Tuinieren in mei: mijn tuinkalender

Mei, de maand van de magische grens: IJsheiligen. Halverwege deze maand is de kans op nachtvorst nagenoeg voorbij. Dat betekent dat vorstgevoelige planten, zoals zaailingen van tomaten en dahlia’s, naar buiten kunnen. Maar er is in mei nog veel meer te doen in de tuin. Ik zet een aantal tuinklusjes voor je op een rij.

Moestuin

Als je radijs hebt gezaaid, kun je waarschijnlijk al volop oogsten. Natuurlijk kun je deze groente rauw weten, maar probeer ook eens deze zoete radijschips Op de lege plekken die ontstaan, kun je bijvoorbeeld je tomatenplanten neerzetten. Ik wil deze maand prei en uien uitplanten en misschien nog wat wortel en bietjes zaaien.

Heesters snoeien

Als je in april je voorjaarsbloeiende heesters, zoals forsythia en bruidsbloem, nog niet hebt gesnoeid, dan kun je dat nu nog doen.

Gazon – Maai Mei Niet

Doe eens gek, en maai je gazon deze maand niet. In Engeland en België worden tuineigenaren al jarenlang opgeroepen om hun gazon in maand met rust te laten, en in 2021 is dit ook overgewaaid naar Nederland. Het resultaat is een rijke variatie aan bloemen: een feestmaal voor bijen en vlinders. Het resultaat kun je delen onder de hashtag #maaimeiniet.

Zomerbloeiers zaaien of planten

IJsheiligen is ook het startschot voor het planten van eenjarige zomerbloeiers, zoals geraniums, lobelia’s, salvia’s en afrikaantjes. Wist je trouwens dat afrikaantjes heel nuttig zijn in de moestuin? Ze scheiden een stof af waar aaltjes, mieren en de witte tomatenvlieg niet van houden. Afrikaantjes kun je daarom heel goed naast aardappelen, aardbeien, bietjes en tomaten planten. Extra leuk is dat de bloemen van afrikaantjes zelf ook eetbaar zijn.

Uitgebloeide bloembollen verwijderen

Of je je uitgebloeide bloembollen moet verwijderen, hangt af van het soort bol. Je hebt namelijk eenjarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Eenjarige bollen, zoals tulpen en hyacinten, kun je het beste opgraven en in het najaar weer uitplanten. Alle andere bollen kun je laten zitten. Knip wel de uitgebloeide bloemen weg en laat het loof zitten tot het is afgestorven: hieruit haalt de bol zijn energie voor volgend jaar.

Zomerbollen en -knollen planten (+ dahlia’s toppen)

Vanaf IJsheiligen kun je bollen en knollen van zomerbloeiers planten, zoals dahlia, begonia, gladiool, Crocosmia en lelie. Als je je dahlia’s al in potten hebt gepland en laten ‘voortrekken’ kun je ze in mei toppen. Toppen houdt in dat je de bladeren in de top verwijdert, waardoor de planten meer gaan vertakken. Hierdoor zullen je dahlia’s in de zomer meer bloemen produceren.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close