Beestjes op je kamerplant: trips herkennen en bestrijden

Trips op je kamerplant, in de plantencommunity staat dat gelijk aan grote paniek. Dus toen ik de beestjes op mijn plant zag zitten, was ik niet erg vrolijk. Gelukkig zijn er verschillende -natuurlijke- manieren om van trips af te komen, al zijn de minuscule beestjes lastig te bestrijden.

Trips (Thysanoptera, donderbeestjes) zijn kleine insecten. De meeste soorten voeden zich met plantsappen, door gaatjes in cellen te prikken en de inhoud op te zuigen. Er zijn ook rooftripsen die jagen op mijten en een aantal soorten helpt bij de bestuiving van bloemen. Bij je kamerplanten is dat laatste niet zo van belang, dus veel planteigenaren zien tripsen vooral als ongewenste bezoekers.

Welke planten?

Vooral planten met dunne bladeren zijn het slachtoffer van tripsen. Bij mij zaten ze bijvoorbeeld op mijn Calathea, Monstera, Ficus, Alocasia, Mexicaanse Dwergpalm, Areca Palm en Scindapsus Pictus. Ook Tradescantia, en Anthurium zijn tripsgevoelig. Op cactussen en vetplanten zul je ze niet zo snel aantreffen, al kan het een enkele keer voorkomen.

Schade door trips

Tripsen en tripslarven zijn zo klein dat je waarschijnlijk eerst schade aan je planten opmerkt voordat je de beestjes ziet. Als er zilveren vlekken op het blad van je plant verschijnen, heb je vrijwel zeker van doen met tripsen. Ook de uitwerpselen van de beestjes zijn duidelijk zichtbaar als zwarte puntjes op het blad. Mijn planten kregen steeds meer bruine en gele punten en zelfs compleet verdroogde bladeren, ook veroorzaakt door trips.

Trips herkennen

Weet je nog niet helemaal zeker of je plant last heeft van trips? Ga dan op de boven- en onderkant van de bladeren op zoek. Zowel de larven als volwassen trips zijn klein en langwerpig van vorm en met het blote oog bijna niet als beestjes te onderscheiden. Tik je ze echter voorzichtig aan, dan gaan ze lopen. Volwassen trips zijn ongeveer een tot twee millimeter en bestaan in verschillende kleuren, van wit en geelachtig tot zwart en donkerbruin. Er bestaan ook gestreepte varianten. De larven van trips zijn nog kleiner en geelachtig van kleur.

Trips bestrijden

Tripsen zijn moeilijk te bestrijden. Ze vermenigvuldigen zich snel en hoewel ze niet goed kunnen vliegen, kunnen ze zich door tocht of op luchtstromen toch van de ene naar de andere plant verplaatsen. Probeer bij de bestrijding van trips alsnog niet naar schadelijke, chemische middelen te grijpen maar probeer de beestjes op een zo natuurlijke manier te bestrijden.

  1. Zet de geïnfecteerde plant in quarantaine.
  2. Veeg met een vochtige doek de larven of tripsen van de bladeren en stengels. Ga grondig te werk, controleer ook oksels en moeilijk bereikbare plekken. Herhaal dit proces eventueel een week later, tot je geen beestjes meer ziet.
  3. Zwaar aangetaste bladeren kun je verwijderen.
  4. Verwijder eventueel de potgrond. Je kunt de plant tijdelijk op water zetten, zodat er geen beestjes in de nieuwe potgrond terechtkomen.

Trips bestrijden met roofmijten en -wantsen

Een natuurlijke manier om trips te bestrijden is door het gebruik van roofmijten en roofwantsen. Zelf heb ik daar goede ervaringen mee. Deze beestjes worden in handige strooikokers verkocht en voeden zich met eitjes, larven en volwassen trips.

Trips bestrijden met neemolie

Je kunt trips bestrijden met biologische neemolie. Neemolie wordt gemaakt van pitten en vruchten van de neemboom, die voorkomt in Azië. Het is vriendelijk voor bijen. Maak een mengsel van 5-100 mililiter neemolie, 1 liter lauw water en 25-50 gram natuurlijke zeep (bijvoorbeeld groene zeep). Herhaal de behandeling wekelijks, zelfs als je geen tripsen meer ziet.

Trips bestrijden met spray

Naast bovenstaande manier kun je je planten ook inspuiten met een spray, al zijn er weinig milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen te koop. ECOstyle Spruzit-R is van natuurlijke oorsprong (pyrethrum, een stof uit de olieklieren van de Chrysanthemum cinerariaefolium, een plant die geteeld wordt in Kenia), maar het is niet selectief en schaadt ook het zenuwstelsel van vlinders, bijen, lieveheersbeestjes en vissen. Hetzelfde geldt voor Edialux Conserve Garden (spinosad, een insecticide die ontstaat tijdens het fermentatieproces van een bacterie). Op internet lees je positieve verhalen over de werkzaamheid, maar het middel is zo schadelijk dat het in Nederland zelfs niet verkocht mag worden aan particulieren. In KB Multisect zit de werkzame stof acetamiprid. Deze is minder giftig voor bijen, maar wel giftig voor vogels. Gebruik deze producten dus bij voorkeur niet. Als je ze toch wil gebruiken, let er dan goed op dat ze niet buiten of in het rioolwater terechtkomen. Bedek je badkamer bijvoorbeeld kranten als je je planten inspuit en gooi deze vervolgens weg.

Trips voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dus heb je nog geen trips, maar heb je ook geen zin in een wekelijkse strijd tegen deze ongewenste bezoekers? Zorg dan dat de luchtvochtigheid in je huis op peil is. Tripsen houden van droge lucht, dus in een vochtige ruimte zul je ze minder snel aantreffen. Je kunt tripsgevoelige planten, zoals Monstera, Ficus, Anthurium en palmsoorten, daarom regelmatig een sproeibeurt geven. Daarnaast hebben gezonde planten minder last van plagen. Merk je dat een van je planten regelmatig wordt getroffen door een plaag, probeer hem dan eens op een andere plek te zetten. Maak ten slotte oude bloempotten goed schoon, hergebruik oude potgrond niet als je beestjes vermoedt, zet planten niet op de tocht en controleer ze regelmatig. Een andere preventieve oplossing is het gebruik van kweekzakjes met roofmijten.

Extra tip

Let op: Trips kunnen onder de grond overwinteren. In de lente komen ze dan weer tevoorschijn. Juich dus niet te snel als je geen beestjes meer ziet, hou je planten goed in de gaten.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close