Klein maar fijn: binnen een kweekkas gebruiken
Als je binnenshuis gaat stekken en zaaien zul je merken: je vensterbank staat binnen de kortste keren vol potjes en vaasjes. Om een beetje orde te scheppen in de chaos kocht ik een glazen kweekkas waar ik alle plantjes in kwijt kon. Een kweekkas wordt ook wel een broeikas genoemd en je kunt hierin onder optimale omstandigheden stekken, zaaien en planten. Maar hoe werkt dat precies en wat zet je er allemaal in?
Eigenlijk kocht ik mijn kweekkas vooral omdat ik het er zo leuk uit vond zien. Pas toen mijn kas werd geleverd rees de vraag: hoe gebruik ik mijn kweekkas zo goed mogelijk, waar zet ik hem neer en hoe moet ik hem inrichten?
Het effect van een broeikas
Nee, het gaat hier niet om klimaatverandering. Door middel van een broeikas kun je juist optimale omstandigheden creëren om planten op te kweken. In een kweekkas stijgt de temperatuur omdat lucht niet ververst wordt en daarnaast ligt de luchtvochtigheid hoger. Dit is ideaal voor een snellere en betere kieming van zaden of voor snellere wortelvorming van stekken. Zo kun je je planten in recordtijd laten groeien.
Je kunt ook een kweekkas kopen waarvan je het deksel op een kier kunt zetten. Dit doe ik ongeveer een keer per dag om verse zuurstof in de kas toe te laten en wat condens te laten verdwijnen. Zorg dat je het deksel op tijd weer sluit, zodat het lekker vochtig blijft in de kas. Controleer altijd even of de aarde vochtig blijft. Als de grond in de potjes droog aanvoelt, kun je water geven.
Waar plaats je een kweekkas?
Mijn kweekkas staat in de woonkamer, in een vensterbank op het westen. Dit is in ons huis de plek met de meeste zon. Kies voor jouw kweekkasje ook een zo licht mogelijke plek uit. Wil je toch meer schaduw creëren zodat de plantjes niet verbranden? Leg dan op warme dagen een doek over je kas. Zo hou je de temperatuur aangenaam, maar zijn je plantjes beschermd tegen de zon.
Kweekkas inrichten
Ik heb mijn stekjes met pot en al in de kweekkas gezet. Sommigen hebben alleen een binnenpot, waardoor er soms water op de bodem van de kweekkas terecht komt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar sommige kassen gaan hierdoor roesten. Hou dit dus goed in de gaten. Als je planten om een hoge luchtvochtigheid vragen, kun je de bodem bedekken met veenmos (Spaghnum Moss).
Wat zet je in een kweekkas?
In principe kun je alle zaden of planten die je wil laten groeien in de kweekkas zetten. In mijn mini-kas staan stekken van kamerplanten, vetplanten, planten voor op het balkon, kruiden en groenten. Zet geen papieren of kartonnen potjes in je broeikas. Door de hoge luchtvochtigheid en condens kan hier schimmel op komen.
Tips
- De kweekkas op de foto’s kun je hier kopen. Andere kweekkasjes zijn hier te koop, zoals bijvoorbeeld deze.
- Je kunt je kweekkas ook buiten gebruiken om planten af te harden die in huis of bij andere temperaturen gekweekt zijn, om ze te laten wennen aan de nieuwe temperatuur.