Recept: paardenbloemsiroop maken
Paardenbloemen plukken, dat heb je vast wel eens gedaan. Maar wist je dat paardenbloemen eetbaar zijn? Veel mensen vinden het irritant onkruid, maar je kunt er heerlijke dingen van maken. Eerder maakte ik al paardenbloemenjam, maar ons gazon zag nog steeds geel van de bloemen. Daarom besloot ik ook paardenbloemsiroop te maken. Siroop van paardenbloem smaakt een beetje naar honing.
In dit recept gebruik je alleen de gele bloemen, maar wist je dat je de hele paardenbloem kunt eten? De jonge blaadjes kun je gebruiken in een salade of roerbakken en de wortel kun je vermalen en roosteren tot koffiesurrogaat. Of dat lekker is, weet ik niet. De jam en siroop daarentegen vallen bij ons erg in de smaak.
Paardenbloemen zijn gezond
Paardenbloemen zijn bovendien heel gezond: ze versterken de werking van de gal en lever, helpen bij een slechte spijsvertering, verminderde eetlust, reuma, jicht, artrose en eczeem.
Recept: Paardenbloemsiroop maken
Gang: DrinkenKeuken: HollandsMoeilijkheid: Makkelijk4
liter30
minuten20
minuten12
uurIngrediËnten
250 gram paardenbloemen (± 250-300 bloemen)
1250 gram kristal- of rietsuiker (per liter)
evt. 1 eetlepel citroenzuur (voor de houdbaarheid)
BEREIDING
- Dag 1
- Pluk de paardenbloemen op een plek waar geen honden en auto’s komen. Op een zonnige middag staan de bloemen wijdopen en zitten de bloemen vol stuifmeel: dit is een goed moment om te plukken.
- Scheid de gele bloembladeren van het groene loof. Dit is even een karweitje, maar als je de blaadjes bijeen pakt kun je ze met een handige draaibeweging gemakkelijk lostrekken. Het is niet erg als er wat groen tussen het geel belandt.
- Doe de gele bloemblaadjes in een pan en overgiet ze tot ze net onder water staan. Laat de smaak van het stuifmeel een dag of nacht in het water trekken.
- Dag 2
- Zet een vergiet met daarin een schone theedoek op een pan en zeef alle gele bloemblaadjes uit je paardenbloemenmengsel. Knijp de theedoek vervolgens goed uit. Meet hoeveel vocht je overhoudt.
- Per liter vocht voeg je 1250 gram suiker en een eetlepel citroenzuur toe. In plaats van citroenzuur kun je ook het sap van twee citroenen gebruiken. Je kunt de citroen ook weglaten, dan is je siroop wel wat minder lang houdbaar.
- Breng het geheel al roerend aan de kook. Pas op dat de suiker niet aanbrandt. Als alle suiker is opgelost, haal je de pan van het vuur.
- Giet de siroop in brandschone flessen en laat het afkoelen. Hierna kun je je eerste glas limonade inschenken. Proost!
Tips
- Lees voordat je gaat plukken de regels voor wildplukken.
- Je kunt naar smaak een beetje kardemom toevoegen.
- Zelf gebruik ik altijd een plastic trechter om de siroop zonder knoeien in de flessen te gieten.
Lekker hoor, koffie van gedroogde, gebrande en gemalen paardenbloemenwortels. Ik maakte dat vroeger wel. Mijn ouders waren ware koffiefanaten die altijd aan de Douwe Egberts zaten. Die ze zo sterk zetten, dat je er de schutting mee kon dichtsmeren. Toch vonden ze mijn ‘nep’koffie best te drinken. Zelfs mijn vader vond vond het lekker. Terwijl het bij hem eigenlijk nooit goed was wat je deed.
Hé, wat leuk dat je de paardebloemen-koffie kent en zelfs zelf hebt gemaakt. Wie weet probeer ik het volgend jaar een keer :-D.
over het koken van de siroop als ik siroop maak van diverse soorten fruit los ik in 1 ltr sap 1.5.kilo suiker op. af en toe even roeren in 2a3dagen klaar als alle suiker is opgelost
afhankelijk van het soort fruit wat citroen erbij
als je de suiker tot poedersuiker vermaakt is de siroop overnacht klaar. met verhitting gaan vele goede stoffen verloren