Het is herfst! Dat betekent: veel regen. Maar ook in andere seizoenen regent het genoeg in ons land. En het is zonde om al dat water weg te laten spoelen, zeker als er binnenshuis tientallen dorstige kamerplanten staan. Want wist je dat regenwater goed is voor je kamerplanten?

Toen wij ons nieuwe huis kochten, hebben we als een van de eerste dingen een regenton in de tuin gezet. Ik geef dus regelmatig regenwater aan mijn planten, al krijgen ze ook nog dikwijls kraanwater. Heb je geen plaats voor een regenton? Zet dan een emmer of gieter buiten als er een flinke bui wordt voorspeld.

Regenwater is beter

De meeste kamerplanten doen het prima op een dieet van kraanwater, maar toch is regenwater nog beter voor je planten. Waarom? Ten eerste bevat regenwater minder mineralen, zoals kalk en magnesium, dan kraanwater. Planten hebben deze mineralen wel nodig, maar in kleine hoeveelheden. De overtollige mineralen blijven achter in de potgrond en kunnen uiteindelijk de zuurgraad van de potgrond veranderen, waardoor je plant niet meer optimaal groeit.

Regenwater heeft een lagere pH-waarde dan kraanwater en is dus zuurder. Zuurminnende kamerplanten, zoals vleesetende planten, maak je daarom bijzonder blij met regenwater.

Regenwater op kamertemperatuur

Geef je kamerplanten water op kamertemperatuur. Een plotselinge plons koud water over hun voeten, daar worden je planten niet blij van. Zet het regenwater dus een paar uur of een nacht binnen voordat je het aan je planten geeft.

Kalk in kraanwater

Drinkwater legt voordat het bij jou uit de kraan komt een lange weg af als grondwater of in rivieren. Onderweg neemt het mineralen, zoals kalk, op uit de bodem. Niet al deze mineralen worden uit het drinkwater gefilterd. Als er veel kalk en magnesium in je kraanwater zit, wordt dat ‘hard water’ genoemd. Je herkent hard water aan kalkaanslag in bijvoorbeeld je waterkoker, maar je kunt het ook terugvinden als witte aanslag op de potgrond van je plant. Als je je kamerplanten sproeit met kraanwater, kunnen er ook witte vlekken op het blad verschijnen. Daarom is het ook een aanrader om je kamerplanten te sproeien met regenwater.

Kraanwater uit jouw kraan

Op de website van jouw drinkwaterbedrijf kun je je postcode invoeren en bekijken of er bij jou hard of zacht water uit de kraan komt en wat de zuurgraad van je water is. Maar let op: bij ons komt er zacht water uit de kraan en ik heb alsnog last van witte aanslag. Ik sproei mijn kamerplanten daarom inmiddels altijd met regenwater.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten