De Ficus benjamina heet in het Nederlands treurvijg. Waar die naam precies vandaan komt weet ik niet, met zijn kleine blaadjes vind ik het juist een vrolijke en speelse plant om te zien. Als de ficus benjamina treurig is, is dat wel duidelijk te merken. Hij laat dan al zijn blad vallen en wat overblijft is een verzameling kale takjes. Waar komt dit door en hoe kun je het voorkomen?

Er zijn veel verschillende Ficus-geslachten en zelfs binnen de soort Ficus benjamina zijn er verschillende variaties. Er zijn soorten met bont blad, zoals onze Ficus benjamina ‘Kinky’ en er zijn ook soorten op stam, zoals onze Ficus benjamina ‘Natasja’. De stam van deze ficus bestaat eigenlijk uit een heleboel losse takjes, die worden samengebonden tot een stam. Je hebt ook soorten die met kunstig gevlochten stammen worden gekweekt.

Oost, west, thuis best

De ficus benjamina is het gewoontedier onder de planten. Verhuizen, daar houdt hij niet zo van. Probeer dus niet te vaak te wisselen van standplaats. En dan niet alleen dezelfde ruimte, maar zelfs de zelfde plek én dezelfde groeirichting. Als de plant teveel in één richting groeit, kun je hem langzaam ronddraaien, liefst niet in een keer. In het meest ideale geval laat je de plant jarenlang op dezelfde plek staan.

Verzorging ficus

De ideale standplaats voor een ficus is een lichte plek, zonder direct zonlicht. Je mag een ficus regelmatig water geven, de grond mag vochtig blijven. Ondanks de tropische afkomst van deze planten is droge lucht geen groot probleem, maar je kunt het blad af en toe sproeien. Zo kun je ook gemakkelijk het stof van de blaadjes verwijderen. Ook bij de verzorging van je ficus geldt: zorg voor constante omstandigheden.

Snoeien

Heeft je ficus toch al z’n blad weer laten vallen? Dit is geen reden tot grote paniek. Over het algemeen zal de plant vanzelf weer herstellen. Is je ficus echt te kaal geworden, dan kunnen kale takjes afgesnoeid worden tot net boven een oogje. Doe dit het liefst in het voorjaar, vlak voor de groeispurt van je plant. Uit de bovenkant van de afgesnoeide takken groeien geen nieuwe twijgjes meer, maar wel uit de oogjes aan de zijkant. Het afgeknipte takje zal uiteindelijk door alle andere takjes aan het zicht worden onttrokken. Je kunt de takken van je ficus samenbinden met een ijzerdraadje, zodat de kale twijgjes minder opvallen. Let trouwens op als je gaat snoeien, want het witte melksap uit je ficus is giftig en kan tot huidirritatie leiden. Trek dus handschoenen aan en leg kranten onder de plant.


Pinterest

Vond je dit een interessant artikel? Bewaar het op je Pinterest!

ficus-benjamina-verzorging
close

Meld je aan voor de nieuwsbrief met tips van Plantleven

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten