Goudsbloemen drogen, hoe doe je dat?

Goudsbloemen (Calendula officinalis) zijn dit jaar mijn favoriete tuinontdekking. De oranje bloemen zijn multifunctioneel: ze zijn eetbaar, je kunt ze plukken en in een boeket gebruiken en ze staan natuurlijk enorm vrolijk in de tuin. Je kunt goudsbloemen ook drogen om ze in thee of als decoratie op een taart te gebruiken. Dat probeerde ik dit jaar uit.

Je kunt goudsbloemen op verschillende manieren drogen. Er zijn speciale voedseldrogers te koop en je kunt je goudsbloemen drogen in de oven. Mijn voorkeur gaat uit naar een veel gemakkelijker en goedkoper alternatief: met lege eierdozen.

Goudsbloemen drogen in eierdozen

Het drogen van goudsbloemen in eierdozen is simpel. Pluk op een droge dag de oranje bloemen, inclusief bloemhoofd. Verdeel de bloemen over de dozen en zet deze vervolgens weg op een droge, donkere plek. Ik heb de eierdozen weggezet in de schuur, maar in een kelder of kast kan ook.

Na twee weken

Ongeveer twee weken nadat je de bloemknoppen hebt weggezet, zijn ze droog. Je kunt de oranje blaadjes nu heel gemakkelijk van het bloemhoofd trekken. Ik bewaar mijn gedroogde goudsbloemen in een weckpot, maar ieder glazen potje dat je kunt afsluiten is geschikt. Je kunt de bloemen zo maanden tot zelfs een jaar bewaren.

Recepten met goudsbloem

Je kunt de gedroogde blaadjes van de goudsbloemen gebruiken in thee, salades, in bloemenboter, in ijsblokjes of als garnering op een taart. Eet of drink smakelijk!

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close