8 (gratis) apps om planten te herkennen
Het komt regelmatig voor dat ik de precieze naam van een kamerplant vergeet of in de tuin ineens een spontaan opgekomen plant ontdek. Een app om planten te herkennen en determineren biedt dan vaak uitkomst. Er zijn een groot aantal herkenningsapps, maar welke is de beste? Hieronder vind je een overzicht en mijn favoriet.
- PlantNet
- PlantSnap
- Plantifier
- Blossom
- ObsIdentify
- PictureThis
- Google Lens
Gratis apps om planten te herkennen
In de lijst hieronder vind je zowel gratis als betaalde apps. Ik heb een app als ‘gratis’ aangemerkt wanneer je de meeste functionaliteiten zonder kosten kunt gebruiken. De betaalde apps bieden vaak een proefperiode of beperkte mogelijkheden zonder te betalen.
PlantNet, gratis
Dit is mijn favoriete app om planten te herkennen. De app heeft misschien niet het meest gelikte uiterlijk van allemaal, maar ik vind hem wel het meest efficiënt. Nadat je een foto hebt gemaakt of geïmporteerd vanuit je galerij, kun je aangeven om welk plantendeel het gaat. De app geeft vervolgens verschillende resultaten, met het percentage waarschijnlijkheid dat het de juiste soort is. Doordat gebruikers foto’s kunnen toevoegen, wordt de app steeds betrouwbaarder.
PlantSnap, gratis
Als ik een soort via PlantNet niet kan herkennen, probeer ik het via PlantSnap. De werking van de app is hetzelfde, alleen heb ik wat minder vaak succes via deze app. Je krijgt vier of vijf mogelijke soorten, maar de meest waarschijnlijke staat niet altijd vooraan. In tegenstelling tot PlantNet krijg je bij PlantSnap niet de Nederlandse, maar de Engelse soortnaam van de plant.
Plantifier, gratis
Op zoek naar de naam van een tuinplant? In de app Plantifier kun je foto’s uploaden en laten beoordelen door tuinexperts. Als je het antwoord wil ontvangen heb je een gratis MijnTuin.org-account nodig. Zonder account kun je wel de foto’s en antwoorden van andere tuinliefhebbers bekijken.
Blossom, betaald
De app Blossom is uitgebreid en prachtig vormgegeven, maar de mogelijkheden in de gratis versie zijn beperkt. Je kunt slechts drie planten identificeren, daarna stuit je op een betaalmuur. Bij mij werden overigens wel de juiste planten genoemd. Ook kun je een plant scannen om een probleem of plaag te identificeren, maar bij mijn trips-geïnfecteerde plant werd ‘waterprobleem’ weergegeven. Je kunt tegen (een forse) betaling een botanist raadplegen door meer informatie en foto’s toe te sturen. Als je een plant hebt geïdentificeerd, krijg je beknopte informatie over de verzorging van je plant. De betaalde variant van de app maakt een op maat gemaakt verzorgingsschema voor al je planten. Als je drie tientjes over hebt voor een jaarabonnement is dit een uitgebreide en handige app, maar de gratis variant is naar mijn mening te beperkt om nuttig te zijn.
ObsIdentify, gratis
Wil je wilde planten en dieren identificeren, gebruik dan de app ObsIdentify van Waarneming.nl en Naturalis. De app herkent geen kamer- of tuinplanten. Als je wil deelnemen aan challenges, groepen wil vormen met familie of vrienden en badges wil behalen, heb je een account nodig.
PictureThis, betaald
De uitgebreide app PictureThis herkent niet alleen kamerplanten, maar ook bomen, fruit en groente en wilde planten. Over het algemeen krijg je de juiste resultaten te zien, inclusief Latijnse naam, achtergrondinformatie en verzorgingstips. Ook laat de app weten welke problemen er te zien zijn bij je plant, inclusief mogelijke oorzaken en oplossingen. Met de lichtmeter kun je zien of je plant in de schaduw, halfschaduw of zon staat. PictureThis heeft een proefperiode van zeven dagen, daarna moet je een jaarabonnement van een paar tientjes afsluiten. Met de betaalde variant kun je ook gebruik maken van verzorgingsschema’s en tips van experts.
Google Lens, gratis
Een aantal jaar geleden introduceerde Google de functie Google Lens, een manier om te zoeken met afbeeldingen. Je richt de lens op de plant die je wil identificeren en drukt op de zoekknop. Je kunt ook foto’s gebruiken die al op je telefoon staan. Meestal krijg je het goede antwoord, inclusief verschillende links naar websites met meer informatie. Ook op je computer kun je Google Lens gebruiken, door in de zoekbalk van Google voor het camera-icoontje te kiezen of door met je rechtermuisknop op een foto te klikken en te kiezen voor ‘Afbeelding zoeken met Google’.
GRAAG INFO LANG BLIJVENDE BLOEIENDE TERRASPLANTEN _MET HEEL VEEL Z O N
WELK ZAND GEBRUKEN _ VEEL VOCHT,,???HERHAALD VOEDING ,,,,,????
GRAAG INFO _
Hoi Paul, je hebt vast iets aan dit artikel: https://plantleven.nl/langbloeiende-planten-op-het-balkon/. Succes!