Sinds mijn man een paar jaar geleden lavendelijs maakte, zijn we fan van lavendel in recepten. Daarom dook ik de keuken in voor een heerlijke lavendel-citroencake. Natuurlijk kun je ook je eigen recept gebruiken en hier ongeveer een eetlepel lavendel aan toevoegen. Piece of cake!
Het leukst is natuurlijk om voor dit recept uitgebloeide lavendel uit je eigen tuin te gebruiken. Controleer dan wel of je lavendel eetbaar en gifvrij is. Een alternatief is om een zakje gedroogde en eetbare lavendel te kopen, bijvoorbeeld bij de Dille & Kamille.
De smaak van lavendel kan voor sommige mensen even wennen zijn. Je kunt naar smaak variëren met de hoeveelheid lavendel die je aan je cakebeslag toevoegt. Ik gebruikte een eetlepel vol: de geur en smaak zijn dan duidelijk aanwezig.
Recept: lavendelcake met citroen
Gang: Taart en cakeMoeilijkheid: Makkelijk30
centimeter20
minuten1
uurINGREDIËNTEN
150 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
150 gram suiker
Snufje zout
3 eieren
150 gram zelfrijzend bakmeel
1 vanillestokje
1 citroen (alleen de schil)
1 eetlepel lavendel
- Voor de icing
175 gram poedersuiker
3 eetlepels citroensap
1 theelepel lavendel
BEREIDING
- Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven met boven- en onderwarmte tot 160 graden.
- Vet een cakeblik in en bestuif hem met een laagje bloem. Vergeet de hoekjes niet.
- Meng de boter met de suiker en een snufje zout tot het mengsel bijna wit is. Dit duurt ongeveer tien minuten. Dat lijkt lang, maar hierdoor krijg je een luchtige cake.
- Voeg een voor een de eieren toe. Het volgende ei voeg je pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel en roer deze beetje bij beetje door het cakebeslag. Snijd een vanillestokje dwars doormidden en schraap het merg eruit. Meng dit samen met de citroenschil en de lavendel door je beslag. Giet het beslag in je cakeblik.
- Bak de lavendel in 60 minuten gaar. Laat hem vervolgens in het cakeblik een beetje afkoelen, maar haal hem uit de vorm voordat hij helemaal is afgekoeld. De condens trekt anders weer in de cake, waardoor deze zompig kan worden.
- Maak ten slotte een dik glazuur door de poedersuiker en het citroensap te mengen. Zorg dat het wel stroomt, maar niet direct van je cake afloopt. Voeg eventueel water toe voor een minder zuur glazuur. Schep wat lavendel door je glazuur en giet het over je cake.
TIPS
- Zorg voor ingrediënten op kamertemperatuur. De boter mengt dan beter met de suiker en je voorkomt dat het beslag schift als je de eieren toevoegt.
- Weersta de verleiding om de oven tussentijds te openen. Als schrikreactie op de kou kan je cake volledig inzakken. Wil je toch even kijken, doe dit dan pas na drie kwartier.
- Bewaar je cake niet in de koelkast, dan droogt hij uit. In aluminiumfolie of een luchtdichte trommel kun je hem buiten de koelkast zeker een week bewaren.