Verzorging van je Crassula ovata

Toen we gingen trouwen, hadden we best een geldboom kunnen gebruiken. In plaats daarvan kregen we van mijn zwager een Crassula ovata, die in het Nederlands ook wel geldplant (of jadeplant) wordt genoemd. Er groeiden zelfs muntjes van vijftig cent aan. Nou zal dat, zelfs bij perfecte verzorging, moeilijk worden om voor elkaar te krijgen, maar met deze verzorgingstips heb je in ieder geval een gelukkige plant.

Wist je dat een Crassula ovata tientallen jaren oud en zo hoog als een struik kan worden? Zo komt hij ook voor in de natuur, voornamelijk in droge gebieden in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Madeira.

Soorten

Er zijn bijna driehonderd Crassula-soorten. Ze worden ook wel dikblad worden genoemd, en waar die naam vandaan komt is duidelijk. Onder de cultivars die als kamerplant worden verkocht vind je een scala aan filmpersonages, zoals de Hulk, Hobbit en Gollum. Andere leuke soorten vind ik de Crassula ovata ‘Sunset Magic’ of ‘Hummels Sunset’, die rood-gele randen krijgen als ze in de zon worden gezet.

Water geven

Net als andere vetplanten slaat een Crassula water op in zijn blad. Aan de bladeren kun je dus vaak al een boel aflezen. Als je de plant te weinig water geeft, worden de bladeren eerst slap en rimpelig en vervolgens breken ze af. Wordt de stam zacht, dan heb je juist teveel water gegeven.

Voordat ik water geef, kijk ik altijd eerst goed naar de plant en potgrond. De aarde moet helemaal droog zijn, ook op een paar centimeter diepte. De Crassula houdt namelijk totaal niet van natte voeten. In de zomer geef ik de plant eens in de drie weken water. In de winter wacht ik gerust twee tot drie maanden. Als je plant in een heel klein potje of dichtbij de verwarming staat, zul je misschien wat vaker moeten bijschenken. In de natuur moet deze plant zien te overleven met onregelmatige regenval, dus hij zal het je ook vergeven als je het een keertje vergeet.

Standplaats

Net als vrijwel alle andere succulenten is de Crassula een zonaanbidder. Bij ons staan ze daarom op een zonnige vensterbank op het westen of een tot twee meter van hetzelfde raam. In de zomer kan een Crassula zelfs naar buiten. Zet de plant het liefst niet direct in de volle zon, maar laat hem even wennen in gefilterd licht of halfschaduw. Zie je dat het blad verbrandt, dan krijgt je plant teveel zon. Laat hij zijn blad vallen, dan kan dat behalve een gebrek aan water ook duiden op te weinig licht. De Crassula is een sterke plant en overleeft dus op veel plekken, maar wil je het helemaal goed doen, zet hem dan van november tot maart op een koele plek (maximaal 12 graden).

Bloeien en snoeien

Een Crassula bloeit zelden binnenshuis. Ik heb het nog nooit meegemaakt, maar vooral aan oudere planten kunnen kleine, witte bloemetjes verschijnen. Dit gebeurt voornamelijk in de winter, want de bloei wordt gestimuleerd door een periode van kou. Na de bloei zal je plant waarschijnlijk wat blad verliezen, want de bloemen kosten energie.

Het is niet nodig om een Crassula te snoeien, maar je kunt het doen om hem in mooi rond en vol te krijgen. Let erop dat je niet meer dan twintig tot dertig procent weghaalt, zodat de plant de mogelijkheid heeft om te herstellen. Je kunt de toppen uit de plant halen, of een tak afsnijden bij een knooppunt of langs de stam. Probeer de wond zo klein mogelijk te houden. Uit het knooppunt zullen twee nieuwe takken groeien. De afgesneden toppen of takken kun je laten drogen en in de aarde zetten om opnieuw te wortelen.

Stekken

Bij mij breekt er door onhandigheid regelmatig een blad af van de Crassula ovata. Gelukkig is de plant gemakkelijk te stekken. Laat een afgebroken blad een paar dagen liggen, zodat de wond kan opdrogen. Je stekje is dan minder gevoelig voor smet (Erwinia). Daarna kun je hem direct in de aarde zetten. Ook afgesneden of afgebroken takken kun je op deze manier stekken.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close