Orchidee verzorgen: 7 veelvoorkomende problemen – en hoe je ze oplost

Een tijdje terug ging het niet zo lekker met mijn orchidee. Nadat de plant was uitgebloeid, kreeg hij ook last van gele bladeren, verschrompelde en bruine wortels en op een gegeven moment zag ik zelfs paddenstoelen verschijnen. Ik besloot mijn orchidee te verpotten en wat extra aandacht te geven. Die verzorging heeft hem goed gedaan, want inmiddels staat hij vol in bloei en zien de bladeren én wortels er weer fris en fruitig uit.

Een orchidee (Phalanaenopsis) is geen moeilijke kamerplant. Als hij het eenmaal naar zijn zin heeft, heb je er weinig omkijken naar. Maar soms lukt het niet om de juiste standplaats of hoeveelheid water te vinden. Met deze tips lukt het hopelijk wel.

1. Wortels worden bruin

Een van de meest gemakkelijke manieren om te zien of je orchidee genoeg water krijgt, is door naar de kleur van wortels te kijken. Als je een orchidee koopt, zit hij vaak in een doorzichtige pot en dat is niet voor niets. Zijn de wortels grijs, dan is het tijd om water te geven. Heeft je orchidee groene wortels, dan hoef je even niets te doen. Als de wortels van je orchidee bruin worden, geef dan een tijdje wat minder water. Handig toch, zo’n kleurenschema?

2. Wortels worden slap of rot

Als de wortels van je orchidee slap worden of gaan rotten, heb je waarschijnlijk te veel water gegeven. Dat was bij mij het geval, dus ik besloot mijn orchidee te verpotten. De rotte en slechte wortels haalde ik weg en stevige wortels liet ik zitten. Aan mijn orchidee groeiden ook luchtwortels, boven de grond. Deze heb ik in de aarde gestoken, zodat ze als nieuwe wortels kunnen fungeren. Het is sowieso verstandig om een orchidee eens in de paar jaar te verpotten. Doe dat op een moment dat de plant niet in bloei staat en het liefst in het voorjaar, als je orchidee beter in staat is om te herstellen.

3. Bladeren worden slap

Een ander punt waaraan je kunt zien dat je je orchidee te veel water geeft, is aan slappe bladeren. Knip deze niet af, maar kijk of ze herstellen als je minder water geeft. Als je het blad met je vingers gemakkelijk los kunt trekken, kun je ze wel verwijderen.

4. Bladeren worden geel

In mijn geval werden de onderste bladeren van mijn orchidee geel doordat de wortels niet meer gezond waren. Een andere oorzaak van gele bladeren aan je orchidee is te fel zonlicht. Zoek een andere standplaats of plaats je orchidee achter een gordijn, zodat er alleen indirect licht op de bladeren valt. Verwijder de gele bladeren alleen als je ze gemakkelijk los kunt trekken.

5. Orchidee is uitgebloeid

Als je orchidee is uitgebloeid, blijf je achter met wat kale stengels. Maar gooi de plant niet in de prullenbak! Een orchidee is een vaste plant, die jaar na jaar weer in bloei kan staan. Om je orchidee aan te zetten tot de aanmaak van nieuwe bloemknoppen, kun je hem snoeien en koud zetten. Volg dit stappenplan om je orchidee weer in bloei te krijgen.

6. Bloemen vallen af

Is je orchidee nog niet uitgebloeid, maar laat je plant wel zijn bloemen of bloemknoppen vallen? Dan kan dit te maken hebben met een gebrek aan zonlicht of water. Zorg ook dat je orchidee niet op de tocht staat en niet te maken krijgt met grote temperatuurwisselingen, daar houdt hij niet van.

7. Paddenstoelen bij je orchidee

En dan nog die paddenstoelen… zie je ineens een paddenstoel naast je orchidee (of een andere kamerplant) groeien? Dan hoef je niets te doen, want ze zijn niet schadelijk voor je plant. Wel kunnen paddenstoelen een teken zijn van te vochtige potgrond, dus controleer of de wortels van je orchidee nog de juiste kleur hebben en niet zacht zijn. Is dat niet het geval, geniet van vooral van dit stukje spontane natuur in huis. Als de paddenstoelen slap worden, kun je ze verwijderen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close