Zelf thee maken: verse en gedroogde vlierbloesemthee

Rondom ons huis staat enorm veel gewone vlier (Sambucus nigra) en in mei en juni is het een explosie van vlierbloesem. Overal waar je wandelt, komt de geur van de witte bloemetjes je tegemoet. Naast siroop besloot ik daarom nog veel meer recepten uit te proberen. Dit keer maakte ik verse en gedroogde thee van de vlierbloesem.

Verse vlierbloesemthee maken

Verse muntthee kent iedereen, maar wist je dat je ook andere bloemen of kruiden kunt gebruiken? Vlierbloesem is heel geschikt voor thee en het is nog gezond ook. Het werkt ontstekingsremmend, helpt tegen griep en koorts en het lost slijm op.

Je kunt verse kruidenthee maken door een volledig scherm in je glas te zetten of door de bloemetjes los te plukken en in een theezeefje te leggen.

Gedroogde vlierbloesemthee maken

Het maken van gedroogde vlierbloesemthee vergt iets meer tijd, maar door de bloemetjes te drogen kun je ook de rest van het jaar vlierbloesemthee schenken.

Vlierbloesemthee maken

Gang: DrinkenKeuken: HollandsMoeilijkheid: Makkelijk
Bereidingstijd

10

minuten
Wachttijd

1

week

Benodigdheden

  • Vlierbloesem (zoveel je wil)

  • Schone theedoeken

Recept

  • Pluk op een droge dag zoveel schermen als je nodig denkt te hebben. Thuis kun je ze eerst even buiten op een doek neerleggen, zodat beestjes kans hebben om te ontsnappen. Helaas weet bladluis de gewone vlier ook te vinden, dus hou even in de gaten wat er uit de schermen komt wandelen. Je kunt de schermen ook uitkloppen boven de gootsteen.
  • Hierna vouw je de schermen in een schone theedoek, die je afsluit met stuk touw of elastiek. Je hangt hem weg op een droge, warme plek, niet in de volle zon.
  • Na een week zijn de bloemetjes gedroogd en kun je ze in een luchtdichte pot bewaren en er thee van zetten.

Tips

  • Spoel de schermen liever niet af onder de kraan. Je spoelt namelijk ook een gedeelte van de smaak weg en de bloemen kunnen bruin worden tijdens het drogen.
  • De thee is extra lekker met wat honing. Je kunt vlierbloesem ook combineren met munt.
  • Je kunt de thee natuurlijk ook in lege theezakjes verpakken. Of kies voor herbruikbare theezakjes, dat is beter voor het milieu.

Nog meer vlierbloesemrecepten?

Schrijf je in en ontvang gratis tips

Gratis tips en artikelen over planten ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Heb jij trouwens de Plantplanner al in huis? Ook leuk als cadeau voor plantenliefhebbers!

Mijn tips voor handige producten


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Close