April doet wat hij wil. Het ene jaar is je gazon na een paar warme lentedagen bedekt onder een sneeuwdeken, het jaar erop regent het vooral… Voor de ongeduldige tuinier is het vooral belangrijk om te bedenken: ga niet te vroeg van start. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je in april wel in de tuin kunt doen. Wij hebben in ieder geval een behoorlijke to-dolijst. Hopelijk kun jij hier ook tips en inspiratie uit halen.
Vaste planten snoeien
Wij zijn in maart begonnen met het weghalen van oude scheuten bij de vaste planten die in de zomer en herfst bloeien. Nog niet alles is weg, dus in april gaan we daarmee verder. Het snoeiafval laat ik soms een tijdje liggen. Vogels zijn druk bezig met hun nesten en ik zie ze regelmatig iets meenemen uit de tuin. Ook de lavendel kan nu worden gesnoeid. Na de bloei hebben we al wat bijgeknipt, maar nu snoeien we de plant terug tot net boven de jonge scheuten. Het is belangrijk dat je de plant niet tot op het hout terugsnoeit, want dan loopt hij niet meer uit.
Heesters snoeien
In april of mei, na de bloei, kun je voorjaarsbloeiende heesters snoeien. Snoei alleen de soorten met bloemknoppen over de hele tak, zoals Forsythia en rode Ribes (Ribes sanguineum). Onze Sneeuwbal (Viburnum tinus) is nog klein, maar als het nodig is snoeien we deze plant na de bloei ook een beetje in vorm. Onze wintergroene heesters hebben we in maart niet gesnoeid, dus als het nodig is krijgen de Glansmispel (Photinia fraseri) en Kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) een kleine knipbeurt. Het snoeien van de Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) hebben we vorige maand gedaan, maar dat kan ook nog prima in april.
Moestuin
In de schuur zijn inmiddels uitlopers verschenen aan de aardappelen die ik in maart op een lichte plek heb gelegd. Begin april kunnen deze pootaardappelen de grond in. Misschien begint je vensterbank al behoorlijk vol te raken met zaailingen voor de moestuin. In april kun je bijvoorbeel ui en prei uitplanten in de volle grond. Tomaten, komkommers en paprika’s moeten tot mei wachten voordat ze naar buiten mogen. Wel kunnen deze groenten in april overdag al af en toe naar buiten, zodat ze kunnen afharden. Ze wennen daarmee aan de temperatuur buiten en dat levert sterkere planten op. Zelf wil ik deze maand wortels, bieten en schorseneren rechtstreeks zaaien in de volle grond.
Gazon
In maart kun je vaak je gazon voor het eerst maaien en bemesten. Vanaf april gaan we het gras eens in de twee weken maaien, als de temperatuur rond de 10 graden schommelt en er geen kans is op nachtvorst.
Pluktuin
Liefhebbers van bloemen in de tuin kunnen in april echt los. Ik heb hier nog zaden liggen van drie soorten zonnebloemen, Cosmea (Cosmos bipinnatus), Strobloem (Helichrysum bracteatum), Fijn akkerscherm (Ammi visnaga), Korenbloem (Centaurea cyanus), Komkommerkruid (Borago officinalis), Groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) en Goudsbloem (Calendula officinalis). Al deze soorten ga ik rechtstreeks in de volle grond zaaien. Zo hebben we straks maandenlang (eetbare) bloemen in de tuin.
Voorjaarsbollen
De meeste tulpen, narcissen en hyacinten staan hier nog vol in bloei, dus voorlopig hoeven we daar alleen maar van te genieten. Als de bollen straks zijn uitgebloeid, kunnen we de bloemen verwijderen. Het blad halen we niet weg, omdat de bol hieruit zijn energie haalt voor volgend jaar. Gecultiveerde bloembollen kun je het beste na de bloei uit de grond halen en in het najaar weer planten. Botanische tulpen, sneeuwklokjes, krokussen en narcissen kun je prima in de grond laten zitten.
Aanplanten
In april kun je nog steeds de lege plekken in de border verder opvullen. Ik hou erg van eetbare planten in de tuin, dus ik heb vorig jaar in april Daslook (Allium ursinum) geplant op wat schaduwplekken. Ook vaste planten die in de zomer en herfst bloeien, kun je nu planten. De planten hebben dan de hele zomer de tijd zich te ontwikkelen. Onze tuin miste vooral groenblijvende planten en planten die sierwaarde hebben in de winter, zoals Ezelsoor (Stachys byzantina), Alsem (Artemisia) en Hemelsleutel (Sedum spectabile), Lampepoetser (Liatris spicata) en Leverkruid (Eupatorium maculatum).
Overig
- Als je vroeg in het jaar begint met onkruid wieden, hebben de planten geen kans om zich uit te zaaien. Op sommige plekken kun je wat staan, want hoewel het voor jou misschien ongewenste planten zijn, zijn ze voor de biodiversiteit juist nuttig. En wist je dat je veel ‘onkruid’ ook kunt eten? Van paardenbloemen uit onze tuin maakte ik vorig jaar bijvoorbeeld paardenbloemenjam.
- Je kunt een regenton installeren of een insectenhotel ophangen.