De gatenplant (Monstera deliciosa) heeft nog wel eens de neiging om in het wilde weg te groeien. In het regenwoud van Zuid-Amerika, waar de plant vandaan komt, is dat geen probleem. Maar in je woonkamer wil je je plant misschien een beetje in toom houden. Dat kan door je Monstera te stekken in water of in aarde. Hieronder lees je hoe en wanneer je een Monstera het beste kunt stekken.

Een Monstera stekken is niet moeilijk, maar voordat je met je snoeischaar in de weer gaat moet je eerst een geschikte plek vinden om de stengel af te knippen. Zoek hiervoor een gedeelte met een luchtwortel. Deze groeien uit de stengel van de plant en kunnen slechts een klein, bruin bobbeltje zijn, maar worden soms ook meer dan een meter lang. Met luchtwortels haalt een Monstera in de natuur voedingsstoffen uit de lucht.

Stappenplan

Een Monstera stek je door een stuk stengel met daaraan een blad en luchtwortel af te knippen. Knip de stengel af op een tot twee centimeter onder de luchtwortel. Een blad per stek is voldoende, omdat je stek via het blad vocht verliest en bij meerdere bladeren meer kans heeft om uit te drogen voordat er wortels verschijnen. Zet de stek in water of aarde en zorg dat de luchtwortel zich onder het wateroppervlak of in de aarde bevindt. Als je stek wortels van tien tot twintig centimeter heeft, kun je hem overzetten in aarde. Dit kan weken tot maanden duren.

Op water of in aarde

Je kunt je Monstera zowel stekken in water als in aarde. In water zullen er sneller wortels verschijnen, maar je moet je stekken op een gegeven moment wel in aarde zetten. Als je je stek direct in de aarde zet, moet je hem in het begin wat beter in de gaten houden en zorgen dat de potgrond goed vochtig blijft. Als je nieuwe groei ziet, is je steksessie geslaagd.

Wanneer

De beste periode om je Monstera te stekken is het voorjaar, vanaf eind maart of begin april. Je gatenplant zit dan niet meer in de rustfase en je stekken maken sneller wortels aan. Ook kan de moederplant eventuele beschadigingen beter opvangen. Zelf stek ik trouwens het hele jaar door, ook in de winter. Dat kan prima, maar je hebt kans dat je stekken er dan iets langer over doen om wortels aan te maken en te groeien.

Monstera stekken zonder luchtwortel

Het is niet mogelijk om een Monstera te stekken zonder luchtwortel. Als je een blad afknipt waar geen luchtwortel aan zit, zal deze wel wortels vormen, maar er groeit geen nieuw blad. Je kunt dit enkele blad dus wel gebruiken als opvulling onderin je plant, maar het is niet mogelijk om je Monstera zonder luchtwortel te vermeerderen.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten