Verhuizen: van balkon naar huis met tuin

Het is zo ver! Na dertien jaar studentenkamers, studio’s en appartementen hebben mijn man en ik een huis gekocht. Mét tuin! Nadat we geprobeerd hebben ons kleine balkon zo groen mogelijk te maken, mogen we nu beginnen aan een nieuwe uitdaging: een groot grasveld omtoveren tot onze droomtuin. We weten van enthousiasme eigenlijk niet waar we willen beginnen.

Een tuin was een van onze vereisten toen we de zoektocht naar ons huis begonnen, het liefst rond de 100 m². Een oriëntatie op het zuiden, westen of zuidwesten stond hoog op ons verlanglijstje.

Van balkon…

In mijn vorige appartement had ik niet eens een balkon, dus voor mij was ons huidige balkon (3 m², op het westen) al een enorme vooruitgang. Ik besloot om van deze grijze betonbak een zo groen mogelijke plek te maken, met onder andere een zelfgemaakte plantenbak en langbloeiende vaste planten. Sinds we ons balkon vogelvriendelijker hebben gemaakt, zien we ineens koolmezen op ons balkon. Dus tuinieren zonder tuin: het kan! Ook op een balkon kun je groots denken en tussen het grijs van de stad maak je juíst snel het verschil. Ik ben dan ook heel blij met ons stukje natuur op driehoog.

… naar huis met tuin

Hoewel ik geniet van ons balkon, ben ik natuurlijk helemaal in de wolken met onze achtertuin. Deze ligt op het zuidwesten en is vierkant van vorm, ongeveer negen bij tien meter. Op dit moment is de tuin niet veel meer dan een trapveldje, maar voor mij voelt het als een leeg canvas waar we zelf een kunstwerk van mogen maken. We willen graag meer leven in de brouwerij brengen, met borders vol (inheemse) bloemen, natuurlijk gazon, een moestuin, planten en (fruit)bomen die aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten, een rotstuin met vijver… en dan we willen graag zelf ook nog ergens kunnen zitten. Dat wordt dus puzzelen, maar wel een leuke puzzel.

Tuinontwerp: plannen of spontaan?

Ons grootste dilemma bij het ontwerpen van onze tuin is of we met een uitgewerkt plan gaan werken of spontaan plannen gaan maken. Ik zit in het eerste team, mijn man in het tweede. Het liefst zou ik de tuin al van voor tot achter uitwerken. Ik lees boeken, zoek tips op internet en heb moodboards vol inspiratie op Pinterest. Het nadeel daarvan is dat ik van gekkigheid soms niet weet waar ik wil beginnen en bang ben om iets verkeerd te doen. Gelukkig appte een vriendin het volgende:

Waarom een jaar wachten met de tuin? Gewoon de schop erin, eventueel wat tuinaarde en wat eenjarige en (goedkope) vaste plantjes en je wordt gegarandeerd al direct je eerste zomer blij.

Alles wat je toch anders wil kan het jaar erop zo weer veranderd worden, het hoeft niet direct perfect aangelegd te zijn. En je hebt nog volop ruimte voor grote planten zoals pompoenen.

Ze heeft helemaal gelijk. En mijn man ook (een beetje). Het wordt een kwestie van uitproberen, geduld en leren door gewoon te doen.

Wat mag er in onze nieuwe tuin beslist niet ontbreken volgens jou?

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

  1. Beste Marita, wat leuk om te lezen wat voor plannen jullie met de tuin hebben, vooral de moestuin klinkt interessant! Wij gaan volgend jaar verhuizen van ons flatje naar een huis met tuin, dus we zijn vast inspiratie aan het opdoen. Het lijkt me best ingewikkeld om een hele tuin van voor tot achter te ontwerpen, misschien gaan wij wel op zoek naar een vakkundige hovenier om een vliegende start te maken.

    1. Marita Author says:

      Superleuk vooruitzicht! Als het je vooral om het resultaat gaat is een hovenier vast fijn, dan heb je een basis waar je zelf mee verder kan. Als je het proces ook leuk vindt heb je nog tijd genoeg om te beginnen en het hoeft natuurlijk niet direct perfect te zijn. Veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close