Rouwvliegjes bestrijden: help, vliegjes in mijn plant

De bladluizen zijn nog niet weg of de volgende beestjes hebben hun intrek genomen in mijn planten: kleine, zwarte vliegjes die ook wel rouwvliegjes worden genoemd. Er zijn verschillende manieren om rouwvliegjes te bestrijden, waarvan een combinatie van middelen bij mij het meeste effect heeft gehad. Helaas zijn bij geen enkele manier alle vliegjes verdwenen, zelfs niet met aaltjes.

Varenrouwmuggen (ook bekend als rouwmug, rouwvlieg of rouwvarenvliegjes) lijken op fruitvliegjes, maar zijn kleiner en je zult ze vooral aantreffen rond je planten. De muggen kruipen in de aarde en tasten de wortels van je planten aan. Ze leven maar een paar dagen, maar produceren honderden larven.

Hoe kom je aan rouwvliegjes?

Waar planten zijn, zijn beestjes. Het hoort er een beetje bij, maar om een plaag te voorkomen kun je op een aantal dingen letten. Rouwvliegjes komen vooral af op natte aarde en rottende wortels. Zorg dus dat de potgrond van je planten niet te nat is en denk aan een goede afwatering in je potten, zodat je planten geen natte voeten hebben. Ruim ten slotte dode bladeren rondom je planten op.

Hoe kom je er weer vanaf?

De grote vraag is: hoe kun je rouwvliegjes het meest efficiënt bestrijden? Natuurlijk kun je met de stofzuiger in de aanslag op vliegenjacht of je reactiesnelheid trainen door ze uit de lucht te slaan, maar daarnaast probeer ik ook altijd een combinatie van onderstaande manieren. Net als bij bladluizen geldt: wat bij de een werkt, hoeft bij de ander niet per se effect te hebben. Grijp in ieder geval niet naar chemische bestrijdingsmiddelen, want er zijn voldoende natuurlijke manieren om van rouwvliegjes af te komen.

Stoppen met water geven

Is er nog geen sprake van een plaag, dan kun je overwegen om je planten een tijdje geen water te geven. De vliegjes houden niet van droge grond, maar sommige van je planten ook niet, dus deze manier is niet altijd goed werkbaar. Zeker in de zomer en bij vochtminnende planten moet je toch een andere oplossing zoeken.

Aarde bedekken met zand

Door de potgrond van je kamerplanten met zand te bedekken, maak je het voor vliegjes onmogelijk om de plant in- en uit te vliegen. Hiermee los je alleen het larvenprobleem niet op, en het ziet er ook niet zo fraai uit. Ik heb deze manier dan ook niet geprobeerd.

Water met kaneel

Een oplossing die je veel zult tegenkomen is om je planten te behandelen met een mengsel van water en kaneel. Voeg vier eetlepels kaneel toe aan een liter water en breng dit aan de kook. Vervolgens laat je het kaneelwater afkoelen en verwijder je de slijmerige delen, bijvoorbeeld door het water door een zeef te gieten. Het overgebleven water geef je aan je planten. Bij mij had deze werkwijze helaas weinig effect.

Water met kruidnagels

Rouwvliegjes houden niet van kruidnagel. Meng vier liter water met een potje kruidnagels (25 gram) en breng het water aan de kook. Met het afgekoelde water kun je je planten bewateren. Zet wel je afzuigkap aan, anders ruikt je hele huis naar kruidnagel. Je kunt de kruidnagels ook in de grond steken, maar als ze te nat worden kan er rondom de kruidnagels schimmel ontstaan. Zelf vond ik dit een van de meest effectieve methoden om rouwvliegjes te bestrijden.

Lucifers in de grond

Je kunt ook lucifers ondersteboven in de potgrond zetten. Rouwvliegjes houden niet van de zwavellucht die hier vanaf komt.

Bestrijden met koffie

Waar je fruitvliegjes trekt met rode wijn en azijn, zijn rouwvliegjes meer koffiedrinkers.

Plakstrip tegen insecten

Ken je ze nog, die ouderwetse gele plakstrips voor insecten? Als je deze bij je planten hangt, heb je kans om een behoorlijk aantal volwassen vliegjes te vangen. Wil je een plakstrip die er iets aantrekkelijker uitziet, kies dan voor decoratieve gele vangplaten. Ik heb het ook met een stuk dubbelgevouwen tape geprobeerd, maar daar waren ze te slim voor: er bleef geen enkel vliegje aan plakken. Voor de plakstrip geldt hetzelfde als voor de methode met zand, je vangt hiermee alleen de volwassen vliegjes maar lost het larvenprobleem niet op.

Vleesetende planten aanschaffen

Rouwvliegjes zijn een goed excuus om een nieuwe plant toe te voegen aan je plantencollectie. Om de vliegjes te bestrijden moet dit wel een vleesetende plant zijn.

Potgrond vervangen

Hebben alle bovenstaande tips niet gewerkt? Dan is het ook nog een mogelijkheid om alle potgrond van je planten te vervangen, maar het is voor de wortels van je planten niet fijn als alle aarde verwijderd moet worden. Bovendien kunnen er zelfs bij deze methode altijd nog wat larven achterblijven.

Rouwvliegjes bestrijden met aaltjes

Hoewel ik had gelezen dat veel mensen succes hebben met het bestrijden van rouwvliegjes met aaltjes, heb ik dit tot het laatst toe uitgesteld. Aaltjes zijn namelijk best prijzig en het klinkt ook niet echt fris, tien miljoen wormpjes in je planten. Maar wees gerust, je krijgt geen miljoenen kronkelende beestjes thuisbezorgd. De Steinerma feltiae-aaltjes (nemoden) worden geleverd in mineraalpoeder, dat je moet oplossen in water om bij je planten te gieten. De aaltjes eten de larven van de rouwvliegen op en sterven vervolgens zelf ook als er geen voedsel meer voor ze is. Ook je planten die nog geen last hebben van de vliegjes kun je preventief met aaltjes behandelen. Zorg dat je de planten in de weken erna steeds vochtig houdt. Aan tien miljoen larven (20 m²) had ik genoeg voor ongeveer honderd planten. Je kunt aaltjes online kopen.

Extra tips bij rouwvliegjes

  • Zet planten met rouwvliegjes in een aparte kamer, zodat de vliegjes niet in je andere planten gaan zitten.
  • Wil je controleren of je andere planten ook rouwvliegjes hebben? Tik met hun pot dan een paar keer op een tafel. De aanwezige vliegjes komen dan vanzelf verschrikt naar boven.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

  1. Mijn planten hadden ook last van rouwvliegjes. Ik heb bij het tuincentrum een soort pillen gekocht die je in de aarde steekt. Werkt perfect.
    En….mierenlokdoosjes helpen ook. Ik had er een in de vensterbank staan en daar lagen steeds dode vliegjes omheen.

    1. Bedankt voor je aanvulling!

  2. Ik volg een Australisch plantencentrum (Waldecks) en zij hebben het steeds over neem oil. Dus ik aan de slag. Water, neemolie en beetje afwasmiddel in een sproeifles, goed schudden zodat het goed mengt. Sprayen en na 14 dagen: geen vliegjes meer.

    Neemolie is een natuurlijke olie en niet schadelijk voor plant en/of gewenste insecten. Bij twijfel even testen.
    Nadeel: neemolie stinkt! Dus goed ventileren. Zodra het opdroogt is de geur weg.
    Uit de buurt houden van huisdieren.

    Ik was in eerste instantie sceptisch, maar de werking is wetenschappelijk bewezen.

    1. Marita Author says:

      Bedankt voor je aanvulling! De rouwvliegjes vallen hier nu mee, maar de volgende keer zal ik neemolie overwegen.

  3. Mocht je proberen om de volwassen rouwvliegen te vangen ,gebruik dan appelazijn of wijn , maar wil je het dubbel op doen , snij dan een stuk af van een gebruikte chloor fles ongeveer 4 centimeter want de gele kleur heeft aantrekking voor dit insect, o ja vergeet niet een paar druppels afwasmiddel voor de oppervlakte spanning .
    Voor de eerlijkheid …dit gaat dus op voor de rouwvliegen en niet voor hun gelegde eitjes .

  4. Ik had over deze plaag ook al eens geschreven op 1 van mijn blogspot websites (heet veel gevangen)en het is echt een ellende hoor als je deze hebt. Zelf gebruik ik nu van die mottenvangers waar ook zo een plakkleef gedeelte op zit maar toch zie ik ze weer vliegen.Nu staan mijn planten die overwinterte binnen weer op balkon en heb ik er binnen nu minder last van. Er kamen ook Tips binnen maar heb ze ook allen utgetest en bij mij hielp het totaal niet. Die vliegjes leven maar 2 dagen en zij leggen dan eitjes op fe grond en die larven zijn niet de fijnste. Ze zijn echt zo klein en ik zie deze dus niet snel maar die zij vreten wel aan de wortels en dan is het gedaan met de plant. En dan begint dat gezeur weer opnieuw. Ik geef ze al weinig water en heb ook onderbakken er onder. Vroeger had ik hier nooit last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close