Zelf een plantenbak of moestuinbak maken van hout

Eigenlijk is het zonde om tuinieren op je balkon te beperken tot planten in potten. Met een plantenbak of moestuinbak creëer je gemakkelijk veel meer ruimte voor je planten. Daarom besloot ik een plantenbak van hout te maken op ons balkon.

Toen ik laatst zat te dromen van een huis met een tuin, bedacht ik dat ik ook prima een tuintje kan aanleggen op driehoog. Natuurlijk had ik ook een plantenbak of moestuinbak kunnen kopen, maar om de ruimte op ons balkon optimaal te gebruiken, besloot ik hem op maat te maken.

Benodigdheden en gereedschap

Voor een vierkante of rechthoekige plantenbak heb je het volgende nodig:

De linkjes verwijzen naar de producten die ik heb gebruikt en die je op de foto’s ziet.

Afmetingen en diepte

Hoewel een plantenbak maken niet ingewikkeld is, komt er toch wel wat rekenwerk bij kijken. Neem daarom eerst rustig te tijd om de juiste afmetingen en indeling te bepalen. Mijn balkonbak is twintig centimeter diep, vanwege een deur die anders niet meer open kan. Deze diepte is prima voor de meeste planten, maar je kunt er ook voor kiezen om (een gedeelte van) de bak dubbel zo hoog te maken.

Voordat ik begon, heb ik mijn plantenbak meerdere keren uitgetekend. Zo heb ik toch nog wat kleine foutjes uit het ontwerp kunnen halen. Ik wilde bijvoorbeeld dat de zijkanten van mijn plantenbak zestig centimeter zouden worden. Omdat de planken aan de voor- en achterkant allebei 1,8 millimeter dik waren, hoefden de planken aan de zijkant maar 56,4 centimeter lang te zijn. Let dus goed op welke planken aan de binnenzijde komen, deze zijn iets korter. Hou er ook rekening mee dat je niet altijd de complete lengte van een plank kunt gebruiken. Als je planken van 2,5 meter koopt, kun je daar bijvoorbeeld niet twee planken van 1,5 meter uitzagen. Om hout te besparen, kun je je ontwerp aanpassen op de lengte van de planken die je koopt.

Houtsoort en constructie

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor een plantenbak. Ik gebruikte Douglashout, dit is redelijk goedkoop en gaat lang mee. Ook lariks is een goede optie. Steigerhout is gemaakt van vurenhout, dit is minder sterk en kan na een aantal jaren gaan rotten. Kies planken van ongeveer twee centimeter dik. Hoe dikker je planken, hoe langer je bak meegaat.

Voor extra stevigheid kun je in de hoeken van je bak paaltjes neerzetten. Ik vond dit er niet zo mooi uitzien en koos daarom voor winkelhaken. Deze koop je bij de bouwmarkt voor ongeveer een euro per stuk. Je kunt ook stukjes uit je planken zagen zodat je ze in elkaar kunt verankeren, maar dit is meer werk.

Afwatering

Een belangrijk onderdeel van je plantenbak is de afwatering. Ik heb tussen de planken aan de onderzijde van mijn plantenbak een paar centimeter ruimte gelaten waar overtollig water door kan wegstromen. Op ons balkon kan het water dan zo richting de regenpijp. Je kunt natuurlijk ook gaten in je planken boren voor een goede afwatering.

Indeling van je plantenbak

In het midden van mijn plantenbak heb ik nog een extra plank vastgemaakt. Dit hoeft niet per se, maar kan handig zijn als je woekerende planten op hun plek wil houden, zoals munt. Ook kan het handig zijn als steunplank, als je nog een tweede verdieping op je plantenbak wil zetten.

Worteldoek

Het worteldoek zorgt ervoor dat de aarde niet tussen de spleten in de bodem kan vallen. Je kunt ook andere soorten plastic kopen, zoals vijverfolie of bubbeltjesplastic. Zorg dat je hier wel gaatjes in maakt voor drainage.

Je plantenbak is klaar!


Pinterest

Vond je dit een interessant artikel? Deel het op je Pinterest!

zelf-plantenbak-maken

Follow my blog with Bloglovin

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close