meer licht ze nodig hebben. Een temperatuur tussen de 16-24° is ideaal.

Verplaatsen

Zoals gezegd is de Ficus benjamina nogal honkvast. Als je de plant toch wil verplaatsen, bereid je dan voor op een lichtelijk dramatische reactie van je plant. Het kan zijn dat je prachtige exemplaar vrijwel al zijn blad laat vallen. Geen paniek, dit blad groeit ook gewoon weer terug. Wil je deze bladval voorkomen, probeer de plant dan stukje bij beetje te verplaatsen. Hetzelfde geldt voor het draaien van de plant: ineens 180° draaien kan ook tot veel bladverlies leiden, dus probeer je Ficus niet meer dan een kwartslag per keer te keren.

Rustperiode

Een Ficus benjamina rust van van oktober tot maart. In deze periode geef je minder water en heeft je plant geen voeding nodig. In de rustperiode is bladuitval normaal, soms tot wel 70% van alle bladeren. In het voorjaar en in de zomer groeit dit blad weer terug.

Water en sproeien

Laat de bovenkant van de potgrond steeds droog worden tussen twee gietbeurten in, maar voorkom volledige uitdroging. Je kunt je Ficus het hele jaar door sproeien om het blad stofvrij te houden.

Voeding en mest

Van april tot oktober kun je een keer per maand vloeibare voeding toevoegen aan het gietwater. Een andere optie is een mix van Pokon, koffiedik en de inhoud van een gebruikt theezakje. Als je je plant net hebt aangeschaft of verpot hoef je niet te bemesten, omdat nieuwe potgrond van zichzelf voeding bevat.

Giftig

Alle delen van de Ficus benjamina zijn giftig. Ook produceert de plant een irriterend melksap, dat tevoorschijn komt als er een blad afbreekt of je de plant gaat stekken. Van het melksap van een andere Ficussoort, de Ficus elastica, werd vroeger rubber gemaakt.

Stekken

Een Ficus benjamina stekken is simpel, maar de plant groeit niet snel. Knip dus een tak van fatsoenlijk formaat af als je je Ficus wil vermeerderen. Het maakt niet uit op welke plek je dit doet, de wortels groeien namelijk gewoon uit het afgeknipte uiteinde van je stek. Je kunt een Ficus zowel stekken in water als in aarde. Zorg wel dat je de potgrond dan goed vochtig houdt. Pas tijdens het stekken op dat je huid niet in aanraking komt met het irriterende melksap.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close