De donkere maanden staan weer voor de deur en je tuin staat op het punt om in winterslaap te gaan. Hoewel er in ieder seizoen wel iets te doen is in de tuin, zul je de komende maanden waarschijnlijk wat vaker binnen zitten dan op zonnige dagen. Gelukkig hoef je je niet te vervelen, want met deze vijf boeken over tuinieren doe je volop inspiratie op voor volgend jaar.

Tuinieren doe je zo, Royal Horticultural Society

Ben je op zoek naar een compleet naslagwerk op het gebied van tuinieren, dan zit je met deze dikke tuinpil helemaal goed. Vierhonderd pagina’s vol inspiratie voor je borders, gecategoriseerd op onder andere zonnige, schaduwrijke, natte of droge grond of een rotstuin, maar ook bomen, gazons, hagen en potplanten. Daarnaast komen eveneens verschillende technieken voor tuinieren aan bod en er is een hoofdstuk gewijd aan plagen en ziektes – en hoe ze te voorkomen. Zelf vind ik de jaarplanner erg handig, als geheugensteuntje voor de verschillende taken die je per seizoen in de tuin kunt uitvoeren.

Bestel Tuinieren doe je zo

De groene tuin, Floor Korte

Vind je het, net als wij, leuk om je eigen tuin te ontwerpen? Floor Korte geeft in De Groene Tuin een handig stappenplan voor het ontwerp van je tuin. Van inspiratie tot opmeten, daglicht- en bodemanalyse tot het maken van een beplantingsplan, het uitzetten van je ontwerp en het bouwen van bijvoorbeeld een pergola of kruidenrek. Daarnaast schenkt ze uitgebreid aandacht aan water in je tuin en natuurlijk krijg je ook in dit boek tips voor geschikte planten, bijvoorbeeld in de zon, schaduw of moestuin.

Bestel De groene tuin

Guerrilla Gardening, Cerian van Gestel

Heb je geen tuin, of wil je simpelweg meer groen in je buurt? Guerrilla Gardening is een handboek voor buurtvergroeners. Het boek staat vol ervaringsverhalen, een spoedcursus tuinieren, tips om laagdrempelig te beginnen met buurtvergroenen met bij iedere optie een handig stappenplan. Hoewel de term guerrillatuinieren misschien beelden oproept van natuuractivisten die stiekem ‘s nachts bloemenbommen rondstrooien, zijn er verschillende gemeentes waar je zelfs subsidie kunt krijgen voor je groene buurtactiviteiten. Dus stop met twijfelen en start met vergroenen!

Bestel Guerrilla Gardening

De nieuwe kleine tuin, Noel Kingsbury

In dit boek vind je tweehonderd pagina’s vol tips voor kleine tuinen, beplantingsplannen, verticaal tuinieren en inspiratie voor duurzaam en diervriendelijk tuinieren. Zelf bladerde ik direct door naar het tweede hoofdstuk, waarin je tips vindt die je kleine tuin groter te doen lijken. Denk bijvoorbeeld aan het opdelen van je tuin in meerdere vlakken, de illusie wekken dat er meer te zien is, het gebruik van diagonale lijnen en het aanleggen van kronkelige paadjes en hoogteverschillen, waardoor het meer tijd kost om een tuin helemaal te ontdekken. Het begrip ‘kleine tuin’ is in dit boek trouwens vrij breed, want van een tuin van 25 bij 6 meter kunnen veel Nederlandse stadsbewoners slechts dromen. Dat doet echter niets af aan de toepasbaarheid van dit boek in nog kleinere tuinen of zelfs op balkons.

Bestel De nieuwe kleine tuin

Zelf je tuin beplanten, Modeste Herwig

Zelf je tuin beplanten is een rijk inspiratieboek als je zelf je borders wil gaan aanleggen of beplanten. In het tweede hoofdstuk vind je maar liefst vijftig pagina’s vol inspirerende voorbeelden, inclusief alle bijbehorende plantennamen en tips om dezelfde stijl te bereiken. In het derde hoofdstuk kun je vervolgens aan de slag met het maken van een beplantingsplan. Zelf vind ik vooral de concrete handvatten handig, zoals de ideale afmetingen voor een border, de volgorde waarin je je planten kiest (eerst de basisstructuur van bomen en struiken, daarna bodembedekkers en ten slotte de seizoensbeplanting) het aangeraden aantal planten per m² (vijf tot zeven) en standaardregels zoals een driehoeksysteem voor een klassieke border, waarbij je je border in driehoeken met drie rijen verdeelt en dit als basis gebruikt voor je beplanting. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om van deze regels af te wijken, maar als je niet weet waar je moet beginnen zijn dit heel bruikbare tips vind je in dit boek duidelijke richtlijnen. Natuurlijk ontbreken ook plantenbeschrijvingen en tips voor het aanleggen en onderhouden van je border niet.

Bestel Zelf je tuin beplanten

De boeken in dit artikel heb ik gekregen van de betreffende uitgevers. Meer weten over samenwerken met Plantleven? Neem contact met me op!
close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Boeken