Bloembollen, ideaal voor een kleurrijke tuin in de lente. Maar dan komt het moment dat de eerste narcissen hun bloemen laten hangen de grond rondom je tulpen bezaaid ligt met afgevallen bloemblaadjes. Wat doe je dan? Weggooien, afknippen, opgraven of juist in de grond laten zitten? En wat doe je met de uitgebloeide bloembollen in pot?

Sommige bollen kun je in de grond laten zitten en sommige niet. Dat heeft te maken met het verschil in eenjarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Eenjarige bloembollen moet je ieder jaar opnieuw planten. Meerjarige bollen, zoals boshyacinten, hoef je niet op te graven. Deze bollen zullen meerdere jaren achter elkaar bloeien. Dan heb je nog verwilderingsbollen. Ook deze bloeien meerdere jaren, en bovendien vermeerderen ze zichzelf door nieuwe bollen aan te maken of door zichzelf uit te zaaien.

Uitgebloeide bloemen afknippen

Bij eenjarige en meerjarige bollen is het belangrijk dat je de uitgebloeide bloemen wegknipt, zodat de bloembol geen zaad gaat produceren. Alle energie moet namelijk richting de bol, zodat hij volgend jaar opnieuw kan bloeien. Bij verwilderingsbollen knip je de bloemen niet weg, omdat deze soorten zich kunnen uitzaaien. Je hoeft niet bang te zijn dat ze gaan woekeren of zich overal gaan uitzaaien, dat komt bij bollen niet voor.

Loof laten afsterven

Als je de bloemen hebt weggehaald, zit je nog een paar weken tegen kale stengels en blad aan te kijken. Toch is het belangrijk dat je het loof de tijd geeft om af te sterven. De bol haalt namelijk energie uit zijn bladeren en slaat deze op voor komend seizoen. Als je het afstervende blad niet mooi vindt, kun je de bollen met kluit en al in een plastic bloempot zetten en buiten het zicht laten afsterven. In je mooie potten kun je dan bijvoorbeeld zomerbloeiers planten.

Bollen opgraven of laten zitten?

Als stelregel geldt dat je gecultiveerde soorten, zoals tulpen en hyacinten, het beste op kunt graven. Als het loof is afgestorven en geel geworden, kun je de bollen uit de grond halen. In oktober plant je ze weer uit en kunnen ze opnieuw bloeien, al zijn tulpen het tweede jaar een stuk minder mooi. Een uitzondering bij tulpen zijn de botanische, laagblijvende soorten. Dit zijn verwilderingsbollen en daarom kun je ze gewoon tot volgend jaar onder de grond laten zitten. Dat geldt ook voor andere verwilderingsbollen, zoals narcissen, krokussen, kivietsbloemen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes. Meerjarige bollen hoef je ook niet op te graven.

Bloembollen in pot

Ook je uitgebloeide bloembollen in pot hoef je niet weg te gooien. Zelfs bollen die je binnenshuis in potten hebt staan, kun je uitgraven en in de tuin planten. Knip ook hier eerst de bloem af en laat de stengel en het blad afsterven. Daarna zet je ze in de volle grond en wacht tot volgend jaar.

Bloembollen bewaren

Je eenjarige bollen, zoals tulpen en hyacinten, kun je bewaren in een kartonnen doos. Dek de verschillende lagen af met kranten en zet de doos weg op een droge en koele plek. In het najaar kun je de bollen opnieuw uitplanten. Zet ze op een andere plek als vorig jaar, om voedselgebrek tegen te gaan.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Tuinieren