Kamerplanten voeding geven, is dat echt nodig?

Kamerplanten zijn net mensen. Ze hebben voeding nodig, maar niet te veel en niet te weinig. In de natuur halen planten zelf de benodigde voeding uit de grond, maar in een pot zijn ze van jou afhankelijk. Hoe zie je of je plant een extraatje nodig heeft en hoeveel plantenvoeding moet je dan geven?

Zelf ben ik pas sinds een paar jaar begonnen met mijn kamerplanten voeding geven, omdat ik niet precies wist waar het voor nodig was. Misschien heb jij je kamerplanten nog nooit voeding gegeven en vraag je je af: is het echt nuttig? Je planten blijven waarschijnlijk ook in leven zonder, maar je kunt meer en gezondere groei verwachten als je wel af en toe voeding geeft. Bovendien zijn goed doorvoede kamerplanten minder vatbaar voor ziektes en plagen.

Voedingsstoffen voor planten

Wie plantenvoeding zoekt, komt al snel terecht bij Pokon. Die naam is niet voor niets gekozen. De drie medeklinkers verwijzen naar de belangrijkste voedingsstoffen voor planten: fosfaat (P), kalium (K) en stikstof (N). Fosfaat is nodig voor sterke wortels en bloei, kalium voor stevigheid en hogere weerstand en stikstof voor de bladeren en groene kleur. Voeding speciaal voor bloeiende planten bevat dus meer fosfaat, terwijl planten met veel groen blad juist meer stikstof nodig hebben.

Vloeibaar, korrels, staafjes…

Kamerplantenvoeding vind je in verschillende soorten en maten. Vloeibare voeding is het meest gebruikt en geef je verdund met water aan je planten. Het voordeel van deze vloeibare variant is dat je heel precies kunt doseren. Korrels, staafjes en tabletten hoef je doorgaans maar een keer per jaar te geven, met als nadeel dat je minder invloed hebt op de hoeveelheid die je geeft.

Hoe vaak voeding geven

Hoe vaak je plant nieuwe voeding nodig heeft, hangt af van het soort plant en de standplaats. Planten die langzaam groeien, zoals cactussen en vetplanten, hebben weinig voeding nodig. Twee keer per groeiseizoen is vaak al voldoende. Snelgroeiende planten kun je eens per maand voeden, of bij iedere gietbeurt een klein beetje. Op die laatste manier krijgt je plant regelmatig voedingsstoffen binnen, in plaats van een grote hoeveelheid in een keer. Kamerplanten die op water groeien (hydrocultuur) kunnen geen voedingsstoffen uit de grond halen. Bij deze planten kun je wat vloeibare voeding toevoegen aan het water. Geef planten op water altijd iets minder voeding dan staat aangegeven op de verpakking.

Wanneer voeding geven

Geef je planten alleen voeding in het groeiseizoen, ongeveer van maart tot september. Zodra je in het voorjaar de eerste groei ziet verschijnen, kun je starten. Als de dagen korter worden, stop je. Als planten in ruststand gaan verbruiken ze minder energie en zullen ze de toegevoegde voedingsstoffen waarschijnlijk niet gebruiken.

Nieuwe potgrond bevat meestal voeding. Ben je een overenthousiaste ‘verpotter’, dan is extra voeding geven waarschijnlijk niet nodig. Na het verpotten heeft je plant genoeg voedingsstoffen, maar potgrond raakt uitgeput. Wanneer – dat verschilt per soort, maar het staat altijd op de zak vermeld. Meestal is dit na ongeveer twee maanden.

Te weinig voeding

Als je plant er slecht uitziet is het verleidelijk om direct naar de plantenvoeding te grijpen, maar een zwakke plant mag je juist niet bemesten. Probeer eerst te achterhalen of je plant misschien meer of minder licht en water nodig heeft en controleer op beestjes. Als de bladeren van je plant erg bleek worden met donkere nerven, of juist donker met bleke nerven, dan kan je plant wel een voedingstekort hebben. Hetzelfde geldt voor een plant die geen groei vertoont of alleen maar kleine bladeren produceert.

Overdaad schaadt

Net als bij mensen kun je je plant ook teveel voeding geven. Hij zal dan geen last krijgen van overgewicht, maar de wortels van de plant kunnen verbranden. Sommige delen van de plant worden zwart en uiteindelijk kan overbemesting je plant zelfs fataal worden. Lees daarom goed wat er op de verpakking van je plantenvoeding staat en geef nooit meer dan dat. Het is zelfs verstandig om eerst met minder voeding te starten en als dat goed gaat, kun je de hoeveelheid eventueel ophogen. Heb je toch te veel voeding gegeven? Spoel de potgrond door met veel water. Zorg dat de pot drainagegaten heeft, zodat overtollig water en overtollige voedingsstoffen weg kunnen lopen.

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close