Regenwater of kraanwater voor je kamerplanten?

Het is herfst! Dat betekent: veel regen. Maar ook in andere seizoenen regent het genoeg in ons land. En het is zonde om al dat water weg te laten spoelen, zeker als er binnenshuis tientallen dorstige kamerplanten staan. Want wist je dat regenwater goed is voor je kamerplanten?

Toen wij ons nieuwe huis kochten, hebben we als een van de eerste dingen een regenton in de tuin gezet. Ik geef dus regelmatig regenwater aan mijn planten, al krijgen ze ook nog dikwijls kraanwater. Heb je geen plaats voor een regenton? Zet dan een emmer of gieter buiten als er een flinke bui wordt voorspeld.

Regenwater is beter

De meeste kamerplanten doen het prima op een dieet van kraanwater, maar toch is regenwater nog beter voor je planten. Waarom? Ten eerste bevat regenwater minder mineralen, zoals kalk en magnesium, dan kraanwater. Planten hebben deze mineralen wel nodig, maar in kleine hoeveelheden. De overtollige mineralen blijven achter in de potgrond en kunnen uiteindelijk de zuurgraad van de potgrond veranderen, waardoor je plant niet meer optimaal groeit.

Regenwater heeft een lagere pH-waarde dan kraanwater en is dus zuurder. Zuurminnende kamerplanten, zoals vleesetende planten, maak je daarom bijzonder blij met regenwater.

Regenwater op kamertemperatuur

Geef je kamerplanten water op kamertemperatuur. Een plotselinge plons koud water over hun voeten, daar worden je planten niet blij van. Zet het regenwater dus een paar uur of een nacht binnen voordat je het aan je planten geeft.

Kalk in kraanwater

Drinkwater legt voordat het bij jou uit de kraan komt een lange weg af als grondwater of in rivieren. Onderweg neemt het mineralen, zoals kalk, op uit de bodem. Niet al deze mineralen worden uit het drinkwater gefilterd. Als er veel kalk en magnesium in je kraanwater zit, wordt dat ‘hard water’ genoemd. Je herkent hard water aan kalkaanslag in bijvoorbeeld je waterkoker, maar je kunt het ook terugvinden als witte aanslag op de potgrond van je plant. Als je je kamerplanten sproeit met kraanwater, kunnen er ook witte vlekken op het blad verschijnen. Daarom is het ook een aanrader om je kamerplanten te sproeien met regenwater.

Kraanwater uit jouw kraan

Op de website van jouw drinkwaterbedrijf kun je je postcode invoeren en bekijken of er bij jou hard of zacht water uit de kraan komt en wat de zuurgraad van je water is. Maar let op: bij ons komt er zacht water uit de kraan en ik heb alsnog last van witte aanslag. Ik sproei mijn kamerplanten daarom inmiddels altijd met regenwater.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close