De lidcactus is zo’n plant waar nog wel eens een stuk vanaf breekt. Gelukkig hoef je deze stukken niet weg te gooien, want je kunt een lidcactus gemakkelijk vermeerderen door bladstekken. Hoe je dat doet en hoelang dat duurt lees je hieronder.

De bladeren van een lidcactus (Schlumbergera) bestaan uit verschillende ‘leden’, die stuk voor stuk kunnen uitgroeien tot nieuwe planten. Als de naam lidcactus je niets zegt, gaat er misschien wel een belletje rinkelen bij een kerstcactus of paascactus. Dit zijn verschillende soorten van de lidcactus, genoemd naar de periode waarin ze bloeien. De soort die je op de foto’s ziet bloeit tijdens Thanksgiving en is te herkennen aan de scherpe punten bovenaan het blad.

Hoe stek je een lidcactus?

Het stekken van een lidcactus is niet moeilijk, maar het zijn langzame groeiers. Daarom is het verstandig om direct meerdere of grote stekken te nemen als je snel een grote plant wil hebben.

Bij je volwassen lidcactus zie je onderaan sommige bladeren al kleine wortels groeien. Dit is een goede plek om je cactus te stekken. Haal met een scherp en schoon mes een of meerdere bladeren van de moederplant en zorg dat je de wortels intact laat. Eventueel kun je ze ook met je nagel losdrukken.

Laat het losgesneden stuk een paar uur of een dag drogen, zodat er geen infectie in de wond kan komen.

Zet het stekje na het drogen rechtop in de aarde en geef direct een klein beetje water. Je kunt het stekje eventueel in wat stekpoeder dopen voordat je het in de potgrond zet.

Zodra je stek in de aarde staat zet je hem weg op een warme, lichte plek. Nu is het tijd om je geduld te testen, want het kan weken duren voordat je boven de grond iets ziet veranderen. Als je wil weten of het stekje al wortels maakt, kun je voorzichtig aan het blad trekken. Voel je weerstand, dan zijn er inmiddels wortels ontstaan.

Lidcactus stekken in water

De meest populaire manier om Schlumbergera te stekken is door ze direct in de aarde te zetten, maar je kunt een lidcactus ook stekken in water. Je hoeft het blad niet eerst te laten drogen nadat je het hebt afgeknipt, maar je kunt het direct in een laagje water zetten. Zorg hierbij dat de wortels het water raken, maar dat het blad zoveel mogelijk boven water blijft. Als het water troebel wordt, kun je het verversen. Zodra je de wortels lang genoeg vindt, plant je de lidcactus alsnog in de grond. Geef in het begin iets meer water, zodat de waterwortels kunnen wennen aan de aarde.

Extra tip

  • Worden de stekjes van je lidcactus slap terwijl ze in de aarde staan? Dan heb je waarschijnlijk te veel water gegeven.

close

Meld je aan voor de nieuwsbrief met tips van Plantleven

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor tuinierproducten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Kamerplanten