Help, mijn lipstickplant bloeit niet

Er willen maar geen bloemen verschijnen aan je lipstickplant. Zo jammer, want als hangplant is hij al mooi, maar hij steelt pas echt de show als er felgekleurde bloemen verschijnen. Aan de vorm van de bloemen dankt de lippenstiftplant zijn Nederlandse naam, terwijl het Latijnse Aeyschanthus komt van de Oudgriekse woorden aischune (schaamte) en anthos (bloem). Ik vind dat deze weelderige plant geen enkele reden heeft voor schaamrood op de kaken. Maar wat doe je als je lipstickplant niet bloeit?

De lipstickplant komt van oorsprong voor in tropische gebieden van Zuidoost-Azië, zoals Maleisië en Java. Om de plant in jouw huis zo gelukkig mogelijk te krijgen, doe je er goed aan om de natuurlijke omgeving van de plant zo precies mogelijk na te bootsen. Bloeit je plant niet, dan heb je waarschijnlijk niet aan de perfecte groeiomstandigheden voldaan.

Standplaats

Een lipstickplant houdt van een lichte plek, zonder direct zonlicht. Bij ons heeft de plant op twee verschillende plekken gestaan, beide keren ongeveer drie meter van een raam op het westen. De plant bloeit meerdere keren per jaar uitbundig. Lipstickplanten hebben een warme omgeving nodig om te bloeien, tussen de 18 en 26 graden.

Water

Geef een lipstickplant niet overmatig water. In de zomer kun je twee keer per week water geven, terwijl in de winter een keer per week voldoende is. Als de plant in bloei staat, heeft de plant wat meer water nodig.

Rustperiode

Als je de plant een rustperiode gunt, heb je grote kans dat hij weer gaat bloeien. Zet de plant bijvoorbeeld in de winter in een wat koudere ruimte (rond de 15 graden) en geef spaarzaam water. Zodra de knoppen zichtbaar worden, kun je de plant weer op een warmere plek zetten en meer water gaan geven. Zelf doe ik dit trouwens nooit, het is dus geen voorwaarde om je plant weer in bloei te krijgen.

Voeding

Een lipstickplant heeft niet per se extra mest nodig om te bloeien, maar je kunt de plant een keer per jaar wat plantenvoeding geven.

Extra tips

  • Een bloeiende lipstickplant kun je beter niet verpotten. Wacht tot na de bloei.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe knoppen te stimuleren.

Lees meer over mijn pogingen met het stekken van de lipstickplant.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close