Recept: koekjes met eetbare bloemen
Deze koekjes met eetbare bloemen zijn bijna zonde om op te eten, zo vrolijk staan ze in je koektrommel. Maar wees gerust, in een handomdraai heb je een nieuwe voorraad gebakken. Ik koos voor deze bloemenkoekjes een gemakkelijk recept voor zandkoekjes en gebruikte goudsbloemen, viooltjes en paardenbloemen uit onze eigen tuin.
Vooraf heb ik gezocht naar de beste manier om deze koekjes te maken. Ik wil ook de bloemen meebakken, anders voelt het niet ‘echt’. Maar natuurlijk moeten de levendige kleuren behouden blijven. Verschillende keren kwam de tip langs om de bloemen in te smeren met eiwit, om zo de kleur te beschermen. Ook een laag bakpapier over je koekjes kan helpen. Ten slotte las ik ergens de tip om je koekjes met eetbare bloemen minimaal 24 uur in de vriezer te leggen voordat je ze bakt. Dat heb ik niet uitgeprobeerd, want voor simpele zandkoekjes vond ik dat teveel moeite.
Basisrecept zandkoekjes
Voor de koekjes gebruik ik een basisrecept voor zandkoekjes. Je kunt hiervoor de volgende verhouding aanhouden: 1 ei, 50 gram suiker, 75 gram boter en 100 gram bloem. Afhankelijk van hoeveel koekjes je wil maken, kun je hoeveelheid ingrediënten aanpassen. Ik voegde daarnaast nog wat vanillesuiker en zout toe als smaakmaker en -versterker.
FAQ Eetbare bloemen
Er zijn ontzettend veel eetbare bloemen, maar niet allemaal zien ze er even leuk uit. Voor je bloemenkoekjes gebruik je bijvoorbeeld goudsbloemen, paardenbloemen, viooltjes, Oost-Indische kers, komkommerkruid, korenbloemen of klaprozen. Heb je deze bloemen niet in je eigen tuin staan, lees dan eerst de zadenmengsel van eetbare bloemen te zaaien.
De meeste eetbare bloemen smaken zoals de plant ruikt. Bloemen van sterk ruikende planten, zoals bieslook of lavendel, hebben zelf ook een overheersende smaak. Andere bloemen, zoals goudsbloemen en Oost-Indische kers, hebben een licht pittige smaak als je ze vers eet. Na het bakken in de oven is de smaak echter zo goed als verdwenenen en hebben de bloemen vooral een decoratieve functie.
In de meeste bakwinkels en op verschillende plekken online kun je eetbare bloemen kopen. Heb je een tuin, dan is het natuurlijk het leukst om zelf je zadenmengsel van eetbare bloemen te zaaien.
Er zijn ontzettend veel eetbare bloemen, maar niet allemaal zien ze er even leuk uit. Voor je bloemenkoekjes gebruik je bijvoorbeeld goudsbloemen, paardenbloemen, viooltjes, Oost-Indische kers, komkommerkruid, korenbloemen of klaprozen. Heb je deze bloemen niet in je eigen tuin staan, lees dan eerst de zadenmengsel van eetbare bloemen te zaaien.
De meeste eetbare bloemen smaken zoals de plant ruikt. Bloemen van sterk ruikende planten, zoals bieslook of lavendel, hebben zelf ook een overheersende smaak. Andere bloemen, zoals goudsbloemen en Oost-Indische kers, hebben een licht pittige smaak als je ze vers eet. Na het bakken in de oven is de smaak echter zo goed als verdwenenen en hebben de bloemen vooral een decoratieve functie.
In de meeste bakwinkels en op verschillende plekken online kun je eetbare bloemen kopen. Heb je een tuin, dan is het natuurlijk het leukst om zelf je zadenmengsel van eetbare bloemen te zaaien.
Recept: koekjes met eetbare bloemen
Gang: Recepten, Zelf maken24
koekjes15
minuten15
minuten1
minuteIngrediënten
1 ei
50 gram witte basterdsuiker (of fijne kristalsuiker)
75 gram ongezouten roomboter
100 gram patent- of tarwebloem
evt. 8 gram vanillesuiker
evt. snuf zout
Eetbare bloemen, zoals goudsbloemen, paardenbloemen en viooltjes
Bereiding
- Splits eerst het ei. De eierdooier meng je bij de volgende stap door je deeg, het eiwit gebruik je later om de bloemen vast te plakken en te beschermen.
- Kneed de (vanille)suiker en boter tot een romig geheel. Voeg vervolgens de bloem en eierdooier toe en kneed tot een stevig deeg.
- Wikkel je deeg in vershoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast, zodat de smaken goed door kunnen trekken en je deeg een betere structuur krijgt.
- Verwarm de oven op 175 °C boven- en onderwarmte. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het soepel.
- Bestuif vervolgens je werkblad en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm. Steek met uitsteekvormpjes of een glas koekjes uit en leg op ieder koekje een eetbare bloem. Bestrijk de bloemen vervolgens met eiwit.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg vervolgens een extra vel bakpapier over je koekjes, om de kleuren te beschermen.
- Bak de koekjes 15-20 minuten in de oven, tot ze lichtbruin worden. Laat ze even afkoelen op de bakplaat en vervolgens op een rooster.
Tips
- Sommige bloemen behouden hun kleur beter dan andere. Ik was het meest enthousiast over de goudsbloemen. Zo’n grote bloem is misschien een beetje indrukwekkend om op te eten, maar geen zorgen: de koekjes smaken gewoon zoals je gewend bent.
- Garneer de koekjes eventueel met poedersuiker.