15x langbloeiende vaste planten op het balkon
Afgelopen voorjaar hebben wij vol enthousiasme onze bloembakken vol gezet met vaste planten. Handig voor volgend jaar, dachten wij, maar we hadden er geen rekening mee gehouden dat niet al deze planten langbloeiers zijn. Het resultaat is dat we maanden tegen een kale plant zaten te staren. Daarom hebben we het dit jaar anders aangepakt en voor langbloeiende vaste planten gekozen. Ik zet er vijftien voor je op een rij.
Niemand wil na een paar weken een bruine plant in zijn balkonbakken. Gelukkig zijn er ook planten die wel zeven of acht weken achter elkaar bloeien, of meerdere bloeiperioden hebben. Welke planten kun je het beste kiezen voor een langdurig kleurenfestijn op je balkon? Hieronder vind je vijftien langbloeiers, op volgorde van bloeiperiode.
Zandkruid (Arenaria balearica)
Bloeitijd: mei-augustus
Deze plant komt voor in de bergen en is dan ook heel geschikt om op een zonnige, stenige ondergrond te groeien. Zandkruid krijgt vanaf mei witte bloemetjes en blijft bijna vier maanden bloeien.
Reigersbek (Erodium variabile)
Bloeitijd: mei-september
Op ons balkon op het westen groeit reigersbek, in een pot aan de zonnige kant van het balkon. Van mei tot en met september zijn er roze bloemetjes te zien. Je kunt de plant heel gemakkelijk vermeerderen door hem in twee stukken te verdelen en opnieuw te planten.
Gebroken hartje (Dicentra formosa)
Bloeitijd: mei-september
Waarom deze plant gebroken hartje heet, heb ik nooit helemaal begrepen, want de bloemen van deze plant groeien juist perfect hartvormig. De plant houdt van een plek in de halfzon of halfschaduw. Als je hem in het voorjaar helemaal terugsnoeit, loopt hij in het voorjaar vanzelf weer uit.
Klokjesbloem (Campanula poscharskyana)
Bloeitijd: mei-september
Ook de klokjesbloem groeit op ons balkon, en het leuke van deze plant is dat hij meerdere bloeiperioden heeft. Van mei tot september verschijnen er steeds nieuwe knoppen waaruit prachtige paarse klokjes groeien. Tussentijds kun je de oude bloemen verwijderen, zodat alle energie van de plant naar de vorming van nieuwe klokjes gaat.
Steenraket (Erysimum ‘Bowles Mauve’)
Bloeitijd: mei-september
Als je steenraket op een zonnige plek neerzet, kan de plant van mei tot september vol roze bloemen blijven. De plant is ook bekend onder de naam Muurbloem.
Ereprijs (Veronica austriaca ‘Royal Blue’)
Bloeitijd: mei-oktober
Ereprijs bloeit van mei tot oktober vrijwel doorlopend met prachtige blauwe bloemen. Tussentijds snoeien levert vaak een tweede bloei op. De plant is goed winterhard.
Rotsanjer (Dianthus gratianopolitanus)
Bloeitijd: mei-oktober
Als je deze plant een beetje aandacht geeft, kun je van mei tot en met oktober genieten van zijn vrolijke, roze bloemetjes. Als je tussentijds de uitgebloeide bloemen wegknipt en je anjer terugsnoeit na de eerste bloei, komen vanaf augustus nogmaals bloemen tevoorschijn. Een dianthus kun je zowel in de volle zon als halfschaduw zetten. Zorg dat ‘ie geen natte voeten krijgt.
Ooievaarsbek (Geranium ‘Rozanne’)
Bloeitijd: mei-oktober
Achter de geraniums zitten hoeft niet suf te zijn! De ooievaarsbek is de langst bloeiende blauwe geranium en zijn bloemen sieren van mei tot oktober onafgebroken je balkon. In de winter kun je hem tot een paar centimeter boven de grond afknippen, dan zal je ooievaarsbek in het voorjaar weer helemaal opbloeien.
Wolfsmelk (Euphorbia ‘blue haze’)
Bloeitijd: juni-september
Er zijn meer dan tweeduizend soorten euphorbia en ze komen wereldwijd voor. En dus ook op jouw balkonnetje, als je op zoek bent naar een langbloeier. Er zijn verschillende soorten langbloeiende wolfsmelk, zoals Euphorbia characias Wulfenii en Euphorbia ‘blue haze’. Zet ‘m in de zon of in halfschaduw en je kunt bijna vier maanden genieten van de gele bloemen.
Kattenkruid (Nepeta faassenii)
Bloeitijd: juni-september
Katten zijn dol op deze plant en kunnen er zelfs een beetje van gaan hallucineren. Heb je geen zin in een zweverige kat, dan kun je beter voor een andere langbloeiende balkonplant kiezen. Muggen houden juist helemaal niet van kattenkruid, het schijnt ze zelfs meer af te stoten dan DEET.
Hortensia (Hydrangea Forever & Ever)
Bloeitijd: juni-september
Zoals de naam al doet vermoeden is dit een langbloeiende hortensia. De plant wordt tachtig tot honderd centimeter hoog en is heel geschikt voor op het balkon, zolang de potten maar af en toe in de zon en af en toe in de schaduw staan. En nog een voordeel van deze hortensia: je hoeft niet te snoeien!
Zeeuws Knoopje (Astrantia major ‘Claret’)
Bloeitijd: juni-september
Met een Zeeuwse echtgenoot moet ik dit plantje eigenlijk wel op mijn balkon neerzetten. Tel daar de prachtige rode bloemen en een lange bloeitijd bij op en je weet waarom ik fan ben. Hoewel de naam anders doet vermoeden komt dit plantje uit de Balkan en Turkije, maar wist je dat hij ook hoog in de bergen groeit?
IJzerhard (Verbena bonariensis)
Bloeitijd: juni-oktober
Eigenlijk is ijzerhard geen vaste plant, maar omdat de plant zich gemakkelijk uitzaait kan hij soms toch overleven. De plant is matig winterhard, dus moet je de potgrond met stro of houtsnippers bedekken tijdens vorstperioden. Verder houdt verbena van een zonnige, warme plek. En niet alleen jij kunt genieten van de kleine paarse bloemetjes, ook vlinders houden ervan.
Salvia (Salvia splendens) of salie (Salvia nemorosa Caradonna)
Bloeitijd: juli-november en juni-oktober
De rode kaarsen van de salvia splendens zijn spectaculair. Met een beetje geluk bloeit deze salvia zes maanden, van juli tot november. Salvia nemorosa heeft twee (en soms zelfs drie) bloeiperioden, als je de uitgebloeide stengels licht terug knipt.
Ken jij nog meer langbloeiers voor op het balkon?