Makkelijke planten: verzorging en stekken van je graslelie

Graslelies, je begint met een kleine plant maar voor je het weet staat je huis vol met deze Afrikaanse bodembedekker. De graslelie (Chlorophytum comosom) is een makkelijke plant en groeit als kool. Hij vermeerdert zichzelf door kleine, nieuwe plantjes te produceren, die je gemakkelijk kunt stekken.

Van oorsprong komt de graslelie voor in het oerwoud van Zuid-Afrika. Daar groeit de plant als bodembedekker, die zichzelf voortplant door aan lange stengels nieuwe plantjes te laten groeien. De plant wordt daarom ook wel ‘spinnenplant’ genoemd. Nadat de plant met kleine, witte bloemetjes heeft gebloeid ontstaat er een nieuwe graslelie die wortels aanmaakt zodra hij de grond raakt.

Verzorging van je graslelie

Graslelies zijn makkelijke planten, zowel wat betreft standplaats en water geven als qua stekken. Toch zijn er een aantal dingen waarop je kunt letten.

Standplaats

Graslelies zijn veelzijdig, dus je kunt ze zowel in de zon als in de schaduw neerzetten. Bij ons staat een graslelie in de vensterbank op het westen en de andere twee hangen in potjes op ongeveer twee meter van datzelfde raam. De graslelies die wat minder licht krijgen, zijn donkerder van kleur. Vind je je lelie te licht of te donker worden? Pas dan zijn standplaats aan.

Water geven

In het voorjaar en in de zomer kun je de graslelie twee keer per week een beetje water geven. Laat de grond tussen twee gietbeurten in licht opdrogen. In de winter is een keer per week water geven voldoende. Als je het een keer vergeet, zal de plant je dat ook vergeven.

Help, mijn graslelie krijgt bruine punten

Als je graslelie bruine punten krijgt, is de luchtvochtigheid in de ruimte te laag. Je kunt de bruine puntjes weghalen, maar je kunt de plant ook even besproeien met een plantenspuit.

Verpotten

Je zou het niet direct verwachten, maar een graslelie krijgt enorm sterke wortels. Toen ik laatst een redelijk kleine plant in een nieuwe pot wilde zetten, moest ik flink wroeten om de wortels los te krijgen. De graslelie drukt zichzelf omhoog in zijn pot als deze te klein wordt. Wacht dus niet jarenlang met verpotten.

Je graslelie stekken

Graslelies zijn heel makkelijk te stekken. Je kunt de nieuwe plantjes nog aan de stengel op de aarde leggen, zodat er wortels ontstaan (‘afleggen’). Je kunt ze ook afknippen op het moment dat ze wat groter zijn en luchtwortels beginnen te ontwikkelen. Een andere methode is om de moederplant te scheuren. Dit betekent dat je de grote plant uit zijn pot tevoorschijn haalt en in twee kleinere planten verdeelt.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close