Moestuin voor beginners: radijs kweken en oogsten

Dit jaar ben ik voor het eerst gaan moestuinieren op mijn balkon. Naast tomaat, paprika, aardbei en pompoen heb ik ook behoorlijk wat radijs gezaaid en wat blijkt: dit is een van de meest gemakkelijke groenten om te kweken. Binnen een aantal weken kun je zelfs je eerste radijs al oogsten. En wist je dat je van het loof lekkere pesto kunt maken?

Radijs zaaien

Het leuke van radijs is dat je het bijna het hele jaar kunt zaaien, behalve in de winter. Van maart tot augustus kun je direct in de volle grond zaaien en als je steeds een klein beetje zaait kun je continu je eigen radijsjes oogsten. Van januari tot maart en van eind augustus tot eind september kun je ook onder glas zaaien.

Houd ongeveer vijftien centimeter afstand tusen de zaadjes. Dat lijkt in het begin een beetje onnodig, maar radijs ontwikkelt veel loof en je wil niet dat de bladeren van de een de zon voor de ander wegnemen. Voor radijs heb je geen diepe moestuinbak nodig, want de wortels worden rond de vijf tot tien centimeter lang.

Mijn radijs staat zowel op het balkon op het oosten als op het balkon op het westen. Aan beide kanten krijgen ze ongeveer zes tot zeven uur zon.

Radijs oogsten

De stengel van de plant, tussen de wortels en het loof, groeit uit tot het radijsje. Na vier tot acht weken, afhankelijk van het seizoen, is het tijd om te oogsten. Soms is de radijs niet zichtbaar, haal dan met je vingers voorzichtig wat aarde weg om te zien of er al een mooi bolletje is gegroeid. Om de radijs te oogsten, trek je hem aan de onderkant van het loof uit de grond. Dit gaat heel gemakkelijk.

Extra tips

Help, mijn radijs blijft klein

Als je je radijs te dicht op elkaar hebt gezaaid, zullen ze elkaar in de weg zitten qua groei. De stengel van je radijs blijft smal en groeit niet uit tot een mooie bolvorm.

Radijs klein, veel loof?

Door een teveel aan stikstof schiet vooral het loof uit de grond, maar blijft de radijs klein. Je kunt dit oplossen door in plaats van gewone potgrond speciale tuinaarde of moestuingrond te gebruiken.

Recept met loof van radijs

Niet alleen de stengel van de radijs is eetbaar, ook het loof kun je gebruiken. Ik probeer de laatste tijd meer delen van planten te gebruiken, zodat ik minder eten hoef weg te gooien. Met loof van radijs maak je bijvoorbeeld lekkere pesto.

Ingrediënten

  • 30 gram loof (loof van ongeveer twee radijsjes)
  • 2 handjes geroosterde pijnboompitten
  • Extra vierge olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • Peper en zout
  • evt. citroensap
  • evt. Parmezaanse kaas

Bereiding

Rooster de pijnboompitten in een koekenpan. Was en snij het loof en meng alle ingrediënten met een vijzel of keukenmachine. Er kan niet zoveel fout gaan, voeg ingrediënten toe naar smaak en varieer eens met het soort noten. Ik had geen Parmezaanse kaas in huis, maar ook zonder smaakte deze radijspesto heerlijk.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close