Help, mijn ficus benjamina verliest zijn blad

De Ficus benjamina heet in het Nederlands treurvijg. Die naam is wat mij betreft niet terecht, want met zijn kleine blaadjes vind ik het juist een vrolijke en speelse plant om te zien. Maar als de Ficus benjamina treurig is, is dat wel duidelijk te merken. Hij laat dan al zijn blad vallen en wat overblijft is een verzameling kale takjes. Waar komt dit door en hoe kun je het voorkomen?

Er zijn veel verschillende Ficus-geslachten en zelfs binnen de soort Ficus benjamina zijn er verschillende variaties. Er zijn soorten met bont blad, zoals onze Ficus benjamina ‘Kinky’ en er zijn ook soorten op stam, zoals onze Ficus benjamina ‘Natasja’. De stam van deze Ficus bestaat eigenlijk uit een heleboel losse takjes, die worden samengebonden. Je hebt ook soorten die met kunstig gevlochten stammen worden gekweekt.

Oost, west, thuis best

De Ficus benjamina is het gewoontedier onder de planten. Verhuizen, daar houdt hij niet zo van. Probeer dus niet te vaak te wisselen van standplaats. En dan niet alleen dezelfde ruimte, maar zelfs de zelfde plek én dezelfde groeirichting. Als de plant teveel in één richting groeit, kun je hem langzaam ronddraaien, liefst niet in een keer. In het meest ideale geval laat je de plant jarenlang op dezelfde plek staan.

Rustperiode

Van oktober tot maart is je Ficus benjamina in rust. In deze periode is het heel normaal dat hij zijn blad laat vallen. En dan niet een of twee blaadjes, nee, soms verliest hij wel zeventig procent van al zijn bladeren. In het voorjaar en de zomer groeit het blad vanzelf weer terug. Tijdens deze rustperiode heeft je Ficus minder water en geen extra voeding nodig.

Verzorging Ficus

De ideale standplaats voor een Ficus is een lichte plek, zonder direct zonlicht. Tussen de gietbeurten door mag het oppervlakte van de potgrond opdrogen, maar zorg dat niet alle potgrond uitdroogt. Ondanks de tropische afkomst van deze planten is droge lucht geen groot probleem, maar je kunt het blad af en toe sproeien. Zo kun je ook gemakkelijk het stof van de blaadjes verwijderen. Ook bij de verzorging van je Ficus geldt: zorg voor constante omstandigheden.

Snoeien

Heeft je Ficus toch al z’n blad weer laten vallen? Dit is geen reden tot grote paniek. Over het algemeen zal de plant vanzelf weer herstellen. Is je Ficus echt te kaal geworden, dan kunnen kale takjes afgesnoeid worden tot net boven een oogje. Doe dit het liefst in het voorjaar, vlak voor de groeispurt van je plant. Uit de bovenkant van de afgesnoeide takken groeien geen nieuwe twijgjes meer, maar wel uit de oogjes aan de zijkant. Het afgeknipte takje zal uiteindelijk door alle andere takjes aan het zicht worden onttrokken. Je kunt de takken van je ficus samenbinden met een ijzerdraadje, zodat de kale twijgjes minder opvallen. Let trouwens op als je gaat snoeien, want het witte melksap uit je Ficus is giftig en kan tot huidirritatie leiden. Trek dus handschoenen aan en leg kranten onder de plant.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close