Paardenbloemen plukken, dat heb je vast wel eens gedaan. Maar wist je dat paardenbloemen eetbaar zijn? Veel mensen vinden het irritant onkruid, maar je kunt er heerlijke dingen van maken. Eerder maakte ik al paardenbloemenjam, maar ons gazon zag nog steeds geel van de bloemen. Daarom besloot ik ook paardenbloemsiroop te maken. Siroop van paardenbloem smaakt een beetje naar honing.

In dit recept gebruik je alleen de gele bloemen, maar wist je dat je de hele paardenbloem kunt eten? De jonge blaadjes kun je gebruiken in een salade of roerbakken en de wortel kun je vermalen en roosteren tot koffiesurrogaat. Of dat lekker is, weet ik niet. De jam en siroop daarentegen vallen bij ons erg in de smaak.

Paardenbloemen zijn gezond

Paardenbloemen zijn bovendien heel gezond: ze versterken de werking van de gal en lever, helpen bij een slechte spijsvertering, verminderde eetlust, reuma, jicht, artrose en eczeem.

Recept: Paardenbloemsiroop maken

Gang: DrinkenKeuken: HollandsNiveau: Makkelijk
Hoeveelheid

4

liter
Voorbereiding

30

minuten
Bereidingstijd

20

minuten
Wachttijd

12

uur

IngrediËnten

  • 250 gram paardenbloemen (± 250-300 bloemen)

  • 1250 gram kristal- of rietsuiker (per liter)

  • evt. 1 eetlepel citroenzuur (voor de houdbaarheid)

BEREIDING

  • Dag 1
  • Pluk de paardenbloemen op een plek waar geen honden en auto’s komen. Op een zonnige middag staan de bloemen wijdopen en zitten de bloemen vol stuifmeel: dit is een goed moment om te plukken.
  • Scheid de gele bloembladeren van het groene loof. Dit is even een karweitje, maar als je de blaadjes bijeen pakt kun je ze met een handige draaibeweging gemakkelijk lostrekken. Het is niet erg als er wat groen tussen het geel belandt.
  • Doe de gele bloemblaadjes in een pan en overgiet ze tot ze net onder water staan. Laat de smaak van het stuifmeel een dag of nacht in het water trekken.
  • Dag 2
  • Zet een vergiet met daarin een schone theedoek op een pan en zeef alle gele bloemblaadjes uit je paardenbloemenmengsel. Knijp de theedoek vervolgens goed uit. Meet hoeveel vocht je overhoudt.
  • Per liter vocht voeg je 1250 gram suiker en een eetlepel citroenzuur toe. In plaats van citroenzuur kun je ook het sap van twee citroenen gebruiken. Je kunt de citroen ook weglaten, dan is je siroop wel wat minder lang houdbaar.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook. Pas op dat de suiker niet aanbrandt. Als alle suiker is opgelost, haal je de pan van het vuur.
  • Giet de siroop in brandschone flessen en laat het afkoelen. Hierna kun je je eerste glas limonade inschenken. Proost!

Tips

  • Lees voordat je gaat plukken de regels voor wildplukken.
  • Je kunt naar smaak een beetje kardemom toevoegen.
  • Zelf gebruik ik altijd een plastic trechter om de siroop zonder knoeien in de flessen te gieten.
close

Meld je aan voor de nieuwsbrief met tips van Plantleven

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Recepten