Insectenhotel of bijenhotel ophangen: goed voor bloemetjes en bijtjes

Onze nieuwe tuin begint langzaam vorm te krijgen. We hopen dat onze tuin straks niet alleen voor ons een fijne plek is, maar ook voor vogels, insecten en andere dieren. Dus waren we maar wat blij met het insectenhotel dat we van een familielid cadeau kregen. Maar waar moet je zo’n insectenhotel ophangen? En wat is eigenlijk het verschil met een bijenhotel?

Waarom zou je eigenlijk een insectenhotel ophangen? Sinds een paar jaar zie je ze steeds vaker opduiken, in bermen, parken of bij mensen in de tuin. Met een insecten- of bijenhotel maak je je tuin diervriendelijk, trek je meer insecten en verhoog je de biodiversiteit in jouw omgeving. De insecten- en bijenstand loopt al jaren terug, dus het is belangrijk om ze een handje te helpen. Tegelijkertijd helpen zij jou dan weer, bijvoorbeeld door bestuiving van de planten in jouw tuin. Kortom: een insectenhotel zorgt voor blije bloemetjes en bijtjes.

Verschil insectenhotel en bijenhotel

Naast insectenhotels hoor je ook veel over bijenhotels. Wat is het verschil? Insectenhotels zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige hotels zijn specifiek voor één insectensoort, maar de meeste hotels trekken meerdere soorten. Ook zijn er speciale duo-kasten, die twee soorten trekken.

Insectenhotel:

In een insectenhotel met bamboe en rond hout leven bijvoorbeeld solitaire (wilde) bijen, oorwormen, kevers, spinnen en wespen

Bijenhotel:

Solitaire (wilde) bijen hebben boorgangen of stengels nodig van 2-9 millimeter. Ook moeten de gaten of stengels aan één kant dicht zijn. Wilde bijen zijn alleenlevende dieren en voelen zich veilig in een bijenhotel. In de buisjes leggen eerst een voorraad nectar of stuifmeel aan, als voedsel voor de larve. Daarna leggen ze een eitje en sluiten de buis af. Dit herhalen ze meerdere keren, tot de buis gevuld is. Als de larven uit het ei komen, voeden ze zich de eerste tijd met nectar en stuifmeel. Als de achterste larve zich ontpopt tot bij, moet hij eerst wachten tot alle eitjes voor hem zijn uitgekomen. Dan pas kan hij naar buiten.

Vlinderhotel:

Een vlinderhotel heeft verticale ingangen. De wanden mogen niet ruw zijn, zodat de tere vleugels niet beschadigen. Vlinders willen graag overwinteren op een warme en beschutte plek, zodat ze veilig zijn. Ook schuilen ze in het hotel voor de regen.

Lieveheersbeestjeshotel:

Lieveheersbeestjes voelen zich thuis in een hotel met horizontale spleten. Ze nestelen in dichte, natuurlijke materialen en gebruiken het hotel als overnachtingsplek en voor overwintering.

Insectenhotel ophangen, waar moet je op letten?

  • Hang een insectenhotel op een zonnige plaats
  • Kies voor een plek in de luwte, dus beschut tegen regen en wind
  • Hang het insectenhotel minimaal op kniehoogte en maximaal twee meter hoog.
  • Zoek een plek in de buurt van bloemen en bloeiende planten, zodat er voldoende voedsel in de buurt is
  • Zodra je het insectenhotel hebt opgehangen is het beter om hem niet meer te verplaatsen, dan verstoor je de inwonende insecten

Insectenhotel of bijenhotel schoonmaken

Het is niet nodig om een insectenhotel of bijenhotel schoon te maken. Het schoonmaken kan zelfs schadelijk zijn voor eventuele eitjes of larven. Bijen zijn trouwens ideale hotelgasten, want ze laten hun kamers over het algemeen keurig netjes achter. Als je hotelkamers gaan schimmelen en er barsten in de wanden ontstaan, zul je waarschijnlijk merken dat je hotelgasten ook wegblijven. Als je al een jaar lang geen klandizie hebt gehad, is het tijd om je insectenhotel te vervangen. Meestal is dit na een jaar of drie.

Insectenhotel of bijenhotel kopen

Ben je enthousiast en wil je een insectenhotel kopen? Zowel op internet als in de meeste tuincentra kun je verschillende soorten hotels aanschaffen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close