Recept: sinaasappel-cheesecake met goudsbloemen

Eetbare bloemen maken van iedere taart een spektakelstuk. Ik maakte van dit recept voor cheesecake met sinaasappel en chocolade een echte bloementaart, met gedroogde goudsbloemen door de vulling en verse bloemen ter decoratie. Feest!

Goudsbloem (Calendula officinalis) is een veelzijdige, kleurrijke en gemakkelijke bloem. Officieel is het een eenjarige, die bloeit van mei tot oktober. De zaden kun je gemakkelijk oogsten, zodat het volgende jaar je eigen bloemen kunt zaaien. Als je de uitgebloeide planten in het najaar niet weghaalt, zoals ik, heb je kans dat je goudsbloemen al in maart of april tot bloei komen.

Smaak van goudsbloemen

Alle soorten goudsbloem zijn eetbaar, zowel gedroogd als vers. Anderen noemen de bloemen licht pikant, mild kruidig of iets bitter, maar zelf vind ik ze niet erg sterk van smaak. Ik gebruik de bloemen dus vooral ter decoratie.

Recept: sinaasappel-cheesecake met goudsbloemen

Gang: Taart en cakeMoeilijkheid: Gemakkelijk
Hoeveelheid

12

personen
Bereidingstijd

15

minuten
Baktijd

1

uur 

10

minuten
Wachttijd

4

minuten

Ingrediënten

  • Bodem
  • 275 gram chocolate chip cookies

  • 85 gram ongezouten roomboter

  • Vulling
  • 600 gram roomkaas

  • 180 gram kristalsuiker

  • 4 eieren

  • 2 tl vanille-extract

  • 125 gram zure room

  • 25 gram bloem

  • 1 sinaasappel (alleen de schil)

  • Handjevol blaadjes van goudsbloemen (gedroogd of vers)

Bereiding

  • Bekleed de bodem van een springvorm (24 cm) met bakpapier en vet de randen in met boter.
  • Stamp de chocolate chip cookies fijn en smelt de boter. Roer de koekjes en gesmolten boter vervolgens door elkaar en verdeel deze over de bodem van je springvorm. Druk het mengsel stevig aan, bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel.
  • Verwarm de oven op boven- en onderwarmte voor op 150 °C.
  • Vervolgens ga je aan de slag met de vulling. Klop de roomkaas en suiker luchtig en voeg hierna één voor één de eieren toe. Mix het mengsel kort, tot de eieren zijn opgenomen. Doe hetzelfde met de zure room en het vanille-extract, en voeg ten slotte de bloem toe om je cheesecake wat steviger te maken.
  • Rasp de schil van de sinaasappel en roer deze samen met de goudsbloemblaadjes door je beslag. Zorg dat er niet teveel luchtbelletjes ontstaan, dat vergroot de kans op scheuren tijdens het bakken.
  • Giet de vulling in de springvorm en bak de cheesecake ongeveer 70 minuten op 150 °C. Je cheesecake is gaar als de randen stevig zijn, maar hij in het midden nog wat wiebelig is.
  • Laat de taart met de ovendeur op een kier afkoelen tot kamertemperatuur. Dit verkleint de kans op inzakken en scheuren. Zet de taart vervolgens minimaal vier uur in de koelkast om af te koelen en op te stijven.

Tips

  • Strooi nadat je de vulling in de springvorm hebt gegoten nog wat goudsbloemblaadjes op het beslag, en druk ze een beetje naar onderen met een spatel. Hierdoor blijven ze goed zichtbaar na het bakken.
  • Garneer je taart met verse goudsbloemen, schijfjes sinaasappel of chocoladevlokken.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close