Plant aan je plafond hangen in 3 stappen

Van vrienden kregen we een pannenkoekenplant, inclusief plantenhanger om hem aan het plafond te hangen. Superleuk natuurlijk, maar hoe zorg je ervoor dat je plant goed vast zit? Je wil niet iedere keer angstig omhoog kijken als je onder je hangplant doorloopt. Met deze drie stappen hang je je plant stevig op aan het plafond.

Tot nu toe hadden wij geen enkele kamerplant aan het plafond hangen. Ik bedacht me dat ik geen idee had uit wat voor materiaal ons plafond bestaat en welke mogelijkheden er zijn om planten op te hangen. Gelukkig bleek het ophangen van mijn plant minder lastig dan verwacht en… hij hangt nog steeds.

Waar je op moet letten

Kies een praktische plek voor je plant. Het is handig dat de plant zo hoog hangt dat je er niet steeds tegenaan loopt, ook niet als de plant eventueel langere uitlopers krijgt.Wij hebben de plant op de babykamer gehangen en hebben goed opgelet dat grijpgrage handjes er straks niet bij kunnen vanaf de commode. Daarnaast wil je natuurlijk dat je plant voldoende licht en schaduw krijgt en dat je hem gemakkelijk water kunt geven.

Ten tweede is het belangrijk om te weten van welk materiaal je plafond is gemaakt. Moet je direct in het beton boren of heb je een plafond van gipsplaten met daarachter holle ruimte? In ons huis zijn de randen van de gipsplaten nog licht zichtbaar en met onze vuist en de achterkant van een schroevendraaier op het plafond te kloppen wisten we dat er een holle ruimte achter zat. In dit artikel lees je daarom hoe je een plant kunt ophangen aan een plafond van gipsplaten.

Plafondhanger aan een hol plafond

Als je je plant aan een plafond van gipsplaten met daarachter een holle ruimte wil hangen, heb je verschillende mogelijkheden. Een handige manier is het gebruik van een tuimelplug. Deze plug grijpt zich vast in de holle ruimte en kan een gewicht dragen van tien tot tachtig kilo. Bovendien zit er al een haak aan bevestigd, waar je je plantenhanger direct aan kunt hangen. Het enige nadeel van deze plug is dat je een vrij groot gat moet boren om de plug in het plafond te krijgen. Wij kozen daarom voor een metalen zelfborende gipsplaatplug, waarin we een schroefhaak bevestigden. Deze plug kan elf kilo dragen, ruim voldoende voor onze pannenkoekenplant.

Benodigdheden

Stap-voor-stap

  1. Voorboren: In principe zijn metalen zelfborende gipsplaatpluggen, je raad het al, zelfborend. Dat betekent dat je geen gat hoeft voor te boren in je plafond, maar de plug er met een schroefmachine of schroevendraaier met kruiskop in kunt draaien. Ik vond dit nog best een uitdaging, dus ik heb met een steenboor van 5 mm toch een gat voorgeboord in ons plafond.
  2. Plug in het plafond schroeven: Met een kruiskopschroevendraaier of de schroefmachine schroef je de plug vervolgens in het plafond.
  3. Schroefhaak in de plug draaien: Ten slotte draai je de schroefhaak in de plug.

Dat is alles! Je kunt je plant nu aan de schroefhaak hangen.

Extra tip

Als iemand je kan helpen, kan hij of zij de stofzuiger naast het gat houden dat je aan het boren bent. Zo zit niet de hele kamer (en jijzelf) onder het stof.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close