5 makkelijke planten om te stekken

Met de lente in aantocht begint het weer te kriebelen. Hoewel ik het hele jaar door stekjes in de vensterbank heb staan, is het voorjaar de ultieme periode om stekken te maken. Wil je ook graag beginnen met stekken, maar weet je niet hoe? Probeer dan eens een van deze vijf planten. Ze zijn gemakkelijk te stekken en groeien snel: een garantie voor succes.

Als je nog niet eerder hebt gestekt, is het handig om eerst meer te lezen over stekken in water en stekken in aarde. Met de tips uit deze artikelen moet het lukken om onderstaande planten te stekken.

1. Drakenklimop (Epipremnum aureum)

Met de Epipremnum aureum begon jaren geleden mijn liefde voor stekken. Deze hangplant is de ultieme stekplant voor beginners. Bij mij is het stekken van de Epipremnum aureum in al die jaren nog nooit mislukt. Bovendien groeien de wortels als kool, dus je ziet snel resultaat. Om de plant te vermeerderen knip je een tak met minstens een blad en een luchtwortel (het kleine zwarte puntje op de stengel) af en zet deze in een glas met water. De luchtwortel moet goed onder water staan en het blad mag het water niet raken. Als je stek wortels heeft van ongeveer drie centimeter, kun je hem in de aarde zetten. Houd de potgrond in de eerste periode wel goed vochtig.

2. Pannenkoekenplant (Pilea peperomioides)

De pannenkoekenplant staat bekend zelfs als vriendschapsplantje of doorgeefplantje, omdat hij zo gemakkelijk te stekken is. De pannenkoekenplant helpt je een handje mee door zelf kleine nakomelingen te produceren, die je vanuit de aarde ziet verschijnen. Met een scherp mesje kun je het stekje loshalen van de moederplant. Helaas kun je een pannenkoekenplant niet op een andere manier vermeerderen. Zie je geen kleintjes verschijnen, dan kan het helpen om je plant te verpotten en nieuwe, voedselrijke potgrond te geven.

3. Graslelie (Chlorophytum comosum)

Ook de graslelie zorgt voor zijn eigen nageslacht. In het begin kijk je misschien een beetje raar op als je een stevige stengel tussen de bladeren ziet groeien, maar na een tijdje verschijnen aan het eind van deze uitlopers kleine, nieuwe planten. Je kunt deze plantjes op de aarde leggen zonder ze los te knippen, tot het moment dat ze zelf wortels ontwikkelen. Zelf knip ik ze altijd af om ze te stekken in water.

4. Vaderplant (Tradescantia zebrina)

Een van de snelste groeiers hier in huis is de Vaderplant (Tradescantia zebrina). De plant is dan ook erg gemakkelijk te stekken. Knip je een stuk van ongeveer 10-15 centimeter af, dan heeft je stek direct een fatsoenlijk formaat. Ik stek ook regelmatig kleinere stukken en het is zelfs mogelijk om een stengel zonder blad te stekken. Wil je dat je stek snel groeit, kies dan bij voorkeur voor een gedeelte van de plant met jong blad.

5. Lidcactus (Schlumbergera)

Van alle vetplanten vind ik de lidcactus het meest gemakkelijk om te vermeerderen. Net als andere vetplanten kun je de lidcactus stekken door middel van een blad. Het voordeel van deze cactus is dat je direct een wat groter stuk kunt afbreken om te stekken, zodat je sneller een plant van enig formaat hebt staan. Als je goed naar de plant kijkt, zie je dat er vaak al kleine, lichte worteltjes aan de bladeren groeien. Als je de plant hier afbreekt, kun je de stek direct in de aarde stekken. Stekken in water is ook geen probleem.

Extra: basilicum, tijm en rozemarijn

Wist je dat je ook heel gemakkelijk kruiden kunt stekken? Wij hebben goede ervaringen met het stekken van basilicum, tijm en rozemarijn. Koop je in de supermarkt zo’n plastic bakje met kruiden en blijft er wat over? Gooi ze niet weg, maar zet de steeltjes in water en zorg dat het blad het water niet raakt. Als je wortels ziet verschijnen, kun je ze in de aarde zetten. Zelfs de basilicumplantjes uit de supermarkt, die normaal binnen de kortste keren uitdrogen en afsterven, slaan goed aan als je ze afknipt en op water zet.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close