15x kamerplanten buiten zetten in de zomer

De zomer is de tijd om de bloemetjes buiten te zetten. Letterlijk, want ook sommige kamerplanten vinden het heerlijk om een aantal maanden per jaar buiten te staan. Waarom je dat doet, welke kamerplanten naar buiten kunnen en wanneer je je kamerplanten buiten kunt zetten lees je in dit blog. Bedenk wel dat er ook nadelen kleven aan het buiten zetten van je kamerplanten, dus ga na of die voor jou opwegen tegen de voordelen.

Zelf zet ik af en toe kamerplanten buiten, vooral als ik binnen te weinig plek heb. Zo kreeg mijn kalanchoë een plekje aan de regenpijp en mijn Mexicaanse dwergpalm kwam in een terracottapot op ons balkon terecht. Maar er zijn verschillende andere redenen om je planten buiten te zetten.

Kun je kamerplanten buiten zetten in de zomer?

Ja, je kamerplanten kunnen naar buiten in de zomer. Je moet wel op een paar dingen letten. Laat je planten wennen aan het verschil in temperatuur, lichtintensiteit en luchtvochtigheid door ze eerst op een bewolkte dag een uurtje buiten te zetten. Dit noem je ‘afharden’. Bouw dit vervolgens rustig op. Zet je planten in de schaduw of halfschaduw, direct zonlicht is zo fel dat hun bladeren kunnen verbranden. Bedenk dat potgrond buiten sneller opdroogt, dus geef voldoende water. Maar zorg dat water ook goed weg kan lopen (bijvoorbeeld door gaten in de bloempot), zodat je planten niet verdrinken na een flinke regenbui. Zet planten die niet veel water willen hebben, zoals vetplanten en cactussen, onder een afdakje.

Waarom zet je je planten buiten in de zomer?

Een van de redenen om je planten buiten te zetten is omdat het licht buiten intenser is dan binnenshuis. De meeste planten zullen hierdoor extra hard groeien. Daarnaast doet ook een regenbui je planten goed. Regen is een beetje zurig en bevat geen kalk, zoals kraanwater: daar worden je kamerplanten blij van. Je kunt je planten natuurlijk ook buiten voor je eigen plezier, bijvoorbeeld door je terras een exotisch tintje te geven met tropische planten, cactussen en vetplanten.

Wanneer

Globaal gezien kun je tussen mei en september je kamerplanten buiten zetten, als de temperatuur ‘s nachts niet onder de 15 graden komt.

Welke kamerplanten kunnen buiten staan?

  1. Alocasia-soorten
  2. Arecapalm (Dypsis Lutescens), Kentiapalm (Howea forsteriana) en Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans)
  3. Bananenplant (Musa)
  4. Bromelia (o.a. de Ananasplant)
  5. Cactussen en vetplanten
  6. Dracaena-soorten
  7. Gatenplant (Monstera deliciosa)
  8. Graslelie (Chlorophytum comosum)
  9. Kalanchoë
  10. Knolbegonia’s
  11. Palmlelie (Yucca)
  12. Paradijsvogelplant (Strelitzia nicolai)
  13. Vaderplant (Tradescantia zebrina)
  14. Varen-soorten
  15. Vingerplant (Fatsia japonica)

Nadelen van kamerplanten buiten zetten

Zelf zet ik mijn kamerplanten niet vaak in de tuin, omdat er ook een aantal nadelen kleven aan het buiten zetten van je planten. Een aantal daarvan heeft met gemak te maken: planten hebben buiten, op zonnige dagen, soms bijna dagelijks water nodig, terwijl je ze binnen maar eens per week hoeft water te geven. Daarnaast staan al mijn kamerplanten in sierpotten zonder drainagegat, waardoor ze buiten zouden verdrinken. Als je je planten onder een afdak zet, heb je hier trouwens geen last van. Een van de grootste nadelen van kamerplanten buiten is dat er sneller ziektes en ongedierte in je plant kunnen komen. Controleer je planten dus regelmatig op beestjes, en zeker op het moment dat je van plan bent om ze weer naar binnen te brengen. Je wil geen beestenboel in huis zodra het zomerseizoen voorbij is.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close