Hangplanten voor binnen: mijn top 8 favorieten

Hangplanten voor binnen, ik hou ervan. Mijn liefde voor planten en stekken begon met de aankoop van een Epipremnum aureum en sindsdien zijn er veel hangplanten bijgekomen. Ze zijn ideaal voor op een kast, maar je kunt natuurlijk ook planten aan je planfond hangen, bijvoorbeeld met een planten- of macraméhanger. Hieronder vind je acht van mijn favoriete hangplanten.

1. Epipremnum aureum

De Epipremnum aureum staat bij mij met stip op één. Ik heb verschillende soorten: de Epipremnum Aureum, de witgevlekte Marble Queen, de lichtgekeurde Snow Queen en de gevlekte N’Joy. Al deze soorten zijn gemakkelijk in verzorging en bovendien groeien ze als kool. Het is daardoor ook een hele leuke plant om te stekken.

Standplaats: Halfschaduw, lichte plek zonder direct zonlicht

Epipremnum aureum kopen


2. Lipstickplant

Ben je op zoek naar een echte blikvanger, dan is de Lipstickplant (Aeschynanthus) wat voor jou. Deze plant bloeit met spectaculaire rode bloemen, die wel wat weg hebben van felgekleurde lippenstift. Mijn soort op de foto is een ‘Rasta’, maar je kunt ook kiezen voor een ‘Twister’, ‘Mona Lisa’, ‘Japhrolepis’ en ‘Caroline’.

Standplaats: Lichte, warme plek (18-26 graden) zonder direct zonlicht

Lipstickplant kopen


3. Peperomia rotundifolia

Peperomia’s vind je in allerlei verschillende soorten. Sommige daarvan, zoals de Peperomia rotundifolia, hebben lange stengels met kleine bladeren, die over de rand van de pot gaan hangen. Ook de Peperomia hope en Peperomia prostrata (‘String of Turtles’) kun je neerzetten als hangplant.

Standplaats: Helder licht, geen volle zon

Peperomia rotundifolia kopen


4. Graslelie

De graslelie (Chlorophytum) is misschien wel een van de meest gemakkelijke planten die er is. Ze groeien snel, hebben enorm sterke wortels en kunnen op veel verschillende plekken uit de voeten. De plant vormt lange stengels waaraan nieuwe plantjes groeien. Je kunt die natuurlijk laten hangen, maar ze zijn ook heel gemakkelijk te stekken.

Standplaats: Indirect licht of halfschaduw

Graslelie kopen


5. Lidcactus

De lidcactus (Schlumbergera) is ook wel bekend als kerstcactus, paascactus of Thanksgiving cactus. De naam geeft aan wanneer de betreffende soort bloeit met spectaculaire bloemen.

Standplaats: Warme plek, zonder direct zonlicht

Lidcactus kopen


6. Vaderplant

Als je eens op internet rondkijkt, zie je de meest volle en grote exemplaren langskomen van de Vaderplant (Tradescantia zebrina). Geen wonder, want deze plant groeit enorm snel. Met zijn roze bladeren is de Vaderplant een echte blikvanger.

Standplaats: Op een lichte, warme plek blijft de bladtekening het mooist. Zet de plant niet in direct zonlicht.

Vaderplant kopen


7. Scindapsus pictus

Ook al zo’n gemakkelijke groeier: de Scindapsus pictus. Deze hangplant heeft zilveren vlekken op zijn blad en groeit zowel op plekken met veel als met minder licht. Op een lichte plek krijgt de plant wel een mooiere bladtekening.

Standplaats: Halfschaduw of indirect zonlicht

Scindapsus pictus kopen


8. Dischidia

De meest bekende hangplant uit het Dischida-geslacht is de Dischidia Nummularia, ofwel de dubbeltjesplant. Maar er zijn nog veel meer soorten, waaronder deze Oianta White Diamond, met puntig blad en witte bladranden. Je hoeft de plant weinig water te geven.

Standplaats: Een lichte plek, met indirect zonlicht

Dischidia kopen


Andere hangplanten

Heb je nog meer inspiratie nodig? Andere mooie hangplanten zijn de erwtenplant (Senecio rowleyanus), Philodendron scandens, Hoya, klimop (Hedera), Rhipsalis, zaagcactus of zigzagcactus, Crassula Red, Lepismium, Monstera Money Mask, Suikerdruifje (Parthenocissus ‘Striata’), Chinees lantaarnplantje (Ceropegia woodii) en de Kanonplant (Pilea Glauca).

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close