DIY: Lasagne van bloembollen
Wat!? Lasagne van bloembollen, is dat een nieuw recept? Nee hoor, wees gerust. We gaan de klassieke lasagne met gehakt niet ineens vervangen door bloembollen. Wat we wel gaan doen is laagjes aanbrengen in de tuin, zodat je maandenlang kunt genieten van vrolijke kleuren tussen je andere planten.
Vooral als je een kleine tuin of een klein balkon hebt is een bloembollenlasagne een uitkomst. Je plant namelijk verschillende bollen op dezelfde plek, maar op verschillende dieptes. Als je hierbij kiest voor bloembollen met verschillende bloeitijden, heb je maandenlang plezier van hetzelfde stukje tuin of balkon.
Recept voor bloembollenlasagne
- Zoek voor je bloembollenlasagne een pot, kistje of stuk grond van minimaal 35 centimeter diepte. Dit is voldoende voor drie lagen bloembollen.
- Begin met een laagje grond. Hierop plaats je de bloembollen die het laatst bloeien. Zorg dat de punt van de bol omhoog staat zorg dat de bollen ongeveer 2 centimeter uit elkaar liggen.
- Bedek de eerste laag bloembollen met een laag aarde van 5-7 centimeter en druk de aarde stevig aan.
- Vervolgens plaats je de tweede laag bloembollen. Plant de bollen niet te dicht op elkaar, zodat de onderliggende bollen er tussendoor kunnen groeien. Ook de tweede laag bedek je met aarde.
- Als laatste plant je de vroegbloeiers. Je eindigt je lasagne met een paar centimeter aarde.
Inspiratie voor combinaties
Zelf ben ik groot fan van de combinatie kivietsbloem (onderin), narcissen en sneeuwklokjes. Als je kiest voor een vroege soort sneeuwklokjes, zoals Galanthus elwesii, heb je al bloei vanaf december of januari. Daarna volgen de narcissen en tot mei kun je genieten van de kivietsbloem, een bloeiend kunstwerk.
Andere geschikte combinaties zijn bijvoorbeeld tulp (onderin), narcis en krokus of allium (onderin), tulpen en lelietjes-van-dalen.
Vroegbloeiers: Sneeuwklokjes, krokussen, mini-irissen, winter-akonieten, vroege tulpen, narcissen
Midden-lente: Bosanemonen, hyacinthen, blauwe druifjes, kivietsbloemen, middelvroege tulpen, narcissen
Late lente en vroege zomer: Anemonen, late narcissen, tulpen, boshyacinten, meiklokjes, alliums, ranonkels
Midden-zomer: Lelies, gladiolen, kuiflelies
Najaar: Herfststijlroos, kliplelies
Tip
- Als je niet de hele winter tegen een lege pot wil aankijken, kun je winterbloeiers zoals winterviolen bovenop je bloembollenlasagne planten. Tegen de tijd dat de violen zijn uitgebloeid, komen de eerste bollen boven de grond.
- Helaas wordt er in de bloembollenindustrie nog veel gif gebruikt. Kies daarom voor biologische en gifvrije bloembollen.