Gemakkelijke kamerplanten: 3 varens voor beginners

Varens staan niet bekend als de meest gemakkelijke kamerplanten. Niet bij mij, in ieder geval. Ondanks verwoede pogingen om ze in leven te houden zijn hier meerdere planten gesneuveld. Ik wilde al bijna de moed opgeven, totdat varenkweker Mandy van Plantje van Mandje mij verzekerde dat er ook gemakkelijke varens zijn. Hieronder vind je drie varensoorten die wat meer vergevingsgezind of flexibel zijn als het om hun verzorging gaat.

1. Moedervaren of streepvaren

De moedervaren of streepvaren (Asplenium ‘Parvati’) kan zich aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden en overleeft dus zelfs een plek met meer schaduw. Het is daarom een perfecte plant voor je donkere badkamer. Geef je per ongeluk een keer te veel water? Geen nood, deze varen is minder gevoelig voor overbewatering dan sommige andere varensoorten. Ten slotte, en niet onbelangrijk, heeft de moedervaren niet zo veel last van ziektes en plagen.

2. Hertshoornvaren

De hertshoornvaren (Platycerium bifurcatum ‘Netherlands’) is een van de minder veeleisende varens. Heb je even wat minder tijd, dan zal deze plant je dat vergeven. De hertshoornvaren maakt luchtwortels aan, die de plant helpen bij het opnemen van vocht en voedingsstoffen. Krijgt hij de ene keer wat minder water en de andere keer wat meer, dan betekent dat niet direct het einde van je plant. Ten slotte is deze varen een langzame groeier, dus je hoeft hem niet vaak te verpotten.

3. Dubbeltjesvaren

Waar de naam ‘dubbeltjesvaren’ (Pellaea rotundifolia) vandaan komt, is waarschijnlijk niet moeilijk te raden. Deze plant, met ronde, leerachtige blaadjes, kan redelijk uit de voeten op verschillende standplaatsen. Je kunt deze varen dus zowel kwijt in kamers met veel licht als in de schaduw of halfschaduw. De dubbeltjesvaren waardeert een hoge luchtvochtigheid, daarom is het een geschikte plant voor de badkamer of keuken. Tegelijkertijd zal de plant een vergeten waterbeurt overleven, zo lang de potgrond niet helemaal uitdroogt. Over het algemeen heeft deze varensoort net als de moedervaren minder last van plagen en ziekten dan sommige andere planten.

Dit blog is geschreven in samenwerking met Plantje van Mandje. Meer weten over samenwerken met Plantleven? Neem contact met me op!

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close