15x langbloeiende vaste planten op het balkon

Afgelopen voorjaar hebben wij vol enthousiasme onze bloembakken vol gezet met vaste planten. Handig voor volgend jaar, dachten wij, maar we hadden er geen rekening mee gehouden dat niet al deze planten langbloeiers zijn. Het resultaat is dat we maanden tegen een kale plant zaten te staren. Daarom hebben we het dit jaar anders aangepakt en voor langbloeiende vaste planten gekozen. Ik zet er vijftien voor je op een rij.

Niemand wil na een paar weken een bruine plant in zijn balkonbakken. Gelukkig zijn er ook planten die wel zeven of acht weken achter elkaar bloeien, of meerdere bloeiperioden hebben. Welke planten kun je het beste kiezen voor een langdurig kleurenfestijn op je balkon? Hieronder vind je vijftien langbloeiers, op volgorde van bloeiperiode.

Zandkruid (Arenaria balearica)

Bloeitijd: mei-augustus

Deze plant komt voor in de bergen en is dan ook heel geschikt om op een zonnige, stenige ondergrond te groeien. Zandkruid krijgt vanaf mei witte bloemetjes en blijft bijna vier maanden bloeien.

Reigersbek (Erodium variabile)

Bloeitijd: mei-september

Op ons balkon op het westen groeit reigersbek, in een pot aan de zonnige kant van het balkon. Van mei tot en met september zijn er roze bloemetjes te zien. Je kunt de plant heel gemakkelijk vermeerderen door hem in twee stukken te verdelen en opnieuw te planten.

Reigersbek kopen


Gebroken hartje (Dicentra formosa)

Bloeitijd: mei-september

Waarom deze plant gebroken hartje heet, heb ik nooit helemaal begrepen, want de bloemen van deze plant groeien juist perfect hartvormig. De plant houdt van een plek in de halfzon of halfschaduw. Als je hem in het voorjaar helemaal terugsnoeit, loopt hij in het voorjaar vanzelf weer uit.

Gebroken hartje kopen


Klokjesbloem (Campanula poscharskyana)

Bloeitijd: mei-september

Ook de klokjesbloem groeit op ons balkon, en het leuke van deze plant is dat hij meerdere bloeiperioden heeft. Van mei tot september verschijnen er steeds nieuwe knoppen waaruit prachtige paarse klokjes groeien. Tussentijds kun je de oude bloemen verwijderen, zodat alle energie van de plant naar de vorming van nieuwe klokjes gaat.

Klokjesbloem kopen

Steenraket (Erysimum ‘Bowles Mauve’)

Bloeitijd: mei-september

Als je steenraket op een zonnige plek neerzet, kan de plant van mei tot september vol roze bloemen blijven. De plant is ook bekend onder de naam Muurbloem.

Steenraket kopen

Ereprijs (Veronica austriaca ‘Royal Blue’)

Bloeitijd: mei-oktober

Ereprijs bloeit van mei tot oktober vrijwel doorlopend met prachtige blauwe bloemen. Tussentijds snoeien levert vaak een tweede bloei op. De plant is goed winterhard.

Ereprijs kopen


Rotsanjer (Dianthus gratianopolitanus)

Bloeitijd: mei-oktober

Als je deze plant een beetje aandacht geeft, kun je van mei tot en met oktober genieten van zijn vrolijke, roze bloemetjes. Als je tussentijds de uitgebloeide bloemen wegknipt en je anjer terugsnoeit na de eerste bloei, komen vanaf augustus nogmaals bloemen tevoorschijn. Een dianthus kun je zowel in de volle zon als halfschaduw zetten. Zorg dat ‘ie geen natte voeten krijgt.

Ooievaarsbek (Geranium ‘Rozanne’)

Bloeitijd: mei-oktober

Achter de geraniums zitten hoeft niet suf te zijn! De ooievaarsbek is de langst bloeiende blauwe geranium en zijn bloemen sieren van mei tot oktober onafgebroken je balkon. In de winter kun je hem tot een paar centimeter boven de grond afknippen, dan zal je ooievaarsbek in het voorjaar weer helemaal opbloeien.

Ooievaarsbek kopen

Wolfsmelk (Euphorbia ‘blue haze’)

Bloeitijd: juni-september

Er zijn meer dan tweeduizend soorten euphorbia en ze komen wereldwijd voor. En dus ook op jouw balkonnetje, als je op zoek bent naar een langbloeier. Er zijn verschillende soorten langbloeiende wolfsmelk, zoals Euphorbia characias Wulfenii en Euphorbia ‘blue haze’. Zet ‘m in de zon of in halfschaduw en je kunt bijna vier maanden genieten van de gele bloemen.

Wolfsmelk kopen


Kattenkruid (Nepeta faassenii)

Bloeitijd: juni-september

Katten zijn dol op deze plant en kunnen er zelfs een beetje van gaan hallucineren. Heb je geen zin in een zweverige kat, dan kun je beter voor een andere langbloeiende balkonplant kiezen. Muggen houden juist helemaal niet van kattenkruid, het schijnt ze zelfs meer af te stoten dan DEET.

Kattenkruid kopen

Hortensia (Hydrangea Forever & Ever)

Bloeitijd: juni-september

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een langbloeiende hortensia. De plant wordt tachtig tot honderd centimeter hoog en is heel geschikt voor op het balkon, zolang de potten maar af en toe in de zon en af en toe in de schaduw staan. En nog een voordeel van deze hortensia: je hoeft niet te snoeien!

Hortensia kopen

Zeeuws Knoopje (Astrantia major ‘Claret’)

Bloeitijd: juni-september

Met een Zeeuwse echtgenoot moet ik dit plantje eigenlijk wel op mijn balkon neerzetten. Tel daar de prachtige rode bloemen en een lange bloeitijd bij op en je weet waarom ik fan ben. Hoewel de naam anders doet vermoeden komt dit plantje uit de Balkan en Turkije, maar wist je dat hij ook hoog in de bergen groeit?

Zeeuws knoopje kopen

IJzerhard (Verbena bonariensis)

Bloeitijd: juni-oktober

Eigenlijk is ijzerhard geen vaste plant, maar omdat de plant zich gemakkelijk uitzaait kan hij soms toch overleven. De plant is matig winterhard, dus moet je de potgrond met stro of houtsnippers bedekken tijdens vorstperioden. Verder houdt verbena van een zonnige, warme plek. En niet alleen jij kunt genieten van de kleine paarse bloemetjes, ook vlinders houden ervan.

IJzerhard kopen

Salvia (Salvia splendens) of salie (Salvia nemorosa Caradonna)

Bloeitijd: juli-november en juni-oktober

De rode kaarsen van de salvia splendens zijn spectaculair. Met een beetje geluk bloeit deze salvia zes maanden, van juli tot november. Salvia nemorosa heeft twee (en soms zelfs drie) bloeiperioden, als je de uitgebloeide stengels licht terug knipt.

Salie kopen

Ken jij nog meer langbloeiers voor op het balkon?

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close