Herfst! Blaadjes dwarrelen op het gazon. Uitgebloeide zomerbloeiers staan als zoete herinnering aan zonovergoten dagen nog fier overeind. Vanachter de ramen kijk ik naar de tuin: wat zal ik eens gaan doen?
Dit najaar zijn we vooral druk bezig met het aanleggen van onze voortuin. Het is de ideale tijd om gras te zaaien en vaste planten in de border zetten, omdat de aarde nog warm is.
Border bijvullen
Uitgebloeide bloemen laten we staan tot het voorjaar. Ze vormen een mooi wintersilhouet. In onze tuin zijn dat bijvoorbeeld zonnehoed (Rudbeckia, Echinacea), Clematis (Dipsacus fullonu), kogeldistel (Echinops ritro), hemelsleutel (Sedum) en ijzerhard (Verbena). Een terugkerende activiteit in het najaar is het opvullen van de border met nieuwe planten, of het verplaatsen van bestaande. Na drie jaar is onze achtertuin inmiddels redelijk begroeid, maar nog steeds vallen er in verschillende seizoenen nog gaten. Door de planten in het najaar, nu de grond nog warm is, op hun nieuwe plek te zetten, wortelen ze beter.
Voorjaarsbollen planten
Ik vind het zo ongeveer het leukste van tuinieren in de herfst: bloembollen planten! Kleine cadeautjes die zichzelf uitpakken en ons straks trakteren op een kleurrijke voorjaarstuin. Voor veel insecten zijn voorjaarsbollen de eerste beschikbare voeding, dus je zorgt ook voor blije bijen.
Bloembakken vullen
In de voortuin staat inmiddels al een zinken ton met vrolijke cyclamen, maar er zijn nog meer potten die een kleurtje kunnen gebruiken. Heide, dwergconiferen of chrysanten zijn planten die je nu kunt poten (en later in de border kunt zetten). Je kunt ook potten vullen met een bloembollenlasagne.
Oogsten en zaaien in de moestuin
Onze kas hangt nog vol met groene tomaten. We wachten net zo lang tot er geen rode tomaten mee verschijnen voordat de planten eruit gaan. Als jouw tomatenplanten buiten staan, kun je ook eens groene tomatenchutney maken. In oktober kun je ook pompoenen oogsten. Doe dit als het steeltje er ‘verhout’ uitziet. Naast oogsten kun je ook planten en zaaien. Denk bij voorbeeld aan knoflook, spinazie, pluksla of veldsla.
Gazon maaien
Boven de 6 graden blijft gras groeien en kun je het dus nog maaien. Zet de grasmaaier wel een standje hoger, want lang gras is minder kwetsbaar voor kou. Hark bladeren van het gazon in de border, of haal ze weg.
Voor de vogels
Met dit weer krijg ik direct zin om vogelvoer op te hangen, bijvoorbeeld deze pindakrans. Voor onze voortuin heb ik een metalen koker gekocht waar vetbollen in passen, zodat vogels niet in de plastic netjes blijven hangen waarin de bollen vaak worden verkocht. Gelukkig vinden de vogels ook voeding in de rest van de tuin, zoals bessen van de klimop en wormpjes in het gazon.