Sinds mijn man een paar jaar geleden lavendelijs maakte, zijn we fan van lavendel in recepten. Daarom dook ik de keuken in voor een heerlijke lavendel-citroencake. Natuurlijk kun je ook je eigen recept gebruiken en hier ongeveer een eetlepel lavendel aan toevoegen. Piece of cake!

Het leukst is natuurlijk om voor dit recept uitgebloeide lavendel uit je eigen tuin te gebruiken. Controleer dan wel of je lavendel eetbaar en gifvrij is. Een alternatief is om een zakje gedroogde en eetbare lavendel te kopen, bijvoorbeeld bij de Dille & Kamille.

De smaak van lavendel kan voor sommige mensen even wennen zijn. Je kunt naar smaak variëren met de hoeveelheid lavendel die je aan je cakebeslag toevoegt. Ik gebruikte een eetlepel vol: de geur en smaak zijn dan duidelijk aanwezig.

Recept: lavendelcake met citroen

Gang: Taart en cakeNiveau: Makkelijk
Cakevorm

30

centimeter
Bereidingstijd

20

minuten
Baktijd

1

uur 

INGREDIËNTEN

  • 150 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)

  • 150 gram suiker

  • Snufje zout

  • 3 eieren

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel

  • 1 vanillestokje

  • 1 citroen (alleen de schil)

  • 1 eetlepel lavendel

  • Voor de icing
  • 175 gram poedersuiker

  • 3 eetlepels citroensap

  • 1 theelepel lavendel

BEREIDING

  • Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven met boven- en onderwarmte tot 160 graden.
  • Vet een cakeblik in en bestuif hem met een laagje bloem. Vergeet de hoekjes niet.
  • Meng de boter met de suiker en een snufje zout tot het mengsel bijna wit is. Dit duurt ongeveer tien minuten. Dat lijkt lang, maar hierdoor krijg je een luchtige cake.
  • Voeg een voor een de eieren toe. Het volgende ei voeg je pas toe als het vorige ei volledig is opgenomen.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en roer deze beetje bij beetje door het cakebeslag. Snijd een vanillestokje dwars doormidden en schraap het merg eruit. Meng dit samen met de citroenschil en de lavendel door je beslag. Giet het beslag in je cakeblik.
  • Bak de lavendel in 60 minuten gaar. Laat hem vervolgens in het cakeblik een beetje afkoelen, maar haal hem uit de vorm voordat hij helemaal is afgekoeld. De condens trekt anders weer in de cake, waardoor deze zompig kan worden.
  • Maak ten slotte een dik glazuur door de poedersuiker en het citroensap te mengen. Zorg dat het wel stroomt, maar niet direct van je cake afloopt. Voeg eventueel water toe voor een minder zuur glazuur. Schep wat lavendel door je glazuur en giet het over je cake.

TIPS

  • Zorg voor ingrediënten op kamertemperatuur. De boter mengt dan beter met de suiker en je voorkomt dat het beslag schift als je de eieren toevoegt.
  • Weersta de verleiding om de oven tussentijds te openen. Als schrikreactie op de kou kan je cake volledig inzakken. Wil je toch even kijken, doe dit dan pas na drie kwartier.
  • Bewaar je cake niet in de koelkast, dan droogt hij uit. In aluminiumfolie of een luchtdichte trommel kun je hem buiten de koelkast zeker een week bewaren.

close

Meld je aan voor de nieuwsbrief met tips van Plantleven

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kruiden