Kamerplanten verzorgen: mijn 10 favo benodigdheden

Goed, je hebt een kamerplant in huis gehaald of cadeau gekregen. En wat nu? Welke benodigdheden zijn nou écht belangrijk om goed voor je plant te kunnen zorgen? Als je in de wereld van kamerplanten duikt, kom je allerlei handige hulpmiddelen tegen, maar je hoeft ze niet direct allemaal aan te schaffen. Dit zijn mijn favoriete plant-benodigdheden én de hulpmiddelen die ik minder noodzakelijk vindt (of juist helemaal niet).

1. Gieter

Om te kunnen groeien hebben planten water en licht nodig. Als je één kleine plant hebt, kun je hem met hetzelfde gemak even onder de kraan houden, maar zodra je urban jungle groeit is een gieter onmisbaar. Ik heb per verdieping in huis een gieter, waardoor ik ‘m er sneller bij pak voor een rondje water geven. Met een gieter van twee liter inhoud kan ik ongeveer twintig tot dertig planten water geven. Let bij het kopen van een gieter op het gewicht en op de grootte van de opening. De gieter op onderstaande foto is mijn mooiste exemplaar, maar hij is vrij zwaar en door de smalle opening duurt het eindeloos om grote planten water te geven. Daarom gebruik ik voor die planten een minder mooi, maar lichtgewicht en praktisch exemplaar.

2. Plantenspuit

Kamerplanten sproeien, is dat nou echt nodig? Eerder deed ik het eigenlijk nooit, maar een plantenspuit heet niet voor niets een plantenspuit. Wat blijkt? Het besproeien van je planten vermindert de kans op trips en spint, je kunt grote bladeren ermee afstoffen en tijdelijk de luchtvochtigheid verhogen. Genoeg reden om toch een plantenspuit te kopen. Ik heb er inmiddels meerdere geprobeerd, maar moet eerlijk zeggen dat ik over een stevige, goedkope plastic variant nog steeds het meest tevreden ben…

3. Kokospotgrond

Een zak potgrond is bij elke supermarkt zo gekocht. Maar wist je dat gewone potgrond heel slecht is voor het milieu? Het bestaat namelijk voor een groot deel uit turf, een grondstof die veel sneller wordt afgegraven dan dat het kan aangroeien. Bovendien komt er bij het steken van turf veel opgeslagen CO2 vrij. Een duurzamer alternatief voor potgrond is kokospotgrond. Dit is een restproduct, luchtig en waterabsorberend én je krijgt er geen vieze handen van. Reden genoeg om voortaan kokospotgrond te kopen.

4. Plastic binnenpotten

Plastic binnenpotten zijn onmisbaar als je kamerplanten hebt. Een sierpot staat namelijk mooi, maar kan geen water afvoeren. Door een plastic binnenpot te gebruiken, voorkom je dat de wortels van je plant gaan rotten als je een keer teveel water geeft. Ik gooi plastic binnenpotten van nieuwe planten of tuinplanten daarom nooit weg. Je hoeft de potten niet te kopen, vaak worden ze op Marktplaats, in het tuincentrum of op Facebookgroepen gratis weggegeven. De potjes zijn ook erg handig als je wil gaan stekken in aarde.

5. Glazen potjes en flesjes

Als je enthousiast bent over kamerplanten, komt er vanzelf een moment dat je wil gaan stekken. Maar waar moet je al die nieuwe plantjes laten? Ook hier hoef je niet speciaal voor naar de winkel, waarschijnlijk heb je al verschillende potentiële stekflesjes in huis. Mijn favorieten voor stekken op water zijn lege kruidenpotjes en flesjes van het merk Crodino.

6. Snoeischaar

Als je planten wil gaan stekken, heb je regelmatig een scherp mes of een snoeischaar nodig. Voor planten met dunne stengels kun je ook aan de slag met een schaar, maar voor een stevige Aglaonema of Dracaena is deze niet sterk genoeg. In alle gevallen is het belangrijk om je gereedschap na het stekken of snoeien goed schoon te maken, om verspreiding van ziektes te voorkomen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een flacon met alcohol vullen.

Niet onmisbaar, wel handig

Naast bovenstaande producten gebruik ik nog een aantal andere spullen bij de verzorging van mijn kamerplanten. Veel van deze producten heb je niet per se nodig, maar ze kunnen wel handig zijn.

7. Hydrokorrels

Heb je geen passende binnenpot op voorraad, geen paniek. Er zijn verschillende andere manieren om te zorgen dat het water in een sierpot goed kan worden afgevoerd. Hydrokorrels zijn daarvan de meest bekende, maar de bodem van je pot bedekken met potscherven werkt net zo goed. Omdat ik zo’n grote voorraad aan plastic binnenpotten heb staan, gebruik ik zelden hydrokorrels, maar het is altijd handig om een kleine zak in huis te hebben. Je kunt hydrokorrels kopen in zakken vanaf 5 liter.

8. Ompotzeil

Dit ompotzeil kwam ik een paar jaar geleden tegen, toen we nog geen tuin hadden. Het zeil is ideaal als je planten gaat verpotten, want door de opstaande randen blijft alle potgrond netjes op het zeil liggen. Zelfs nu ik in de tuin kan verpotten, gebruik ik het zeil regelmatig. Nadat ik alle planten verpot heb, klop ik het zeil uit boven de container en weg is alle rommel. Ideaal!

9. Kweekkas

Een kweekkas is niet per se noodzakelijk als je planten wil laten groeien of aan de slag gaat met stekken. Ik kocht mijn kas vooral omdat mijn vensterbank zo rommelig werd. Nu staan al mijn stekjes netjes bij elkaar. Ik merk dat ik de kweekkas daarnaast ook handig vind voor stekjes die van een hoge luchtvochtigheid houden. In de kas blijft de potgrond langer vochtig, waardoor ik de kleine potjes af en toe eens kan vergeten. Je kunt de kweekkas die ik gebruik hier kopen.

10. Mosstok

Sommige kamerplanten groeien alle kanten op nemen binnen de kortste keren enorm veel ruimte in. Het is niet noodzakelijk om in te grijpen, maar als je je plant een beetje in toom wil houden kun je gebruik maken van een mosstok. Planten zoals de gatenplant (Monstera Deliciosa) groeien in de natuur tegen boomstammen op en kunnen door een mosstok zelfs harder gaan groeien, omdat ze denken dat ze een mooie boom hebben gevonden. Je kunt een mosstok online kopen, maar ze zijn nog goedkoper te krijgen bij een tuincentrum.

Wat gebruik ik (nog) niet

Als je plantencollectie groeit en je op internet meer leest over de verzorging van kamerplanten, zul je allerlei extra benodigdheden tegenkomen. Denk dan aan een luchtbevochtiger en groeilampen, hygrometers en watermeters. Als je veel planten hebt die een specifieke verzorging vragen kun je hierin investeren. Maar tot die tijd kun je ook kiezen voor huis-tuin-en-keuken oplossingen: met een schaaltje water kun je de luchtvochtigheid in huis ook verhogen en in plaats van met een watermeter kun je met je vinger voelen of je plant water nodig heeft. Als je op een gegeven moment merkt dat je toch behoefte hebt aan een van deze hulpmiddelen, dan kun je hier altijd op een later moment in investeren.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close