5 tips: kamerplanten verzorgen in de winter

Winter is coming! Misschien zit je tijdens deze koude, donkere dagen het liefst binnen. Neem dan eens de tijd voor een extra rondje langs je kamerplanten, want ook zij passen zich aan aan deze dagen met minder licht. Omdat veel planten in ruststand gaan hebben ze minder of andere verzorging nodig.

Net als veel mensen zien de meeste planten er in de winter wat minder fris en fruitig uit dan in de lente. Dat is logisch, de meeste planten gaan in ruststand zodat ze in de lente weer vol energie zitten. Een paar droge blaadjes hier en daar zijn dus geen reden tot paniek.

1. Minder water geven

Planten groeien door fotosynthese en hebben hiervoor water en licht nodig. In de winter is er minder licht, en dus zullen je planten minder hard groeien. In deze rustperiode hoef je ze minder water te geven. Cactussen en vetplanten, hoef je zelfs maar eens in de paar maanden water te geven, behalve als ze in erg kleine potjes staan. Richting het voorjaar begin je weer meer water te geven. Je hebt dan zelfs kans dat je cactussen gaan bloeien. De enige planten die je wel water blijft geven tijdens de winter, zijn bloeiende planten zoals de lidcactus, Cyclaam, Azalea en Bromelia.

2. Pas op met de verwarming

Een heerlijk verwarmd huis is voor ons misschien genieten, maar de meeste kamerplanten zijn er minder blij mee. Een loeiende verwarming zorgt namelijk voor een lagere luchtvochtigheid, terwijl veel van onze groene huisgenoten van oorsprong de vochtige tropen gewend zijn. Zorg dus voor een hogere luchtvochtigheid door bakjes water of luchtbevochtigers neer te zetten of verplaats je planten. Als je vloerverwarming hebt, doe je er goed aan om je planten met de voetjes van de vloer te zetten. De meeste cactussoorten, vetplanten, Sanseveria’s en ZZ-planten kunnen wel prima tegen de hitte van de verwarming.

3. Blijf beestjes in de gaten houden

Wie wel van een lage luchtvochtigheid houden, zijn beestjes zoals trips en spint. Controleer dus ook in de winter regelmatig je trips- en spintgevoelige planten, zoals de Vaderplant, Gatenplant, Calathea, Anthurium, Alocasia en Ficussoorten.

4. Geef geen voeding

Omdat veel planten in de herfst en winter in ruststand zijn, hebben ze geen behoefte aan extra voeding. Alleen bloeiende kamerplanten kunnen af en toe een scheutje gebruiken.

5. Zorg voor voldoende licht

Zoals gezegd heeft iedere plant licht nodig om te groeien, maar ook om in leven te blijven. Kijk in de winter eens met een kritische blik naar je huis: zijn er plekken waar je plant in de zomer bijvoorbeeld net voldoende licht krijgt, maar die in de winter in de schaduw of het donker liggen? Schuif de planten die daar staan wat dichter naar het raam of verwissel ze met schaduwplanten.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close