Sinds ik onze lidcactus voor het eerst zag bloeien met uitbundige, roze bloemen, ben ik fan van deze plant. Hij groeit van oorsprong niet in bloedhete, droge woestijnlandschappen, maar in het regenwoud van Zuid-Amerika. De lidcactus vraagt dan ook een iets andere verzorging dan andere cactussoorten.

De naam lidcactus verwijst naar de verschillende ‘leden’ waaruit de stengels van de plant zijn opgebouwd. De plant is ook wel bekend als kerstcactus, paascactus of Thanksgivingcactus, afhankelijk van de periode waarin hij bloeit. Het enige nadeel van deze cactussoort is dat er wel eens een stuk vanaf breekt, maar dat zie ik gewoon als een goede reden om mijn lidcactus te stekken.

Oorsprong

De lidcactus is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen woestijncactus. Van oorsprong komt hij voor in de regenwouden van Brazilië, waar hij in de schaduw op boomstammen groeit. Deze tropische cactus houdt er dus niet van als je hem laat uitdrogen en hij kan niet goed tegen hitte.

Water geven

Je mag je lidcactus eens in de twee weken water geven en tijdens de bloei een keer per week. De plant krijgt liever wat meer water in een keer dan steeds kleine beetjes: in het regenwoud is hij gewend aan een flinke regenbui gevolgd door een periode van droogte. Een lidcactus kan water opslaan in zijn bladeren, dus geef hem liever te weinig water dan te veel. Maar zorg ook dat de grond niet helemaal uitdroogt: dan heb je kans dat de plant zijn bloemknoppen laat vallen.

Bloei

Een lidcactus is een zogeheten ‘kortedagbloeier’, wat betekent dat hij bloeit als de dag korter is dan de nacht. De diverse soorten van de lidcactus bloeien in rood, roze en wit rond verschillende feestdagen: Kerst, Pasen of Thanksgiving. Mijn cactus, die met uitbundige roze bloemen bloeit, valt in de laatste categorie. Tijdens de bloei mag je je plant wat meer water geven dan gebruikelijk, omdat hij meer energie verbruikt. Uitgebloeide bloemen kun je verwijderen, maar je kunt de bloemen ook eerder plukken en drogen.

Voeding

Je kunt een lidcactus gerust extra voeding geven, maar niet tijdens de bloei.

Standplaats

Een lidcactus staat bij voorkeur op een lichte plaats, maar hij houdt niet van hitte. De ideale temperatuur voor een lidcactus ligt rond de 15 °C. Het is dus ook een prima kamerplant om in de zomer buiten te zetten. Een plekje in de vensterbank op het oosten of noorden is voor deze plant geen probleem, maar zorg dat hij niet boven een loeiende verwarming staat. Als je knoppen aan je lidcactus ziet verschijnen, is het beter om hem niet meer te verplaatsen.

Tips

  • Keer je lidcactus regelmatig een kwartslag, anders groeien er alleen bloemknoppen aan de zonzijde.
  • Een lidcactus groeit niet groter dan de omtrek van de pot waarin hij staat. Wil je dat je plant groter wordt, dan moet je hem verpotten.

Lidcactus stekken

De lidcactus is een van mijn favoriete planten om te vermeerderen: niets zo aandoenlijk als nieuwe blaadjes aan een stekje van deze plant. Je kunt lidcactus stekken met een enkel blad, maar het is een langzame groeier. Neem dus meerdere stekken of een grote stek als je snel een volwassen plant wil. Je kunt een stuk van de moederplant afknippen of met je nagels een blad losdrukken. Kies bij voorkeur een jong, stevig blad waar je al kleine ‘sprietjes’ aan ziet groeien: deze groeien uit tot wortels. Laat het wondje een paar uur drogen, zodat er geen is op infecties, en zet de stekken dan op water of in de aarde.

close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten