Recept: vlierbloesemijs met eetbare bloemen

Als in mei en juni de gewone vlier in bloei staat, struin ik met mijn snoeischaar door de buurt, op zoek naar bloesem voor mijn zelfgemaakte vlierbloesemsiroop. Van de siroop maak ik limonade, maar met zomerse temperaturen kun je er ook heerlijk verkoelend ijs mee maken. Door kleurrijke, eetbare bloemen toe te voegen krijgt je ijs een feestelijk tintje.

Eigenlijk heb je voor dit vlierbloesemijs geen recept nodig, zo gemakkelijk is het om te maken. Je mengt water met vlierbloesemsiroop en voegt eetbare bloemen toe. Vlierbloesemsiroop is te koop in diverse winkels, maar het is natuurlijk nog leuker om de siroop zelf te maken.

Bloemenijs met eetbare bloemen

Deze zomer staan er veel goudsbloemen en spontaan opgekomen komkommerkruid in onze tuin. Deze heb ik verwerkt in mijn bloemenijs. Je kunt ook bloemetjes van vlierbloesemschermen toevoegen of andere eetbare bloemen, zoals klaproos, viooltjes, korenbloem of kaasjeskruid. Van grotere bloemen, zoals goudsbloem, voeg ik losse bloemblaadjes toe, omdat dat gemakkelijker eet.

Recept: vlierbloesemijs met eetbare bloemen

Gang: DessertKeuken: NederlandsMoeilijkheid: Gemakkelijk
Servings

4

servings
Prep time

30

minuten
Cooking time

40

minuten

Ingrediënten

  • Vlierbloesemsiroop

  • Eetbare bloemen, zoals komkommerkruid en goudsbloem

  • Benodigdheden
  • IJsvormpjes

Bereiding

  • Vul de ijsvormpjes naar smaak met (zelfgemaakte) vlierbloesemsiroop. Ik varieer tussen een vijfde tot een kwart van de vormpjes, afhankelijk van hoe zoet ik de ijsjes wil maken.
  • Voeg de eetbare bloemen toe. Dit kun je direct doen, of na een paar uur. Door de bloemen later toe te voegen, zakken ze niet allemaal naar de bodem.
  • Zet de ijsjes 5-6 uur in de vriezer. Ze zijn klaar!

Tips

  • Voeg van grotere bloemen, zoals goudsbloemen, losse blaadjes toe. Dat eet gemakkelijker dan de hele bloem.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close