Aglaonema stekken op water of in aarde
Een tijd terug heb ik een Aglaonema geadopteerd van een vriendin en thuis direct de schaar erin gezet. Dat klinkt heftig, maar omdat de stam kaal was geworden heb ik besloten om hem te stekken. Zo ontstaat er hopelijk weer een mooie, volle plant. Je kunt bij een Aglaonema verschillende stekmethodes toepassen, waaronder stekken op water en bladstekken. Maar let wel op, want de plant is giftig.
Ik geef toe, het voelde wat radicaal om zo’n grote plant in stukken te knippen. Dat een Aglaonema een kale stam krijgt is normaal, maar een volle bos met van die prachtige getekende bladeren ziet er net wat frisser uit. Je kunt een Aglaonema stekken vanuit de stam. Uit de kale stukken stam ontstaan nieuwe uitlopers.
Aglaonema is giftig
Voordat je begint met stekken, kun je het beste even handschoenen aantrekken. Een Aglaonema is namelijk giftig, en het sap dat vrijkomt uit de stengel kan huidirritaties veroorzaken. Zorg dus ook dat kinderen, honden en katten niet in de buurt komen als je aan de slag gaat.
Hoe kun je een Aglaonema stekken?
Zoals je op de foto’s kunt zien, heb ik mijn Aglaonema gestekt in water, maar ook direct in de aarde. Met een schone snoeischaar of een mes verdeelde ik de kale stengel in stukken van vijf tot tien centimeter. De onderkant van de stam heb ik gewoon in de pot laten zitten. Deze zal weer uitlopen en zijtakken vormen. Hetzelfde geldt voor de andere gedeelten van de stam, die ik in aarde of in water heb gezet. Als jij je Aglaonema ook gaat stekken, moet je ervoor zorgen dat de aarde vochtig blijft. Je kunt de stekjes eventueel in een kas zetten voor extra luchtvochtigheid.