Recept: paardenbloemenjam maken

Paardenbloemen, kun je die eten?! Als kind plukte ik ze vooral om pluisjes van de stelen te blazen of om de steeltjes op te laten krullen in water. Maar paardenbloemen eten, daar had ik nou nóóit over nagedacht. Tot ik dit jaar ineens overal foto’s zag opduiken van paardenbloemenjam en paardenbloemsiroop. En aangezien onze tuin inmiddels meer paardenbloem was dan gras, besloot ik ook een poging te wagen. De jam? Een beetje vreemd, maar wel lekker. Het smaakt naar honing, met een vleug citrus door de sinaasappel en citroen. Durf jij het te proberen?

Het is mei, en bermen en grasvelden staan vol met paardenbloemen. Toch is niet iedere plek geschikt om paardenbloemen te plukken. Pluk niet te dicht bij een drukke weg in verband met uitlaatgassen en ga ook niet plukken op een plek waar honden worden uitgelaten. Laat ten slotte ook genoeg bloemen staan voor insecten en andere natuurliefhebbers en lees van tevoren de regels voor wildplukken.

Is de paardenbloem eetbaar?

Ja, de paardenbloem is eetbaar. Dus erger jij je aan al die gele bloemen in je strakke grasmat? Bedenk dan: “If you can’t beat it, eat it”. Je kunt de bladeren van paardenbloemen verwerken in salades, van de gele bloemblaadjes maak je jam of paardenbloemensiroop en zelfs de wortel schijn je te kunnen eten.

In dit recept heb ik het trouwens over paardenbloemenjam, maar officieel is dit gelei. Je eet de gele bloemblaadjes namelijk niet op, maar gebruikt namelijk alleen het vocht dat overblijft nadat de smaak van de bloem in het water is getrokken.

Hoe smaken paardenbloemen?

“Is dat lekker?” Dit was toch wel de meest gestelde vraag, nadat ik vertelde over mijn jamproject. Paardenbloemen hebben van zichzelf geen uitgesproken smaak. Daarom is de toevoeging van citrusvruchten, zoals citroen en sinaasappel, een aanrader. Vroeger werd paardenbloemenjam ook wel armeluishoning genoemd. Honing was duur, dus als je minder te besteden had maakte je jam van paardenbloemen. Qua smaak en kleur heeft paardenbloemenjam wel wat weg van honing, al vind ik de honingsmaak in dit recept minder overheersend dan de citroen- en sinaasappelsmaak.

Paardenbloemenjam

Gang: BelegKeuken: HollandsMoeilijkheid: Makkelijk
Hoeveelheid

4

potjes
Voorbereiding

1

uur 
Wachttijd

12

minuten
Bereidingstijd

30

minuten

INGREDIËNTEN

  • 250 gram paardenbloemen (ongeveer 250-300 stuks)

  • 1 citroen

  • 1 sinaasappel

  • 500-1000 gram geleisuiker

BEREIDING

  • Dag 1
  • Pluk de paardenbloemen het liefst op een zonnige, droge middag. Als je de paardenbloemen plukt na een flinke regenbui, is veel stuifmeel weggespoeld en zit er minder smaak aan de bloemen. Dat is ook de reden dat je de bloemen niet moet wassen, voordat je ze gaat gebruiken.
  • Haal direct de gele bloemblaadjes van de groene stengels. Als je te lang wacht, sluiten de bloemen of beginnen ze pluisjes te vormen. Het scheiden is even een klusje, maar als je de gele blaadjes bijeen pakt haal je ze met een simpele draaibeweging van de stengel. Het is niet erg als er een klein beetje groen tussen je gele bloemblaadjes terechtkomt, je zeeft de bladeren er later in het proces weer uit.
  • Doe de gele bloemblaadjes in een pan en giet er water overheen. Zorg dat de blaadjes net onder water staan. Snij de citroen en sinaasappel in schijven en voeg deze toe. Breng het water aan de kook en laat het vijf minuten doorkoken. Draai daarna het vuur uit en laat het geheel een nacht rusten.
  • Dag 2
  • Giet de pan leeg boven een theedoek of neteldoek en vang het vocht op in een andere pan of kom. Wring de theedoek goed uit, zodat je al het vocht verzamelt. Meet in een maatbeker hoeveel vocht je hebt opgevangen. Bij mij was dit ongeveer 1100 milliliter.
  • Voeg per 100 ml vocht 50 gram geleisuiker toe. Bij mij was dit dus 550 gram.
  • Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het 20 minuten doorkoken. Dit is meer dan bij jam waar je ook de vruchten meekookt. Omdat je de paardenbloemenjam maakt op basis van enkel vocht, duurt het langer voordat het stevig wordt.
  • Giet de jam vervolgens in gesteriliseerde potten. Zet de potten een paar minuten op de kop en draai ze vervolgens om. Als de jam afkoelt, zal deze nog steviger worden. Kun je het klikdeksel niet meer indrukken, dan zijn de potten goed vacuüm gezogen. Is dit niet het geval: geen nood, maar zorg dat je deze potten jam het eerst leegmaakt. Eet smakelijk!

TIPS

  • Voor extra structuur kun je na het zeven geraspte citroenschil of sinaasappelschil toevoegen aan je jam.
  • Wil je weten of je je jam lang genoeg hebt gekookt? Laat dan een druppel vallen op een koud schoteltje (uit de koelkast). Als de druppel stolt, is je jam dik genoeg.
  • Blijft je afgekoelde jam te vloeibaar? Giet het dan terug in de pan en herhaal het kookproces. Je kunt dit eerst met een potje proberen en vervolgens met de rest.
  • Lekker op zacht brood, bijvoorbeeld brioche.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

  1. hi!

    ik heb vandaag de jam gemaakt, ik had te veel vocht op 300 gram bloemkoppen (2liter) . ik voegde hier wel gewoon 1 kilo aan geleisuiker toe. Echter werd het bij mij niet dik, ook niet na ruim 30/40 minuten doorkoken. ik was ondertussen de helft aan vocht kwijt geraakt en heb het maar laten afkoelen, maar het heeft nog steeds niet eens een consistentie van honing.

    enig idee wat er eventueel fout is gegaan?

    1. Marita Author says:

      Hoi Denice, op die hoeveelheid bloemen zou ik inderdaad minder vocht (en dus ook minder suiker) gebruiken.

  2. Te veel vocht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close