Recept: jam van vlierbloesem en aardbeien
Wat is er lekkerder dan een warm croissantje met een frisse, fleurige jam… waarvan je de ingrediënten gewoon in je buurt of moestuin kunt vinden? De gewone vlier staat namelijk in bloei en met een beetje geluk heb je ook al rijpe aardbeien. Dit jaar wilde ik verschillende recepten met vlierbloesem uitproberen. Natuurlijk maakte ik weer siroop, want daarmee maak je wat mij betreft de lekkerste limonade die er is. Maar ik probeerde ook recepten uit voor vlierbloesemkoekjes, vlierbloesemazijn en voor deze heerlijke vlierbloesemjam met aardbeien.
Vlierbloesem kun je het beste plukken op een zonnige dag. De smaak van deze jam komt van het gele stuifmeel, dus kies schermen waarvan de bloemetjes al helemaal open zijn en waar je het stuifmeel duidelijk ziet zitten. Als het net heeft geregend is het meeste stuifmeel weggespoeld en is de smaak van de bloesem beduidend minder. Pluk verder niet langs een drukke weg vanwege uitlaatgassen en zorg ook dat je altijd boven een meter hoogte plukt, zodat er geen dieren over je bloesem geplast hebben. Dat geeft weer een hele andere smaakbeleving… Verdiep je ten slotte in de regels over wildplukken voordat je met je snoeischaar op pad gaat. Voor dit recept heb je trouwens maar een paar schermen nodig.
Recept: jam van vlierbloesem en aardbeien
Gang: BelegKeuken: HollandsMoeilijkheid: Makkelijk4
potjes30
minutenINGREDIËNTEN
800 gram aardbeien
1 appel
1 citroen
400 gram geleisuiker speciaal
3 grote vlierbloesemschermen
BEREIDING
- Controleer de vlierbloesemschermen op beestjes en pluk eventuele bruine bloemetjes weg. Je hoeft de schermen niet te wassen, want dan spoelt al het stuifmeel eraf.
- Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze. Schil de appel en snij deze in stukjes. Rasp de citroenschil en pers de citroen uit. Doe al het fruit samen met de geleisuiker in een pan en breng het aan de kook. Roer het even door en druk vlierbloesemschermen met het steeltje naar boven tussen het fruit. Laat de jam ongeveer tien minuten pruttelen op laag vuur.
- Terwijl je jam staat te pruttelen kun je de potten schoonmaken met kokend water.
- Na tien minuten verwijder je de vlierbloesemschermen en pureer je het fruit. Ik heb de jam niet helemaal glad gepureerd, omdat ik het lekker vindt als er nog wat stukjes aardbei of appel in de jam zitten. Laat de jam hierna maximaal 1 of 2 minuten doorkoken, dan blijft de kleur en smaak het best.
- Vul de brandschone potten met jam en zet ze vervolgens ondersteboven. Laat de jam vervolgens afkoelen. Als je het deksel niet kunt indrukken, zijn de potten goed vacuüm gezogen en kun je de jam wel een jaar bewaren. Zit er nog lucht in een van de potten? Eet deze jam dan als eerste op, het liefst binnen een paar weken.
TIPS
- Heb je de smaak te pakken? Op Plantleven vind je nog meer recepten voor zelfgemaakte jam.
- Veel vlierbloesem geplukt? Probeer dan ook een van de andere recepten met vlierbloesem.