Dit voorjaar deed ik mee aan een wildplukwandeling in Leiden. Na deze wandeling was ik zo enthousiast geworden over alle eetbare planten in mijn buurt dat ik direct aan de slag ben gegaan met een van de recepten waar ik over had gehoord: bloemenboter. Dit is een heel makkelijk recept met eetbare bloemen, boter en zout. Zeker op feestjes is dit kleurrijke smeersel een schot in de roos!

Welke bloemen kun je eten?

Er zijn tientallen, zo niet honderden eetbare bloemen. In dit recept gebruikte ik klaproos, rode klaver, bloemblaadjes van braamstruiken en viooltjes van ons balkon. Er zijn nog veel meer eetbare bloemen die je kunt gebruiken, zoals vlierbloesem, pinksterbloem, hondsdraf, korenbloem, madeliefjes, goudsbloem, dovenetel, mosterdbloem, bloemen van wilde rozen of Oost-Indische kers. Veel van deze bloemen kun je gewoon plukken in de natuur! Kies lekker opvallende kleuren, dat maakt je boter straks tot echte bloemenboter.

Zorg dat je op de hoogte bent van alle regels rondom wildplukken en let op dat je niet op vervuilde plekken plukt. Denk dan aan plekken rondom drukke wegen, hondenuitlaatplaatsen of plekken waar schapen en vossen rondlopen.

Wat heb je nog meer nodig?

Veel bloemen hebben geen uitgesproken smaak als je ze mengt met boter. Daarom kun je je bloemenboter extra smaak geven met zout, citroensap en (bloemen van) verse kruiden. Als je gezouten roomboter gebruikt, kun je het zout natuurlijk weglaten.

Recept voor bloemenboter met eetbare bloemen

Gang: BijgerechtKeuken: HollandsNiveau: Makkelijk
Hoeveelheid

125

gram
Bereidingstijd

5

minuten
Wachttijd

1

uur

IngrediËnten

 • Handvol eetbare bloemen

 • 125 gram ongezouten roomboter

 • Zeezout

 • evt. kruiden en citroensap naar smaak

Bereiding

 • Breng de roomboter op kamertemperatuur.
 • Verwijder de blaadjes van de bloemen. Het is beter om de bloemen niet te wassen, zodat alle smaak behouden blijft. Je kunt ze wel uitkloppen om eventuele beestjes te verwijderen.
 • Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
 • Je kunt de boter op een stuk aluminiumfolie of plasticfolie leggen en in rolvorm kneden, zodat je straks gemakkelijk een plak kunt afsnijden, of je stopt het direct in een (doorzichtig) potje.
 • Zet de boter in de koelkast om hard te worden. Serveer met vers stokbrood of op een toastje.

Tips

 • Geef mensen ook wat echte bloemen om te proeven. Ze zullen versteld staan als ze horen hoeveel eetbare bloemen er bestaan!
 • Je kunt ook zadenmengsel voor eetbare bloemen kopen en in je eigen tuin zaaien.
close

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Verwacht in 2023: de Plantplanner
Met deze planner vergeet jij nooit meer wat je kamerplanten nodig hebben. Overzichtelijke maandplanners, tips per seizoen en handige lijstjes helpen je om je planten in topconditie te houden.

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van de verschijning van de Plantplanner.

Marita
Hoi! Ik ben Marita en op mijn blog vind je tips over een leven vol planten, van kamerplanten en stekken tot (balkon)tuinieren. Ik wil je laten zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is: plantenkoorts is nergens voor nodig. Binnenshuis leef ik me uit met een groot aantal kamerplanten en stekjes en onze tuin – nu nog een groot grasveld – wil ik omtoveren naar een plek vol leven, met inheemse planten, veel vogels en een eigen moestuin. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via marita@plantleven.nl!

Mijn tips voor handige producten

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in Recepten