Recept: vlierbloesemazijn maken
Vorig jaar maakte ik al verschillende recepten met vlierbloesem. Dit jaar wilde ik wat nieuws proberen, dus stonden op mijn lijstje onder andere vlierbloesemazijn, vlierbloesemjam en vlierbloesemkoekjes. Met dit recept maak je in een handomdraai een heerlijke azijn om bijvoorbeeld salades mee te garneren.
Voor dit recept heb je twaalf tot vijftien bloesemschermen nodig van de gewone vlier. Deze struik groeit door vrijwel heel Nederland en je hoeft er niet eens diep de natuur voor in: ook in woonwijken groeit de vlier volop. Pluk bloesemschermen waarvan alle bloemetjes al zijn uitgekomen en waar je het gele stuifmeel duidelijk ziet zitten: daar komt de smaak van je azijn straks vandaan. Lees voordat je gaat plukken wel eerst de regels voor wildplukken.
Serveertips
Je kunt vlierbloesemazijn bijvoorbeeld gebruiken om salades te garneren, bijvoorbeeld met gemengde sla, sinaasappels en pijnboompitten. Of snij een komkommer in plakjes en garneer deze met een paar eetlepels azijn en wat peper en zout. De azijn is ook lekker over fruit, in een dressing met olie, mosterd en honing om er mayonaise mee te maken.
Recept: vlierbloesemazijn maken
Gang: DressingKeuken: HollandsMoeilijkheid: Gemakkelijk400
ml30
minuten2
dagenIngrediënten
40 gram vlierbloesem (12-15 schermen)
0,5 liter witte wijnazijn
Paar laurierblaadjes
1 teen knoflook
10 gram zwarte peperkorrels
5 gram tijm
15 gram bonenkruid (als je dit niet hebt, kun je ook wat extra tijm toevoegen)
bereiding
- Doe alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Laat het mengsel vervolgens een kwartier pruttelen op laag tot middelhoog vuur.
- Laat het mengsel afkoelen en zet het vervolgens twee dagen weg op een koele, donkere plek.
- Na twee dagen kun je het mengsel zeven door een fijne zeef of een theedoek.
- Vul een of meerdere (brandschone!) flessen met de vlierbloesemazijn.
tips
- Gebruik de azijn bijvoorbeeld in een dressing met olie, mosterd en honing.